Competitia “ECO ARHIPELAG” si-a desemnat castigatorul. O INSULA PLUTITOARE va fi amplasata pe DAMBOVITA

“Urban Light House”, o INSULA PLUTITOARE de lemn pentru pasari ce are ca inspiratie Farul din Sulina si care va fi amplasata pe Dambovita, este proiectul castigator al competitiei “ECO ARHIPELAG” 2014, au anuntat vineri organizatorii concursului.

Concursul international s-a desfasurat in perioada 7 martie-14 mai si a invitat creativi din toata lumea sa realizeze proiecte de instalatii plutitoare pe Dambovita, care sa promoveze in mod inovativ opt destinatii din Delta Dunarii. La concurs au fost incluse 24 de proiecte, majoritatea din Romania, dar si din tari precum Mexic, Germania si Ucraina. In total, juriul format din IVAN PATZAICHIN (presedinte onorific), arhitectul Teodor Frolu, Elke Krasny (lector, Academia de Arte Frumoase Viena), arhitectul Tristan Lannuzel, Gheorghe Patrascu, arhitect-sef Primaria Capitalei, Serban Tiganas — presedinte Ordinul Arhitectilor din Romania, Stefan Ghenciulescu, redactor-sef revista Zeppelin si Elena Tirziman, director Biblioteca Nationala a Romaniei, a ales cinci proiecte pe care le-a premiat si care vor fi expuse in vara anului 2014 pe luciul de apa dintre Biblioteca Nationala si Podul Unirii.

Citeste si: Delta Dunarii, promovata de arhitecti, designeri si artisti din intreaga lume

Echipa cu cel mai bun proiect, formata din tinerii arhitecti Bogdan Cicodeica si Diana Rosu, va primi un premiu de 1.000 de euro si o excursie in DELTA DUNARII. Pe locul al doilea s-au clasat Alexandra Mirona Man si Ligia Papoi, cu “Explorand din interior — Mila 23”, pe locul al treilea, Ana Constantinescu, cu “Papura—Mila 23”, pe locul al patrulea, Andrei Margulescu, Iulia Ghiorghe, Liana Alexandru Raluca Filip-Criscota, cu “Kellia-Chilia Veche” iar pe locul cinci s-au clasat Laura Dumitrescu, Dragos Mila si Veronica Popescu, cu “Chilia Veche”.

Potrivit organizatorilor, acest concurs de proiecte se va desfasura anual si este inclus intr-un plan mai amplu de reabilitare a raului Dambovita ce prevede si crearea, pe cursul acestei ape, a celei mai mari jardiniere din lume, dupa cum a spus arhitectul Teodor Frolu.

Proiectul de reabilitare a cursului Dambovitei, denumit “Briza Dambovitei” include marirea spatiului accesibil pentru public pe raul ce traverseaza Bucurestiul si plantarea de copaci pe cursul apei.

Citeste si: Zi dedicata DELTEI DUNARII, la Comisia Europeana

IVAN PATZAICHIN a declarat vineri in cadrul unei conferinte de presa ca acest demers este o dorinta mai veche a lui. “Ma bucur ca am reusit sa devin un liant in acest proiect. Asta imi da incredere ca vom reusi. Dambovita este un vis mai vechi al meu”, a marturisit acesta.

Arhitectul-sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, a declarat ca este un inceput care poate fi un exemplu, vorbind despre initiativa de a reda spatiul Dambovitei locuitorilor Capitalei. El a adaugat ca sunt sanse foarte mari ca Primaria Capitalei sa sprijine acest amplu proiect.

Teodor Frolu a spus ca Dambovita este cu atat mai ofertanta urbanistic, cu cat este tangenta cu spatii precum Parcul Izvor, Gradina Botanica, Lacul Morii, dar si cu campusuri universitare si institute de cercetare din Bucuresti. Tronsonul pilot pentru acest amplu proiect este zona cursului Dambovitei dintre Piata Unirii si Biblioteca Nationala a Romaniei.

Initiatorii, Asociatia IVAN PATZAICHIN, Space Syntax Romania, Apa Nova si Primaria Bucuresti, isi propun ca acest tronson sa fie si un centru de promovare a destinatiilor ecoturistice ale Romaniei.

Sursa foto: facebook.com