Competitia “SCI-TECH CHALLENGE” si-a desemnat CASTIGATORII

Cea de-a sasea editie a competitiei “SCI-TECH CHALLENGE”, care a reunit la Bucuresti elevi din noua tari, a fost castigata de o echipa care a propus conceputul “Covorul magic”, o inventie tehnologica prin care energia poate fi produsa cu ajutorul fortei de frecare statice, au anuntat marti organizatorii.

Potrivit sursei citate, echipa castigatoare a fost formata din elevi din Franta, Belgia, Marea Britanie, Italia si Polonia si a fost aleasa in baza spiritului lor de echipa, abilitatilor excelente de prezentare si ideii inovatoare remarcabile. Conceptul ”Covorul magic” reprezinta o inventie tehnologica ce produce energie cu ajutorul fortei de frecare statice si care reduce, in acelasi timp, consumul de energie prin numarul oamenilor ce vor urmari concursul Eurovision de acasa, din fata televizorului. De asemenea, prin montarea unor ecrane mari in orasele din Europa si a unor ”covoare magice”, echipa a sugerat ca energia va putea fi produsa prin simpla deplasare a spectatorilor.

”A fost o adevarata provocare sa lucrez intr-o echipa formata din elevi din diferite tari, cu diferite culturi si cu care am interactionat pentru prima data. De asemenea, a fost o provocare sa alegem impreuna solutia cea mai potrivita, pentru ca toti am avut multe idei. Cineva a sugerat sa facem un proiect social, altcineva a venit cu propunerea sa ne gandim la trafic, iar pana la urma am decis sa construim un sistem care sa le imbine pe toate”, a spus Jack Francis, membru in echipa de pe locul I, aspirant la o cariera de inginer chimist.

Citeste si: CONCURSUL NATIONAL “Science4you”, la Liceul Teoretic “Marin Preda”

Romania a fost reprezentata la “Sci-Tech Challenge” de cinci elevi constanteni. ”In master planul realizat de echipa mea, numit Phoenix, am propus reducerea emisiilor de CO2 si a costurilor economice ale concursului Eurovision. Vrem sa incurajam oamenii sa vina la Viena cu trenul si sa urmareasca spectacolul pe ecrane mari, amplasate in spatii publice. De asemenea, ne-am gandit la un sistem prin care sa economisim si sa generam energie in timpul concertelor, folosind tehnologii inovatoare”, a spus Andra Mantighian, eleva la Colegiul National Mircea cel Batran din Constanta, parte din echipa clasata pe locul al II-lea.

La competitie au participa peste 50 de elevi din noua tari din Europa. Participantii s-au calificat castigand finala nationala Sci-Tech in tarile lor. Echipele de elevi au avut la dispozitie 24 de ore pentru a dezvolta o solutie inovatoare de reducere a emisiilor de carbon pentru organizarea concursului Eurovision 2015. Depasind barierele de limba si de cultura, liceenii au aplicat cunostinte de Stiinte, Tehnologie, Inginerie si Matematica (STEM), creativitatea si abilitatile lor antreprenoriale pentru a raspunde acestei provocari.

Citeste si: LICEENI din NOUA TARI se intalnesc la BUCURESTI, in cadrul competitiei “SCI-TECH CHALLENGE”

Lansat in anul 2010, proiectul “Sci-Tech Challenge” invita tinerii cu varste intre 15 si 18 ani sa abordeze provocarile sociale si energetice prin metode stiintifice si tehnologice inovatoare. Programul anual a implicat pana in prezent peste 1.500 de voluntari ExxonMobil si peste 45.000 de elevi din Europa.

In contextul in care Comisia Europeana subliniaza necesitatea cresterii competentelor in discipline STEM, “Sci-Tech Challenge” incurajeaza tinerii europeni sa-si construiasca un viitor in aceste domenii.

Potrivit organizatorilor, incurajarea tinerilor europeni catre cariere in domeniile STEM este esentiala pentru a se asigura formarea de experti calificati si pregatiti pentru profesiile high-tech necesare pentru rezolvarea provocarilor energetice viitoare. Astfel, pentru a stimula aceasta tendinta, Junior Achievement – Young Enterprise (JA-YE) Europe si ExxonMobil deruleaza programul educational Sci-Thech Challenge in scopul incurajarii tinerilor sa se orienteze catre cariere in domeniile STEM.

Sursa foto: facebook.com