COMPLEX SOCIAL dotat cu gradinita, cantina si spalatorie, in Bucuresti. GALERIE FOTO

Un COMPLEX SOCIAL care va cuprinde o cresa, o gradinita, un centru de zi pentru persoanele varstnice si unul pentru copii cu dizabilitati, precum si o cantina si o spalatorie sociala va fi inaugurat in Bucuresti, a anuntat miercuri Primaria Capitalei.

Complexul de servicii sociale de zi OMINIS va avea o suprafata de 3.800 de metri patrati si va deservi un numar de 300 de persoane pe zi.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a verificat miercuri stadiul lucrarilor la complex. “Sunt bucuros ca am reusit intr-un an sa transformam un spatiu insalubru, un adevarat focar de infectie, intr-un complex integrat de servicii sociale, pe care sa il redam comunitatii. Este pentru prima data cand reunim sub acelasi acoperis o multitudine de servicii destinate protectiei categoriilor sociale vulnerabile, copii, batrani si persoane cu handicap” a declarat Oprescu, care a aratat ca in cadrul complexului vor mai functiona un afterschool, un centru de formare profesionala si un centru de zi pentru adolescenti cu tulburari de spectru autist.

“In cadrul acestui complex, se va amenaja si un centru de zi pentru persoanele varstnice, unde batranii care nu pot fi lasati singuri acasa pe timpul zilei vor putea fi adusi dimineata aici de catre apartinatori si luati seara. In acest centru, varstnicii vor beneficia de asistenta medicala primara, trei mese pe zi si diverse activitati de socializare, precum si activitati in aer liber. Prin aceasta initiativa ne dorim sa redam demnitatea acestor oameni, pentru ca este foarte important sa nu ne uitam batranii. De asemenea, va fi amenajata o biblioteca si un centru informatic unde persoanele varstnice vor fi instruite sa utilizeze computerul si internetul pentru a putea comunica mai usor cu rudele din strainatate”, a mai adaugat primarul general al Capitalei.

Imobilul unde va functiona complexul de servicii sociale de zi “OMINIS – din grija pentru oameni” a fost construit in anii ’60, iar in anul 2000 cladirea a fost abandonata, fiind vandalizata si incendiata de mai multe ori. Toate acestea au adus prejudicii cladirii inclusiv structurii sale de rezistenta, cu degradari provocate de inundatii repetate in special a subsolului imobilului. La sfarsitul anului 2012, Primaria Capitalei a demarat actiunile de constructie ale complexului. In prezent lucrarile sunt finalizate in proportie de 90 la suta si se lucreaza la finisajele interioare.

Complexul va cuprinde un centru de formare profesionala pentru profesionistii din sistemul de asistenta sociala si categoriile defavorizate cu o capacitate de 28 cursanti pe grupa, un centru de ingrijire si educatie timpurie pentru copiii intre zero si trei ani cu capacitate de 40 de locuri, un centru de zi pentru persoane varstnice cu o capacitate de 18 locuri, un centru de zi pentru copii intre patru si sapte cu o capacitate de 30 locuri si un centru de zi pentru adolescenti cu tulburari de spectru autist cu o capacitate de 20 locuri. De asemenea, in cadrul complexului vor mai functiona un centru de zi pentru copii cu dizabilitati cu o capacitate de 23 locuri, o biblioteca si un punct de comunicare informatica, o spalatorie sociala cu zece masini de spalat si zece uscatoare, o cantina sociala pentru 120 de persoane, un birou de informare cu privire la drepturile consumatorilor si drepturile de asistenta sociala, o policlinica sociala unde vor fi oferite servicii medicale gratuite atat copiilor, cat si adultilor si un magazin caritabil, un concept unic in Romania, prin care persoanele fara posibilitati materiale pot obtine diverse produse alimentare si nealimentare, provenite din donatii individuale si ale unor companii, in schimbul prestarii unor ore de voluntariat in cadrul complexului.

Sursa foto: Primaria Municipiului Bucuresti