Concedieri bugetari: Guvernul da afara sute de angajati din ministere

Guvernul anunta concedieri. Aproximativ 3.000 de posturi ocupate vor fi desfiintate din zece ministere (4% din numarul de angajati) si vor fi eliminate si posturile vacante din administratia centrala si locala, transmite Mediafax.

Totodata, se va reduce numarul functiilor de conducere la 12%, insa nu se vor face concedieri la cabinetele demnitarilor. Printre ministerele afectate de desfiintarea unor posturi se numara Ministerul Educatiei, Ministerul Sanatatii si Ministerul Finantelor.

Va prezentam mai jos lista integrala a ministerelor in care se vor opera taieri de posturi:

Ministerul Agriculturii, Ministerul Afacerilor Interne (inclusiv prefecturi), Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratei Publice, Ministerul Economiei, Ministerul Educatiei (inclusiv inspectoratele scolare), Ministerul Finantelor, Ministerul Muncii, Ministerul Mediului, Ministerul Sanatatii (inclusiv directiile de sanatate publica), Ministerul Transporturilor si Secretariatul General al Guvernului (SGG).

Masura de desfiintare a unor posturi este cuprinsa intr-un proiect de ordonanta pregatit pentru sedinta de astazi a Guvernului. Numarul total al posturilor ocupate care vor fi desfiintate a fost calculat deja la 2.860 astfel de locuri, “cu respectarea prevederilor legale aplicabile fiecarei categorii de personal”.

“Avand in vedere studiile realizate in cadrul Comitetului interministerial pentru resursele umane in domeniul administratiei publice asupra structurilor organizatorice din administratia publica centrala (ministere si structuri sobordonate/coordonate/sub autoritatea acestora), s-au analizat atributiile specifice institutiilor din administratia publica centrala raportat la numarul de personal necesar pentru realizarea sarcinilor, in acest sens propunandu-se reducerea numarului de posturi ocupate de la nivelul acestora cu 4%”, precizeaza Guvernul.

Actul normativ prevede in acelasi timp ca numarul total de posturi vacante din ministere, din cadrul celorlalte institutii si autoritati publice aflate in subordinea, sub autoritatea sau coordonarea Guvernului sau a ministerelor, finantate integral sau partial din bugetul de stat si din cadrul institutiilor si autoritatilor publice finantate integral din bugetele asigurarilor sociale, precum si din autoritatile si institutiile publice locale se reduce, prin desfiintarea acestora. Exceptie fac posturile vacante aferente functiilor de demnitate publica si cele aferente cabinetelor acestora si functiile publice vacante de conducere, functiile publice de conducere cu statut special, posturile militare de conducere si cele din categoria inaltilor functionari publici. 

Reamintim ca Guvernul a anuntat inca de saptamana trecuta ca pregateste un act normativ care prevede desfiintarea tuturor posturilor nefinantate sau neocupate, astfel incat sa se poata reveni in negocierea din iulie cu FMI si CE la regula de angajare unu la unu, a declarat joi premierul Victor Ponta.

“Avem pe circuit un act normativ care prevede desfiintarea tuturor posturilor nefinantate sau neocupate in acest moment. In acest fel, evident, efectul principal va fi desfiintarea unor functii de conducere. Acum sunt directori si sefi pe diverse departamente care mai au doi-trei oameni in realitate in subordine. In rest, sunt posturi libere si vacante si neocupate. Or, din acel moment, reducand in mod semnificativ schema incarcata artificial, pentru ca oamenii nu sunt la serviciu, poti sa revii in negocierea pe care o s-o avem in luna iulie cu FMI si CE, poti sa revii la regula, pana la urma rationala, de angajare unu la unu. Adica pleaca o persoana, angajezi o persoana”, a precizat Ponta.

Premierul a atras atentia ca regula de angajare a unei persoane pentru sapte posturi libere a dus, in special in domeniul sanatatii, la situatii aberante.

“Nu pot sa-ti plece sapte femei de serviciu de pe sapte etaje ale spitalului, ca sa angajezi una. Insa ideea este nu doar sa incarcam aparatul si personalul bugetar, ci sa desfiintam acele locuri care creeaza doar functii de conducere”, a explicat primul-ministru.

Cu privire la reducerile anuntate in aparatul central, care vor fi puse in practica din toamna, premierul a explicat ca aceasta masura nu va presupune fonduri suplimentare, ci dimpotriva, economii.

“Consumam prea multi bani cu aparatul administratiei publice centrale si nu avem suficienta eficienta. Eu vreau sa ne coste mai putin si sa fie mai eficient, insa vorbim aici de o reforma radicala, pe care cred ca foarte multi au amanat-o din lipsa de sprijin politic. Or, acum avem stabilitate politica, avem o majoritate foarte clara, cred ca e momentul sa facem reforme importante”, a sustinut Victor Ponta.