CONCEDIERI pe ASCUNS la CARREFOUR, AUCHAN si KAUFLAND

Restructurarile ascunse din comertul modern. Fiecare hipermarket si supermarket are astazi de doua ori mai putini angajati ca in 2008. Numarul mediu de salariati per magazin a scazut de la 102 la 43 in perioada 2008-2015.

In cele aproape 1.700 de hipermarketuri, supermarketuri si magazine de tip discount din comertul modern erau angajati la finalul anului trecut aproape 72.000 de salariati, potrivit datelor publice. Numarul de angajati aproape s-a dublat in perioada 2008-2015, in timp ce numarul de magazine a crescut de peste patru ori. Astfel, numarul mediu de salariati per unitate a scazut la mai putin de jumatate, informeaza Ziarul Financiar.

Dintre cele zece retele analizate de ZF, opt sunt pe minus la indicatorul angajati per magazin. Singura retea care si-a majorat numarul mediu de salariati per magazin a fost Profi, pe cand la Lidl indicatorul a ramas constant.

„Diferentele foarte mari (de numar de salariati per magazin, n.red.) sunt date de schimbarile din piata in ultimii ani. (…) In contextul concurentei tot mai acerbe si al puterii de cumparare scazute, au avut loc si scaderi de vanzari per magazin. Astfel, singura metoda la care au apelat retailerii straini a fost reducerea costurilor. Acest lucru a insemnat si restructurari de personal“, spune Oana Botolan Datki, SEE managing partner in cadrul companiei cu activitati in sectorul resurselor umane Consulteam.

Ea spune ca scaderile de consum din perioada 2009-2011 nu au fost recupe­ra­te inca, iar lupta tot mai acerba pentru clienti intre retele a dus la restructurari. Consumul intern a crescut anul trecut cu 8,9%, amintind de anii de boom. Cifra de afaceri din comertul cu amanuntul, principalul indicator al consumului, mai are insa de recuperat 1,6% pentru a reveni la nivelul din 2008, unul dintre cei mai buni ani pentru economia locala, potrivit calculelor ZF.

Comertul modern este unul dintre cele mai importante sectoare din economie, cu afaceri totale de 10 mld. euro anual.

Sursa text: Ziarul Financiar