Concediul de crestere a copilului, luat in calcul la vechime, pentru personalul din invatamant

Senatul a adoptat, marti, o propunere legislativa prin care se ia in considerare concediul de crestere a copilului ca perioada de neintrerupere a vechimii de 10 ani, necesara obtinerii sporului de stabilitate, pentru personalul didactic si auxiliar din invatamant.

Propunerea legislativa a fost adoptata de plenul Senatului cu 92 de voturi “pentru” si doua voturi “impotriva”.

Propunerea legislativa modifica Legea nr. 63/2011, privind incadrarea si salarizarea in anul 2011 a personalului didactic si didactic auxiliar din invatamant, in sensul luarii in considerare a perioadei concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, ca perioada de neintrerupere a vechimii de 10 ani, necesara obtinerii sporului de stabilitate, care se acorda dupa implinirea a 10 ani de activitate neintrerupta in invatamant.

Propunerea legislativa de modificare si completare a Legii nr. 63/2011, privind incadrarea si salarizarea in anul 2011 a personalului didactic si didactic auxiliar din invatamant a fost initiata de deputatii Gabriel Andronache (PDL), Gustica Cataniciu (PNL), Florica Chereches (PNL), Gheorghe Costin (PNL), Mugurel Cozmanciuc (PNL), Ioan Cupsa (PNL), Mircea Dolha (PNL), Catalin Theodor Nicolescu (PNL) si Bogdan Radu tampau (PNL).

Vezi aici ce spune ministrul Educatiei despre profesorii carora li s-a desfacut contractul de munca

Initiatorii apreciaza ca este nedrept ca femeile care dau nastere unui copil si stau in concediu pentru cresterea si ingrijirea lui, sa nu beneficieze de o exceptie in stabilirea vechimii de 10 ani de activitate neintrerupta, necesara pentru a beneficia de sporul de stabilitate, care se calculeaza prin aplicarea unui procent de 15% la salariul de baza si devine baza de calcul pentru alte sporuri si drepturi salariale.

Deputatii semnatari ai propunerii legislative mai arata in expunerea de motive ca aceasta masura nu va dezechilibra bugetul de stat, dar poate incuraja natalitatea in randul populatiei active.

Comisia de munca, familie si protectie sociala a adoptat un raport de admitere a propunerii legislative, care face parte din categoria legilor ordinare.
Senatul este prima Camera sesizata, Camera Deputatilor urmand a da votul final pe aceasta lege.

Foto: Realitatea TV