Concediul poate dauna sanatatii! Vezi motivul invocat de medici

Se stie ca oboseala si stresul in exces la locul de munca ar putea cauza moartea, dar se pare ca si concediul ar avea acelasi efect. Desi pare un paradox, medicii sustin ca foarte multi oameni au probleme cu inima in timpul concediului, din cauza unor cumuli de factori, care vin in completarea oboselii adunate pe parcursul anului, precum si a unor probleme cardiace mai vechi.

Teoria a fost relansata de medici dupa moartea actorului James Gandolfini, care a decedat la varsta de doar 51 de ani, ca urmare a unui atac de cord, pe cand se afla in concediu. Decesul actorului a readus in atentie acest fenomen aparent paradoxal, pe care medicii il stiau, nu si publicul larg, scrie descopera.ro

Astfel, se pare ca vacanta are propriile pericole pentru sanatate, mai ales pentru persoanele care au probleme cu inima. Aglomeratia, oboseala calatoriei, aerul poluat, mancarurile in exces si mai putin obisnuite, temperaturile extreme, consumul excesiv de alcool si efortul fizic neobisnuit din timpul concediului pot contribui la cresterea riscului de deces la persoanele cu probleme cardiace.

Un articol publicat in 2003 in jurnalul Psychosomatic Medicine sugereaza ca o vacanta include adesea activitati iesite din comun – diferite de rutina cotidiana, ceea ce genereaza un stres mental si fizic. 

Autorii articolului au realizat un studiu restrans, asupra a 92 de olandezi care au suferit atacuri de inima in timpul concediului, si au constatat ca este mai probabil ca atacurile de inima sa survina in primele 2 zile ale concediului.

Foto: promovacances.com