Concerte de Craciun in Bucuresti. Vezi si ce targuri poti vizita de Sarbatori

Craciunul in Capitala aduce targuri cu produse traditionale si concerte. Bucurestenii care raman in Capitala in asteptarea Sarbatorii Craciunului pot asista la concerte de colinde si muzica de toate genurile, alternativa fiind cumparaturile la targuri cu produse traditionale.

Capitala ii intampina pe bucuresteni, in perioada sarbatorilor de iarna, cu bulevarde impodobite cu aproape trei milioane de beculete, care au fost aprinse in seara de Mos Nicolae, cu parcuri decorate tot festiv si, pentru al doilea an consecutiv, cu targul traditional de Craciun, organizat in Piata Universitatii, pe esplanada cu statui.

La targul de Craciun, al carui decor a fost creat de scenograful Viaceslav Vutcariov si realizat din 12 tone de cetina, sunt amplasate 65 de casute de lemn, unde vizitatorii pot cumpara produse specifice bucatariei traditionale romanesti, dar si vin fiert si castane coapte si unde pot admira expozitii de obiecte traditionale si produse de manufactura, icoane pe sticla si lemn, tesaturi, decoratiuni din lemn si ceramica.

In piata de Craciun, bradul impodobit are o inaltime de peste 15 metri si a fost ornat cu 2.000 de beculete.

Pe scena amplasata in Piata Universitatii, in toata perioada sarbatorilor de iarna au loc recitaluri ale mai multor ansambluri de muzica populara, grupuri de copii si de colindatori, ansambluri de datini si obiceiuri din Maramures, Baia Mare, Gorj, Sibiu, Alba, Bacau, Ialomita, dar si artisti.

A doua zi de Craciun va fi sarbatorita cu un concert extraordinar, iar pana atunci cei mici au ocazia sa traiasca emotia sarbatorilor alaturi de personaje de basm si spiridusi si pot sa-i spuna povesti Mosului, intr-un decor de poveste, la Casa lui Mos Craciun.

Tot cu ocazia sarbatorilor, bucurestenii pot participa la Campania “Daruieste, fii mai bun! si tu poti fi Mos Craciun”, prin care se doreste ajutarea copiilor proveniti din medii defavorizate, donatiile de carti sau jucarii urmand sa fie facute pana in ziua de Craciun.

Evenimentul “Bucharest Christmas Market” este organizat pana in 6 ianuarie. Acesta include Capitala, ca membru oficial, in reteaua internationala a celor mai importante targuri de Craciun din Europa – Christmas Markets.

Spectacole de colinde si cantece vechi romanesti dedicate sarbatorilor de iarna sunt organizate si pentru beneficiarii de servicii sociale, pana in 24 decembrie, la Palatul Mogosoaia, unde la evenimentul intitulat “Ajun la Palatul Brancovenilor”, copiii din centrele de plasament din Bucuresti si cei diagnosticati cu autism sunt oaspetii speciali ai lui Mos Craciun.

Tot pentru beneficiarii de servicii sociale, Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti organizeaza o serie de actiuni. Printre acestea, Corul Conservatorului este prezent in Complexul de Servicii Sociale pentru Adulti “Sfantul Ioan”, unde, dupa impodobirea bradului, este inaugurata expozitia de fotografie cu portretele oamenilor strazii din Bucuresti, actiune menita sa ofere o perspectiva asupra dramelor acestora.

Tot aici, marti, cu incepere de la ora 10.00, se vor fierbe, in aer liber, o mie de sarmale, preparate cu ajutorul oamenilor strazii, pe care acestia le vor servi la masa de Craciun.

Actiuni similare sunt organizate si la Adapostul din soseaua Berceni, unde locuiesc o suta de femei, iar copiii celor 3.000 de beneficiari ai cantinelor sociale primesc cadouri oferite de bucuresteni.

Bucurestenii din sectorul 1 sunt invitati in Parcul Kiseleff, la “Capitala Bucuriei 2013-2014”, unde, in zona Foisorului, intr-un spatiu special amenajat, ii vor bucura pe copii clovni, artisti specializati in face painting, mascote si personaje specifice sarbatorilor.

Tot in sectorul 1 a fost redeschis, si anul acesta, patinoarul din Parcul Cismigiu.

In sectorul 2, parcurile sunt in atmosfera de sarbatoare pana in 6 ianuarie, iar copiii si parintii se pot bucura de evenimente specifice iernii.
in sectorul 3, tinerii si copii pot merge la patinoarul din parcul Alexandru Ioan Cuza, in zona bisericii de lemn de pe strada Liviu Rebreanu. Cei care doresc sa faca miscare in aer liber au acces gratuit, patinoarul, cu o suprafata de 1.200 de metri patrati, avand o capacitate dubla fata de cel de anul trecut si fiind deschis pana la 1 martie 2014, intre orele 10.00 si 22.00.

Sectorul 4 este una dintre cele mai impodobite zone ale Capitalei, cu candelabre, sfere, braduti, reni, stelute, fulgi de nea si oameni de zapada. Aproape un milion de leduri decoreaza bulevardele sectorului, strazile si aleile dintre blocuri, iar alte 60 de sfere completeaza amenajarea “Promenadei Sectorului”, respectiv bulevardul Dimitrie Cantemir, pana de Sabatoarea Sfantului Ioan. in intersectiile importante sunt amplasate figurine 3D, iar pe stalpii de iluminat sunt panouri decorative 2D.

Tot in sectorul 4, traseul imaginar pentru sania lui Mos Craciun este punctat de traverse luminoase, iar perdele luminoase au fost amplasate in copacii de pe bulevarde si strazi, intrarile din parcurile Lumea Copiilor si Oraselul Copiilor fiind impodobite cu perdele luminoase, ghirlande si figurine. Serviciile de montare si reparatiile decoratiunilor pentru sarbatorile de iarna au costat 30.000 de euro.

In sectorul 5, punctul de atractie este reprezentat de Parcul Sebastian, unde administratia locala a amplasat casute pentru un targ traditional si a decorat si impodobit aleile pe care au loc concerte.

Locuitorii sectorului 6 se pot bucura de atmosfera Craciunului in parcurile Crangasi si in cel din cartierul “Constantin Brancusi”, care au fost decorate cu brazi de peste zece metri inaltime si zeci de luminite.

De asemenea, in parcarea centrului comercial Plaza Romania este organizat, pana in Ajunul Craciunului, un targ cu produse traditionale. Astfel, in Ograda lu’ Nea Marinica si in Ograda Regelui Ciolanelor, bucurestenii pot vedea cum se taie porcul dupa ritualul traditional si pot asista la prepararea carnatilor, caltabosului, tobei si ruladei de carne. Sunt pregatite si pomana porcului, tuica fiarta de prune din Maramures si vin fiert aromat cu cuisoare.

Organizatorii au anuntat ca Regele Ciolanelor va parjoli un taur la protap, iar Nea Marinica va pregati un berbecut la protap uns cu untura.

Bucurestenii care viziteaza targul de traditii din sectorul 6 pot cumpara turta dulce, placinte si paine cu cartofi de casa, facute in cuptoare pe lemne, dar si cozonaci cu nuca si mac.

Pentru copii, sunt organizate concerte, iar Mos Craciun ii asteapta zilnic pentru a afla ce cadouri isi doresc in seara magica.