Concluzie SOCANTA a oamenilor de stiinta: DINOZAURII TRAIESC si astazi

Concluzie surprinzatoare a paleontologului Robert Benson, la capatul unui studiu aprofundat, derulat pe parcursul mai multor ani. Plecand de la ideea ca pasarile sunt urmasele dinozaurilor, Benson a descoperit ca acestea sunt specii de dinozauri adaptate la conditiile actuale de mediu, reducerea dimensiunilor corporale fiind insusi cheia supravietuirii.

Robert Benson nu este un pionier al acestei teorii, comunitatea paleontologilor abordand din ce in ce mai des ideea ca pasarile sunt dinozaurii vremurilor noastre.

Concluziile studiului realizat de Robert Benson au fost publicate in revista Plos Biology, cea mai importanta noutate adusa in teoria evolutiei si involutiei dinozaurilor fiind corelatia dintre sansele de supravietuire dupa extinctia in masa din urma cu 65 de milioane de ani si dimensiunile corpului.

De fapt, supravietuirea urmasilor dinozaurilor a fost posibila tocmai datorita reducerii dimensiunilor corpului, sustin autorii studiului.

Cercetatorii au estimat greutatea corpului la 426 de specii de dinozauri (pe baza grosimii oaselor membrelor) si au constatat ca evolutia, initial rapida, a taliei dinozaurilor s-a incetinit continuu, dupa aparitia lor, cu exceptia grupului care a dat nastere pasarilor.

Dinozaurii de talie mare, care aveau nevoie de resurse uriase de hrana, au avut de suferit cel mai mult in urma impactului devastator de acum 65 de milioane de ani, in vreme ce formele de talie mai mica si care aveau nevoie de cantitati mici de hrana s-au descurcat mai usor.

In linia evolutiva care a adus la aparitia pasarilor, evolutia nu si-a incetinit ritmul; aceste forme de viata au continuat sa gaseasca si sa exploateze noi nise ecologice. Acest fenomen ar putea explica extraordinara diversitate ecologica a pasarilor, de la pasarile mari, nezburatoare, pâna la micile specii migratoare care zboara mii de milometri in fiecare an.