Condamnarea lui Miron Mitrea, dupa doi ani de procese si anchete – ANALIZA

Condamnarea lui Miron Mitrea, dupa doi ani de procese si anchete - ANALIZA

Condamnarea definitiva la doi ani de inchisoare a lui Miron Mitrea fost decisa dupa doi ani si trei luni in care dosarul fostului senator s-a aflat pe masa judecatorilor si dupa ce rechizitoriul procurorilor a trebuit refacut. 

Luarea unei mite de 520.000 de lei, sub forma unor lucrari executate la casa mamei sale, mita data de Irina Jianu pentru a fi mentinuta in functiile de inspector-sef adjunct si, ulterior, inspector-sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, este motivul pentru care Miron Mitrea isi va petrece urmatorii doi ani in spatele gratiilor.

Problemele lui Miron Mitrea cu legea au inceput in septembrie 2007, atunci cand procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) i-au cerut presedintelui Romaniei sa incuviinteze urmarirea penala fata de fostul ministru, pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita, instigare la fals in inscrisuri oficiale si uz de fals.

Citeste si: MIRON MITREA S-A PREDAT LA IPJ CONSTANTA

In ianuarie 2008, presedintele Traian Basescu a dat aviz pozitiv pentru inceperea urmaririi penale a lui Miron Mitrea, ministru al Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei in perioada decembrie 2000 – iunie 2003, respectiv al Transporturilor, Constructiilor si Turismului in perioada iunie 2003 – decembrie 2004.

Ulterior, in aprilie 2008, procurorii anticoruptie au cerut Camerei Deputatilor incuviintarea urmaririi penale fata de Miron Mitrea. Raspunsul colegilor parlamentari a venit in august 2008, atunci cand deputatii au respins solicitarea DNA. Social-democratul Miron Mitrea si-a anuntat, la inceputul lunii septembrie 2008, in plenul Camerei Deputatilor, demisia din acest for, motivand ca recurge la acest gest pentru a nu i se mai spune ca se ascunde in spatele imunitatii.

In aceste conditii, procurorii anticoruptie au putut sa il trimita in judecata pe Miron Mitrea, chiar daca ulterior acesta a obtinut un mandat de senator (2008 – 2012) si un nou mandat de deputat (2012 – 2016).

CITESTE SI: Miron Mitrea a demisionat din Camera Deputatilor

In martie 2009, pe masa judecatorilor de la instanta suprema ajungea dosarul fostului ministru, acuzatiile fiind acelea de luare de mita, instigare la fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals. Alaturi de Miron Mitrea erau trimisi in judecata si fostul inspector-sef adjunct al Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), Irina Paula Jianu, precum si fostul arhitect sef in cadrul Primariei Voluntari, Nicolae Popescu.

Dosarul nu a fost insa solutionat prea curand, intrucat la sfarsitul lunii ianuarie 2011 un complet de trei judecatori al inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis restituirea cazului la Directia Nationala Anticoruptie, apreciind ca sunt animite vicii de procedura, precum lipsa avizului Senatului de punere sub acuzare a politicianului.

Dupa mai bine de un an de la restituirea dosarului la parchet, in aprilie 2012, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie il anuntau pe deputatul PSD ca incep din nou urmarirea penala impotriva lui.

Dupa inca un an si jumatate, in octombrie 2013, procurorii anticoruptie il trimit din nou in judecata pe fostul ministru al Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei pentru luare de mita, instigare la fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals, ultimele doua infractiuni in legatura directa cu infractiunea de luare de mita.

La finalul a 25 de termene de judecata, derulate intre 15 noiembrie 2013 si 15 octombrie 2015, un complet format din judecatorii Corina Jijiie, Lavinia Lefterache si Lucia Rog au decis, in prima instanta, condamnarea fostului parlamentar la doi ani de inchisoare cu executare.

Fostul ministru, dar si procurorii anticoruptie au contestat sentinta.

Magistratii completului de cinci judecatori de la instanta suprema la care a ajuns dosarul in faza de apel au avut nevoie de doar o luna si trei termene pentru a stabili sentinta definitiva in cazul lui Miron Mitrea. Astfel, completul condus de Ionut Matei si format din judecatorii Rodica Cosma, Mariana Ghena, Madalina Alexandrescu si stefan Piscol a decis, vineri, condamnarea la doi ani de inchisoare cu executare pentru fostul ministru, fiind gasit vinovat de luare de mita, achitandul pentru instigare la fals. Instanta a mai dispus incetarea procesului penal impotriva lui Mitrea pentru uz de fals.

Pe tot parcursul procesului, Miron Mitrea si-a sustinut nevinovatia, iar cu putin timp inainte de solutionarea definitiva a cazului sau, respectiv la inceputul lui februarie, a demisionat din Parlament. El a refuzat sa declare care sunt motivele retragerii sale din politica, sustinand ca nu vrea sa faca “spectacol”.