Condamnari definitive in DOSARUL PERMISELOR FALSE din Arges

Instanta suprema i-a condamnat definitiv, luni, in DOSARUL PERMISELOR ELIBERATE FRAUDULOS in Arges, pe fostul sef al Serviciului Permise de Conducere Gheorghe Vlasceanu si pe fostul sau adjunct Vasile Voinea la cate sase ani de inchisoare cu executare, potrivit Mediafax.

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au admis apelurile declarate de fostul sef al Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Vehicule (SPCRPCIV) Arges Gheorghe Codrut Vlasceanu, de fostul sau adjunct Vasile Voinea, Daniel Zidaru, Laurentiu Ionut Balan, Traian Proca, Aurelian Radoi, Ion Ionascu, Daniel Paul Mandu, Laurentiu Georgel Neagoe, Ion Ciripan, Constantin Izabel Tudoroiu, Constantin Marcu, Marius Epure, Nicolae Anghel, Mihai Craciun, Gheorghe Marius Mierla, Badea Florin Boroiu, Laurentiu Constantin Floroiu si Constantin Tinca impotriva sentintei din 14 februarie 2012 pronuntata de Curtea de Apel Targu Mures.

Astfel, in rejudecare, instanta suprema i-a redus pedeapsa lui Gheorghe Vlasceanu de la 14 ani la sase ani de inchisoare cu executare, pentru luare de mita, dispunand ca pedeapsa complementara interzicerea unor drepturi timp de trei ani. Pedeapsa va fi redusa cu perioada in care acesta a fost retinut si arestat, respectiv din 14 iunie 2008 pana in 7 august 2009.

Vasile Voinea, fostul adjunct al lui Vlasceanu, a fost condamnat pentru luare de mita tot la sase ani de inchisoare cu executare, pedeapsa fiind redusa si in cazul lui, de la 11 ani si opt luni. Instanta a mai dispus ca Voinea sa aiba interdictie de a exercita anumite drepturi inca trei ani dupa executarea pedepsei principale. Din pedeapsa de sase ani de inchisoare va fi scazuta perioada in care Voinea a fost retinut si arestat, respectiv 14 iunie 2008 – 7 august 2009.

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au redus pedepsele dispuse de Curtea de Apel Targu Mures si in cazul celorlalti inculpati din dosar.

Instanta i-a condamnat la cate doi ani de inchisoare cu executare pe Nicolae Alexandru (pedeapsa redusa de la doi ani si zece luni), Virgil Ionita (de la trei ani), Traian Proca (de la patru ani) si Eduard Constantin Dumitrescu (de la trei ani).

Pedepse de cate trei ani de inchisoare cu executare au primit Aurelian Radoi (pedeapsa redusa de la sapte ani de inchisoare cu executare), Nicolae Anghel (de la patru ani), Constantin Izabel Tudoroiu (de la patru ani), Ion Ciripan (de la patru ani), Daniel Paul Mandu (de la patru ani), Laurentiu Constantin Floroiu (de la patru ani) si Constantin Tinca (de la patru ani).

Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a condamnat la cate patru ani de inchisoare cu executare pe Gheorghe Marius Mierla (pedeapsa redusa de la sapte ani de inchisoare cu executare), Ion Ionascu (de la cinci ani si sase luni) si Laurentiu Georgel Neagoe (de la opt ani). Badea Florin Boroiu a primit o pedeapsa de trei ani si sase luni de inchisoare cu executare, dupa ce la Curtea de Apel a fost condamnat la sapte ani de inchisoare.

Potrivit deciziei ICCJ, in cazul lui Florin Stoica a fost mentinuta pedeapsa de un an si sase luni de inchisoare cu executare, in timp ce pentru Laurentiu Ionut Balan instanta a decis sa scada pedeapsa de la noua ani si sase luni la sase ani de inchisoare cu executare. Instanta a constatat ca Balan este arestat intr-un alt dosar.

Judecatorii instantei supreme au mai decis pedepse de cate doi ani de inchisoare pentru Florian Mircea Silveanu (pedeapsa redusa de la trei ani de inchisoare), Mihai Craciun (de la trei ani) si Constantin Marcu (de la trei ani), iar pe Marius Epure l-au condamnat la trei ani de inchisoare (de la patru ani). In cazul celor patru, instanta a dispus suspendarea executarii pedepselor.

Decizia instantei supreme este definitiva, inculpatii care au primit pedepse cu executare urmand sa fie incarcerati.

In decembrie 2008, procurorii DIICOT au dispus trimiterea in judecata a 28 de persoane, pentru fraudarea examenelor pentru obtinerea permisului de conducere la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Vehicule Arges.

Potrivit DNA, in perioada 2006 – iunie 2008, in judetul Arges si-a desfasurat activitatea un grup infractional organizat, care a actionat in scopul obtinerii unor sume de bani pretinse si primite de la mai multe persoane, pentru a le facilita acestora obtinerea in mod fraudulos a permiselor de conducere de la SPCRPCIV Arges.

Membrii acestui grup si-au asumat mai multe “indatoriri”, respectiv racolarea persoanelor din mai multe judete interesate sa obtina permisul de conducere prin coruperea unor functionari publici, schimbarea domiciliului viitorilor candidati, falsificarea documentelor necesare schimbarii domiciliului, facilitarea promovarii, in mod ilegal, a examenului pentru obtinerea permisului de conducere.

Citeste si: Tudor Minea, seful de la Inmatriculari si Permise Auto Iasi, a ramas fara carnet dupa ce a fost prins baut la volan

Judecarea dosarului permiselor din Arges a inceput la Curtea de Apel Targu Mures in 15 ianuarie 2009.

In februarie 2012, 16 inculpati in DOSARUL PERMISELOR ELIBERATE FRAUDULOS in Arges, intre care fostul sef al SPCRPCIV Gheorghe Codrut Vlasceanu si fostul sau adjunct, Vasile Voinea, au fost condamnati de Curtea de Apel Targu Mures la inchisoare cu executare.

Instanta a dispus, totodata, anularea a peste 50 de permise obtinute fraudulos, confiscarea si distrugerea chestionarelor ridicate in iunie 2008 de DNA, precum si arhivarea a 269 de copii pe suport digital si optic ale mijloacelor de proba.

Sentinta Curtii de Apel Targu Mures a fost atacata cu recurs la instanta suprema, care luni a dat o decizie definitiva.

Sursa foto: adevarul.ro