CONDITIILE lui MIRCEA GEOANA pentru a sustine GUVERNUL lui DACIAN CIOLOS

MIRCEA GEOANA, presedintele PSRO, va avea o intalnire cu premierul desemnat, DACIAN CIOLOS, pentru a negocia CONDITIILE in care cei 12 parlamentari ai fostului sef al Senatului vor vota pentru investirea noului Cabinet.

Proiectul de guvernare si mandatul noului GUVERN al ROMANIEI trebuie sa fie mai mult decat o colectie de buni profesionisti si bune intentii, sustine MIRCEA GEOANA, care a emis 8 conditii pe care DACIAN CIOLOS trebuie sa le accepte pentru a primi voturile parlamentarilor PSRO.

„In acceptiunea PSRO, noul Guvern va trebui sa respecte cateva CONDITII minime obligatorii pentru a obtine un vot de investitura si o sustinere parlamentara fara fisura pe durata mandatului sau”, se arata intr-un comunicat al lui MIRCEA GEOANA:

CITESTE SI: LISTA MINISTRILOR PE CARE II ARE IN VIZOR DACIAN CIOLOS PENTRU NOUL EXECUTIV

1.Respectarea unor criterii clare de integritate si profesionalism in desemnarea echipei guvernamentale. Un cod de integritate dupa modelul “Fii cinstit, domnule ministru!” pentru propunerile de ministri si secretari de stat este absolut necesar.

2.Politica economica din spatele bugetului trebuie orientata catre investitii, si nu catre consum. Politica economica nu trebuie sa urmareasca doar tintele de deficit sau inflatie, ci si principalii indicatorii de dezvoltare umana. In acest sens, in premiera, viitorul Guvern trebuie sa adopte o lege de executie bugetara, transformand bugetele publice intr-o parghie de politica economica. Pentru domeniile educatiei, sanatatii, infrastructurilor si apararii trebuie introduse primele elemente de bugetare multianuala.

3.Politica fiscala trebuie gandita in sensul predictibilitatii, eficacitatii si echitatii. Este necesara introducerea declaratiei globale pe venit, alaturi de deductibilitati pentru cheltuielile familiei pentru educatie, sanatate si cultura, stimuland crearea de locuri de munca si cresterea nivelului de trai.

4.Rectificarile bugetare „cu dedicatie” din ultima perioada trebuie anulate, punand capat practicii mitei electorale prin banii publici alocati cu dedicatie catre primarii care apartin partidelor de la Putere. Introducerea unor criterii obiective si transparente de alocare a resurselor publice trebuie sa inlocuiasca sistemul neo-feudal de folosire a banului public in interesul clientelei de partid.

5.Regandirea politicii economice in scopul atragerii de investitii si de sustinere a capitalului si exporturilor romanesti. Partidul Social Romanesc sustine infiintarea unei banci nationale pentru infrastructuri, a unei banci de devoltare pentru IMM si agricultura si a unui fond suveran pentru energie si infrastructuri critice Romania-Moldova. De asemenea, PSRO considera necesara crearea unei agentii de atragere de investitii de tipul Romania Trade and Invest.

6.Depolitizarea si profesionalizarea institutiilor statului, inclusiv prin modificarea legii functionarilor publici, reprezinta o prioritate de grad zero.

Reinventarea statului roman, ca eficacitate si credibilitate este ceruta de intreaga societate, prin vocea zecilor de mii de romani iesiti in strada. Institutiile din tara noastra trebuie conduse de oameni integri si profesionisti, de „mandarini ai statului”, acesta fiind singurul mod de dezvoltare sanatoasa a statului.

Este mai mult decat necesara demiterea sefilor de institutii din subordinea Parlamentului care nu au calificarile profesionale cerute de lege (CNA, TVR, Radioul Public), iar pentru stabilirea inlocuitorilor trebuie alcatuit un juriu independent politic, care sa ii evalueze pe baza criteriilor de performanta. In noua Constitutie, Avocatul Poporului trebuie ales prin scrutin universal.

CITESTE SI: REACTIA LUI BASESCU DUPA DESEMNAREA LUI CIOLOS IN FUNCTIA DE PREMIER: O SOLUTIE BUNA

7.Introducerea explicita a principiilor bunei guvernari si tranparentei in politicile si bugetele publice. PSRO solicita ca, pentru urmatoarele 12 luni, viitorul Guvern sa nu mai emita Ordonante de Urgenta, iar toate modificarile de acte normative sa urmeze cursul firesc de dezbatere si supunere la vot in Parlament si a consultarii obligatorii a Consiliului Economic si Social.

8.Noul Guvern si noua majoritate au datoria sa produca o reforma reala a clasei politice. Alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, introducerea votului electronic si a votului prin corespondenta pentru cresterea participarii populatiei la vot si coborarea pragului electoral la 3%, vor crea conditiile pentru abolirea monopolului politic al partidelor traditionale si incurajarea regenerarii scenei politice a tarii.

Sursa foto: realitatea