Conducere CA al RADET demisioneaza dupa ce CGMB a respins planul de administrare

Presedintele Consiliului de Administratie al RADET, GABRIEL DUMITRASCU, si-a anuntat demisia dupa ce CGMB i-a respins planul de administrare si a declarat ca exista riscul ca la iarna sa nu poata fi furnizat agentul termic in anumite zone ale Capitalei.

Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB), convocat luni in sedinta extraordinara, a respins proiectul de hotarare privind aprobarea Planului de Administrare al Consiliului de Administratie al Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET) Bucuresti.

Presedintele CA al RADET Gabriel Dumitrascu a declarat ca va demisiona “imediat”, impreuna cu restul membrilor Consiliului de Administratie. “Este un gest de onoare”, a mai spus Dumitrascu.

Acesta a adaugat ca la iarna este posibil ca mai multe cartiere din Bucuresti sa ramana fara caldura.

CITESTE SI: AVERTISMENT RADET: Mai multe cartiere din CAPITALA ar putea ramane fara apa calda

“Pentru anumite zone din Capitala exista riscul ca la iarna sa nu poata fi difuzat agentul termic. Cele mai expuse zone sunt cele din estul Capitalei: Colentina, Fundeni, Doamna Ghica si Pantelimon”, a spus Dumitrascu, adaugand ca exista acest risc si pentru zone centrale ale Bucurestiului.

El a mai spus ca a propus un plan de masuri pentru rezolvarea problemelor critice, care ar fi necesitat aproximativ 10 milioane de lei.

“Ca plan imediat de masuri, noi am propus punerea in aplicare a unui program pentru aceasta vara, s-au identificat problemele critice care necesita un efort de vreo 10 milioane de lei, nu un efort considerabil, am inceput acest program si am abordat aproximativ un sfert din el. Este vorba despre reparatii in zonele critic. Am identificat si sursa pentru ridicarea partiala de proprire pe cont, am gasit intelegere la CA al ELCEN si sper sa continue acest program pentru ca Bucurestiul are nevoie de caldura la iarna”, a declarat Dumitrascu.

RADET a prezentat, pe 11 iunie, in cadrul unei conferinte de presa, planul de administrare al institutiei.

“Lucrurile sunt extreme de grave. Sistemul centralizat de alimentare cu apa calda al Bucurestiului este supradimensionat si imbatranit, cu randamente tehnice extreme de scazute. Sistemul a fost conceput la finalul anilor ’50, cand se punea problema industrializarii masive a Bucurestiului, motiv pentru care au aparut marile CET-uri din Bucuresti. (…) Dupa 1990 marea industrie a disparut, iar puterile instalate in centralele termice sunt supradimensionate fata de necesarul Bucurestiului. Daca in 1990, in sistemul RADET intrau in jur de 10 milioane Gcal, in 2014 cantitatea intrata era de aproximativ 35% din ceea ce sistemul avea ca intrare in ’90”, spunea atunci Gabriel Dumitrascu.

Specialistii spun ca necesarul ar fi de 1.900 Gcal/h, preciza el.

De asemenea, mai mult de 80% din retelele administrate de RADET sunt vechi de peste 30 de ani, a atras atentia reprezentantul regiei. Dumitrascu spune ca este nevoie de un sistem de termoficare care sa raspunda cel putin necesitatilor unei generatii si sa “terminam cu carpelile”.

“Incercam sa facem performanta intr-o competitie cu o Dacie dinainte de Revolutie. Nu ai niciodata cum sa castigi o competitie”, afirma Dumitrascu.

El a subliniat ca la iarna Bucurestiul risca o criza in ceea ce priveste furnizarea agentului termic pentru 1,5 milioane de locuitori.

Din cauza fondurilor insuficiente, aprobate/alocate din bugetul local de catre Primaria Bucuresti in ultimii patru ani, executia lucrarilor de investitii a fost sistata incepand cu finalul anului 2012. Astfel, RADET a primit anul trecut 4,3 milioane lei pentru investitii, fata de 11,9 milioane lei in anul 2013 si comparativ cu 125,9 milioane lei alocate pentru investitii in 2009.

CITESTE SI: PNL: SISTEMUL de TERMOFICARE in COLAPS. OPRESCU si PONTA, vinovati de INCOMPETENTA

Presedintele CA al RADET a citat studii potrivit carora necesarul de cost pentru reabilitarea sistemului de transport ar fi de 360 milioane euro si de alte 850 milioane euro pentru redimensionarea si retehnologizarea CET-urilor.

incepand cu anul 2014, Electrocentrale Bucuresti a instituit popriri in cuantum de 100% pe toate conturile RADET Bucuresti, astfel ca toti banii pe care RADET ii incaseaza se duc la creditor.

Potrivit sefului CA al RADET, cea mai mare problema a regiei sunt datoriile acumulate. RADET a incheiat anul 2014 cu datorii de 3,83 miliarde lei, din care cea mai mare parte (3,6 miliarde lei) sunt catre Elcen. La sfarsitul anului 2013, datoriile RADET se ridicau la 3,51 miliarde lei. Regia a inregistrat anul trecut pierderi de 320,1 milioane lei, fata de un rezultat negativ de 289,4 milioane lei in 2013.

Guvernul a aprobat, in 27 martie 2014, memorandumul privind fuziunea dintre RADET, aflata in subordinea Primariei Capitalei, si Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), furnizorul de caldura al RADET, care apartine Ministerului Energiei. RADET este cel mai mare datornic al ELCEN.

Oprescu declara in decembrie anul trecut ca fuziunea se va realiza “undeva spre martie 2015”, iar in februarie anul acesta afirma ca ELCEN nu doreste si nu a dorit niciodata fuziunea cu RADET.

ELCEN este cel mai mare producator de energie termica din Capitala (90%) si din tara (40%). Societatea asigura si 4,8% din energia electrica produsa la nivel national.

Sursa foto www.b365.ro