Presedintele demisionar al ANRP: ORICINE vine la conducerea institutiei este in situatia sa fie in CULPA

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), GEORGE BAESU, i-a inaintat premierului VICTOR PONTA un memoriu in care reclama ca institutia este obligata la amenzi pentru neplata in termen a titlurilor de despagubire, insotit de demisia sa si a celor doi vicepresedinti, potrivit realitatea.net.

UPDATE 19.50: GEORGE BAESU a declarat, luni, dupa intalnire pe care a avut-o cu ROBERT CAZANCIUC la MINISTERUL JUSTITIEI (MJ), ca orice presedinte ar urma sa vina la conducerea institutiei s-ar afla in CULPA, adaugand ca nu o sa aduca bani de acasa pentru plata amenzilor, in conditiile in care nimeni nu poate sa explice unde este greseala.

“Eu am fost inca de vineri dimineata la domnul prim-ministru cu demisia. Domnul prim-ministru mi-a zis sa ma gandesc si sa-i aduc un memoriu in care sa explic de ce se intampla acest lucru. Azi am adus acest memoriu si domnul prim-ministru a intrebat: cine ramane la ANRP? Si am vorbit cu colegii vicepresedinti. Niciunul dintre ei doi nu vrea aceste probleme, pentru ca acele 150 de procese care exista acum se refera la presedintele institutiei, nu la George Baesu. Orice presedinte vine de maine este in situatia (…) sa fie in culpa”, a afirmat GEORGE BAESU.

Totodata, GEORGE BAESU a precizat ca el a inregistrat impreuna cu memoriul si demisia sa si a adaugat ca nu exclude o eventuala sesizare la CEDO.

“Domnul prim-ministru a scris pe el sa aiba o discutie la Ministerul Justitiei sa se inteleaga cate din lucrurile pe care le spunem noi sunt intemeiate si care ar fi solutiile. (…) ANRP a muncit in toata aceasta perioada pentru statul roman, dar nu putem aduce bani de acasa, doar pentru ca nu toata lumea vede lucrurile la fel. (…) Noi nu ne puteam apara decat depunandu-ne demisiile. (…) Domnul prim-ministru nu a spus: da, se accepta sau nu. (…) Eu nu o sa aduc bani de acasa. (…) Inca nu a stabilit nimeni suma, dar in cele doua dosare ar fi vorba de 40.000 euro. (…) Urmatoarea mea cale este aceea de a ma duce la CEDO si sa arat ca am fost condamnat la plata unei amenzi, fara ca sa mi se stabileasca vreo vinovatie. Eu nu pot sa ma duc la CEDO atata timp cat sunt seful ANRP”, a subliniat GEORGE BAESU, citat de Agerpres.

El considera ca se face o mare nedreptate si a explicat ca reprezentantii MJ au apreciat ca atunci cand s-a stabilit ca ei sa fie amendati nu a existat un element foarte important — culpa lor ca persoane care au condus si care iau decizii.

“Atata timp cat nimeni nu reuseste sa ne explice ca am gresit aici si pentru acest motiv meritam sa fim amendati si, potrivit legii, ar trebui sa aducem bani de acasa la bugetul statului pentru faptul ca am fi gresit undeva, dati-ne voie sa nu acceptam aceasta sarcina in continuare. (…) Au existat amenzi inca de acum doi ani care nu au ajuns de a mai fi aplicate efectiv pentru ca noi am vorbit atunci cu persoanele respective, am vorbit cu avocatii lor si le-am explicat ca ANRP are toata disponibilitatea sa faca, numai ca in acel caz nu avem bani. Au fost cazuri in care am fost amendati pentru faptul ca nu platim in momentul in care conturile ANRP erau deja blocate cu sute de milioane de euro. La instante, din pacate, nu s-a inteles, in schimb oamenii au inteles”, a spus seful ANRP.

GEORGE BAESU a mentionat ca la sfarsitul anului trecut au putut sa faca platile si oamenii nu au mai cerut sanctionarea.

“Acum, in schimb, avem un text de lege care spune ca instanta din oficiu se sesizeaza atunci cand nu este executata obligatia si de abia atunci stabileste amenda. In situatiile in care au creat problema cu care ne confruntam, noi deja ne-am executat obligatia, in sensul ca persoanelor din acele dosare deja le-am emis titlurile de despagubire. Cu toate acestea, au aparut doua hotarari de instanta in care ni se stabilesc niste amenzi pentru perioade anterioare, una e din 2012 pana in 2014. Atentie, in 2012 era in efectivitate o OUG aprobata de Guvernul Ungureanu prin care ANRP, in speta Comisia Centrala pentru stabilirea despagubirilor, cum se numea, nu avea voie sa emita titluri. Inclusiv pentru aceasta perioada, acum se solicita plata unei amenzi pe zi de intarziere”, a sustinut GEORGE BAESU.

Presedintele ANRP a mai spus ca nu a calculat nimeni amenzile si ca cei de la MJ sustin ca acestea nici nu ar mai putea fi solicitate.

“Dar este doar un punct de vedere. Noi vrem sa vedem acest lucru spus de o instanta, spus in mod clar de lege. (…) Salariul unui presedinte la ANRP este de 4.600 de lei, indemnizatia de conducere a Comisiei este de 2.300 lei — iar amenda este de 200 de lei pe zi, in fiecare dosar. Astazi sunt 120 de cereri de amendare. (…) Am venit pentru a arata ca exista un cadru legislativ interpretabil si ca exista pericolul ca unii oameni sa-si desfasoare activitatea si dupa o perioada de timp sa afle ca beneficiul lor a fost acela de a fi obligati sa plateasca niste amenzi, pentru ca in perioada respectiva nu au reusit sa rezolve chiar tot”, a mai aratat el.

Inainte de intalnire, ministrul Justitiei, ROBERT CAZANCIUC, a declarat ca o sa analizeze ce reclama ANRP, si anume daca este vorba de o problema de lege in vigoare sau de interpretare, de practica neunitara.

“Daca se pune problema de o interpretare neunitara a legii sau ar fi nevoie de o interventie noua normativa pentru a clarifica anumite lucruri. Important este ca activitatea ANRP sa nu fie blocata. Premierul m-a rugat sa discut cu cei din conducerea ANRP si sa gasim o solutie. Trebuie sa vedem ce invoca instantele de judecata, sa vedem de ce se emit asemenea amenzi si o sa vedem daca e o chestiune de atacat la o alta instanta sau ANRP si instantele interpreteaza diferit acelasi text de lege”, a sustinut ROBERT CAZANCIUC.

UPDATE 17.45: GEORGE BAESU a declarat ca vrea sa ajunga la CEDO pentru a-si gasi dreptatea in acest caz.

“Vreau sa ma duc la CEDO. Statul ma nedreptateste, dar nu pot sa ma duc la CEDO daca lucrez pentru stat”, a spus GEORGE BAESU, luni, intr-o interventie telefonica la Antena 3.

GEORGE BAESU a declarat, agentiei Mediafax, ca in memoriu este precizat ca impotriva ANRP exista mii de procese in care este solicitata amendarea conducerii institutiei cu zeci de mii de euro pentru neemiterea sau neplata in termenul legal de 30 zile a titlurilor de despagubire, pentru dosare din urma cu mai multi ani, existand deja decizii ale instantei in acest sens.

“Avem o situatie exceptionala la ANRP. Cred ca suntem singura institutie din Romania impotriva careia exista mii de procese in cadrul carora cetatenii cer amendare pentru neplata sau pentru neemiterea de titluri de despagubire. In conditiile Legii contenciosului administrativ, suntem in situatia in care instantele ne aplica amenzi nu pentru faptul ca nu am face bine ce facem, ci pentru ca nu facem in 30 de zile. Cu alte cuvinte, ajungem noi, cei care am descoperit mizeria din domeniul retrocedarilor, sa platim pentru ca altii au furat cat au putut din acest domeniu, oamenii nemultumiti au facut procese in instanta, iar instantele astazi amendeaza pe cei care nu sunt in stare ca, in 30 de zile de cand apare o hotarare, sa fie in executare”, a sustinut GEORGE BAESU.

Citeste si: DIRECTORUL GENERAL al CFR Marfa a DEMISIONAT din functie

El a aratat astfel ca membrii conducerea ANRP se afla in situatia de a plati amenzi de zeci de mii de euro pentru ca nu au stiut sa fie “Supermeni”.

Dupa anuntarea demisiei, premierul VICTOR PONTA a declarat ca trebuie gasita o solutie in privinta Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor pentru ca institutia sa poata functiona “in conditii bune si corecte”, situatia urmand a fi discutata in prima sedinta de guvern.

“Avem o problema la ANRP extrem de grava. Pe de o parte, pe buna dreptate si e foarte bine, Parchetul face largi investigatii legate de modul in care s-au retrocedat, s-au restituit fie in natura, fie in echivalent proprietati de valori uriase. Pe de alta parte, toata conducerea ANRP si dl Baesu si ceilalti membri din conducere sunt amendati in fiecare zi de catre instante ca nu retrocedeaza in 30 de zile. Or, intr-un fel, sunt intre ciocan si nicovala sa faca ceva neverificat si dupa aceea peste niste ani sa raspunda sau sa verifice bine, dar atunci trebuie sa plateasca niste amenzi care sunt mult peste veniturile lor. Deci, nu stiu, pe luna februarie au amenzi de trei ori salariul. Si atunci trebuie sa gasim o solutie pentru ca altfel nu va mai vrea nimeni sa lucreze. Nu se poate sa ai presiunea amenzilor din partea instantelor, sa faci ceva ce s-a dovedit in multe cazuri ca fiind pripit sau ilegal. Deci, sper ca impreuna cu ministrul Justitiei si ministrul de Finante — am informat si CMS asupra acestei situatii — sa gasim o solutie ca totusi ANRP-ul totusi sa functioneze, dar sa functioneze in conditii bune si corecte”, a subliniat VICTOR PONTA.

Citeste si: VASILE ASTARASTOAE a DEMISIONAT din functia de RECTOR al UMF Iasi

Intrebat daca o astfel de solutie ar putea fi modificarea legii, premierul nu a raspuns in mod concret. “Nu stiu care e solutia. Ministrul Justitiei si cu ministrul de Finante incearca sa gaseasca o solutie. Repet, insa, oamenii decat sa faca ceva ilegal sau sa plateasca amenzi de trei ori salariul lor au preferat pur si simplu sa plece. Si practic azi avem situatia blocata total”, a adaugat premierul.

“Eu o accept ca au dreptate si ca nu pot sa lucreze asa. Si ori gasim o solutie miercuri in sedinta de guvern, daca nu o sa perpetuam un blocaj din care nu reusim sa iesim”, a spus premierul, intrebat daca accepta demisia conducerii ANRP.

Intrebat punctual daca a acceptat demisia lui George Baesu, Victor Ponta a spus: “I-am rugat pe toti ca pana miercuri sa incercam sa gasim o solutie. Dar oamenii au dreptate sa nu mai lucreze in conditiile astea. Pe de o parte sunt fortati repede: “retrocedati, restituiti, ca altfel primiti amenzi. Pe de alta parte de cand este aceasta echipa n-a fost niciun fel de problema privind restituiri ilegale, cum a fost in perioada 2010 — 2011. Eu le-am cerut sa fie foarte atenti, sa verifice de o suta de ori, sa respecte legea, sa nu puna pe nimeni inainte, adica sa se respecte ordinea. Or pentru asta s-au umplut de amenzi sa sunt dati in judecata. Nu e in regula. Absurdul este urmatorul — amenzile se duc tot la bugetul de stat. E o chestiune pe care trebuie sa o reglementam intr-un fel sau altul”.

El a adaugat ca exista o decizie judecatoreasca “care spune exact ca se instituie prezumtia de vinovatie a ANRP si a functionarilor”.”Or, daca se instituie prezumtia de vinovatie, normal ca oamenii nu mai vor sa lucreze. Mai bine raman fara loc de munca decat sa ajunga in inchisoare ca au dat legal. Este o decizie, dl Baesu mi-a aratat-o recent, a instantei. Este ad literam. (prezumtia de vinovatie – n.r.)”, a spus Ponta.

 

Sursa foto: amosnews.ro