CONDUCEREA BNR, AUDIATA miercuri in Comisia de buget a Camerei Deputatiei in problema FRANCULUI ELVETIAN

Conducerea Bancii Nationale a Romaniei (BNR) va fi audiata miercuri, de la ora 11.00, de Comisia pentru buget, finante si banci a Camerei Deputatilor.

De asemenea, miercuri va fi audiata conducerea Ministerului Finantelor Publice. Totodata, la audieri vor lua aprte reprezentantii comunitatii bancare si ai consumatorilor.

Prim-vicepresedintele PNL, ANDREEA PAUL, a solicitat vineri Comisiei pentru buget, finante si banci a Camerei Deputatilor sa-l convoace la o audiere pe guvernatorul MUGUR ISARESCU, in care acesta sa prezinte masurile pe care BNR le are in vedere privind protejarea persoanelor ce au contractat credite in franci elvetieni, ca urmare a aprecierii acestei monede.

Citeste si: FRANCUL ELVETIAN atinge un NOU MAXIM ISTORIC la cursul BNR

“Situatia financiara a numerosi romani care au contractat credite in franci elvetieni este grav amenintata dupa ce Banca Nationala de la Berna a decis sa renunte la plafonul cursului de schimb al monedei elvetiene. La Bucuresti, decizia a urcat imediat cursul oficial al francului elvetian pana la nivelul record de 4,32 lei, in crestere cu 15% fata de ziua precedenta, 14 ianuarie 2014. Concret, la o rata de 100 de franci elvetieni, de pilda, romanul se vede nevoit sa scoata din buzunar cu aproape 60 de lei mai mult de pe o zi pe alta, echivalentul a 60 de paini sau a peste 11 litri de benzina, in urma unei miscari pur artificiale a cursului de schimb. Parlamentul Romaniei si BNR au datoria de a nu ramane indiferente fata de aceasta situatie si, mai ales, fata de pericolele financiare la care sunt expusi romanii indatorati in franci elvetieni”, afirma ANDREEA PAUL intr-un comunicat remis presei.

Citeste si: PNL solicita AUDIEREA conducerii BNR in Parlament pe tema cursului FRANCULUI ELVETIAN