Sefii ISU Bucuresti, AUDIATI la DNA. UPDATE

Site-ul ToloRO a publicat, miercuri, o investigatie realizata de jurnalistii Mirela Neag, Razvan Lutac si Catalin Tolontan, care arata ca pompierii stiau de existenta CLUBUL COLECTIV cu mai bine de o luna inainte de INCENDIUL DEVASTATOR din 30 octombrie, desi dupa tragicul episod au sustinut mereu ca habar nu aveau de acest club.

UPDATE 19:11: Sefii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti sunt audiati miercuri de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

Este vorba de Mihai Guta (inspector-sef), Orlando Schiopu (prim-adjunct) si Giani Aldoiu (adjunct), care au fost suspendati miercuri de la conducerea ISU Bucuresti, in urma unei decizii luate de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta.

UPDATE 17.40 Secretarul de stat RAED ARAFAT a declarat miercuri ca nu demisioneaza, dupa ce Catalin Tolontan a prezentat un document care arata ca pompierii de ISU Bucuresti stiau ca in cladirea in care se afla clubul Colectiv se desfasurau evenimente cu public.

Raed Arafat declarase, dupa accidentul din clubul Colectiv, in care si-au pierdut viata pana in prezent 60 de oameni, ca ISU nu stia despre acest club, care nu exista in baza de date a serviciilor de urgenta.

Un document prezentat insa pe Tolo.ro arata ca firma de evenimente Emagic anunta ISU Bucuresti ca va organiza un festival in 25 si 26 “in clubul Colectiv si la etajul 1 al fabricii Pionierul din strada Tabacarilor nr. 7, sector 4, Bucuresti”.

“Aceasta informatie am aflat-o abia ieri (marti, n.r.) (…) Informatia ca nu se stiau activitatile care se desfasoara in cladirea respectiva normal se schimba avand in vedere acest nou act care a aparut”, a raspuns Arafat, intrebat daca isi da demisia.

Acesta a precizat ca a trimis la DNA toate documentele legate de acest caz iar la conducerea ISU Bucuresti va fi numita o noua conducere.

Acesta a precizat ca, la solicitarea Emagic pompierii “au trimis un raspuns prin doua adrese la firma organizatoare dar fara sa mearga acolo”. In acest raspuns erau transmise “prevederile legale pe care trebuie sa le respecte”.

Raed Arafat nu considera ca s-a autopronuntat atunci cand a afirmat ca pompierii nu stiau de existenta clubului Colectiv.

“Daca nu dam informatii si tacem complet pana iese ancheta ni se spune ca nu vreti sa dati informatii”.

UPDATE 11.15: Premierul DACIAN CIOLOS a solicitat DEMISIA IMEDIATA a CONDUCERII ISU BUCURESTI in sedinta de Guvern de miercuri. “Birocratia de la ISU a facut VICTIME la COLECTIV. Vreau sa vad DEMISIA IMEDIATA a CONDUCERII ISU BUCURESTI si sa primesc asigurari ca acestia nu vor mai ajunge niciodata intr-o asemenea functie. Stiu ca sunt niste reguli la militari”, a declarat premierul Romaniei.

„Astept de la Raed Arafat un plan de reforma si restructurare a ISU, mai ales pe planul de prevenire. ISU Bucuresti, pe planul de prevenire, fusesera informati, dar in loc sa faca un control, au trimis o hartie. Cei demisi nu mai au ce cauta in ISU, nu doar in conducere. Nu au ce cauta in sistem acesti oameni”, a spus Ciolos la inceputul sedintei saptamanale de Guvern.

UPDATE 10.25: ”Colegii de la ISU ne-au spus ca nu stiau de existenta CLUBULUI COLECTIV, dar ieri am aflat ca se stia. Deci, ne-au mintit”, a spus RAED ARAFAT intr-o interventie telefonica la postul Realitatea TV.

„Ce am raspuns pe anumite chestii erau pe alte aspecte. Normal ca am fost socat. Nu ma simt deloc bine ca am primit informatii gresite de la ISU. Cel putin anumite persoane stiau de Colectiv. Clubul nu a depus pentru autorizatie… Este clar ca aceste activitati erau anuntate in 23 septembrie. Este posibil sa mai gasim si alte anunturi ca acolo se organizau concerte si cereau sprijin. Cineva stia motiv pentru care s-a pus la dispozitie comandamentul ISU Bucuresti. Pe noi ne intereseaza sa stim cand apare asa ceva cu 2000 de oameni, chiar daca a fost anuntat tarziu. Eu nu ascund lucruri. Toate documentele au fost transmise DNA in aceasta dimineata la 8”, a mais spus ARAFAT.

Jurnalistii amintiti au descoperit un document pe care pompierii l-au primit pe 23 septembrie 2015 din calculatorul firmei de evenimente Emagic. “Veniti la clubul Colectiv ca organizam festivalul PLUM! Estimam 2.000 de oameni pe seara”, scrie jurnalistul Catalin Tolontan pe blogul sau toloro.

Faxul a pornit pe 23 septembrie 2015, la 23:32:13, catre numarul 021.242.09.90 al dispeceratului IGSU.

“Organizam un festival in datele de 25 si 26 septembrie a.c. in CLUBUL COLECTIV si la etajul 1 al fabricii Pionierul din strada Tabacarilor nr. 7, sector 4, Bucuresti”, i-au anuntat cei de la Emagic pe pompieri. “La festivalul PLUM estimam in fiecare dintre cele doua zile un numar de 2.000 de persoane pe seara” fax de la firma Emagic catre IGSU, 23 septembrie 2015 Emagic este una dintre cele mai mari firme de evenimente muzicale, daca nu cea mai mare din Romania.

Pe lista sa scurta sunt Depeche Mode, Shakira sau B`estfest Summer Camp.

In acea noapte de miercuri, 23 septembrie, transmisia lor catre IGSU s-a facut pe sistem Orange de mail-fax si a ajuns in 210 secunde la destinatie. Pe spatele faxului exista confirmarea automata de primire de la numarul de fax al Inspectoratului General de Situatii de Urgenta.

Ce s-a intimplat mai departe? Pe 25 si 26 septembrie festivalul de muzica electronica PLUM a avut loc la clubul Colectiv si, alaturi, la etajul 1 al fabricii Pionierul, dar n-a venit nimeni de la pompieri. “La nivelul ISU, nu exista nici un document, nici o solicitare pentru autorizarea activitatii din locatia respectiva”, sustinea Raed Arafat, pe 31 octombrie, dimineata, scrie ToloRO.

IGSU face o ancheta

In urma sesizarii primite de la jurnalistii de investigatie. IGSU a raspuns:

“Buna seara,

In urma verificarii informatiei transmisa institutiei noastre, va comunicam faptul ca documentul la care faceti referire a fost identificat in corespondenta primita de IGSU la data de 23 septembrie 2015, in jurul orei 23.27. Intrucat solutionarea documentului era in competenta Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov, acesta a fost redirectionat acestei unitati, la data de 24 septembrie 2015, ora 09.28. In urma informarii imediate a sefului Departamentului pentru Situatii de Urgenta cu privire la existenta acestui document, s-a dispus efectuarea unui control la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov pentru identificarea documentului si a circuitului de solutionare a acestuia. Concluziile rezultate in urma verificarilor vor face obiectul unei note raport ce va fi inaintata sefului Departamentului pentru Situatii de Urgenta”.

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, cel care a fost imediat informat si care, noaptea trecuta, a ordonat controlul, este Raed Arafat, scrie sursa citata.

Sursa foto: