Conducerea Maternitatii “Elena Doamna” din Iasi a fost DEMISA in urma scandalului BEBELUSULUI MORT

Conducerea Maternitatii “Elena Doamna” din Iasi a fost DEMISA, miercuri, de Consiliul de Administratie, in urma scandalului izbucnit dupa ce, la inceputul lunii septembrie, un BEBELUS a fost declarat MORT la nastere, stabilindu-se apoi ca au existat grave nereguli legate de monitorizarea sarcinii.

Managerul maternitatii iesene, Emil Anton, si directorul medical, Razvan Socolov, au fost DEMISI in urma sedintei de miercuri a Consiliului de Administratie.

Presedintele Consiliului Judetean Iasi, CRISTIAN ADOMNITEI, a salutat aceasta decizie, adaugand ca “de astazi Maternitatea «Elena Doamna» intra intr-un proces de reconstructie”.

“Eu ma bucur ca lumea, ca toti membrii din Consiliul de Administratie pana la urma au imbratisat opinia mea de la bun inceput. Vinerea trecuta, cand a fost ultima sedinta, doar reprezentantul meu a votat asa cum a votat astazi (n.r. – miercuri) majoritatea CA. De astazi, «Elena Doamna» intra intr-un proces de reconstructie. Eu sunt impotriva desfiintarii institutiei si a trecerii ei in subordinea Maternitatii «Cuza-Voda». Va ramane de sine statatoare, insa trebuie sa isi indeplineasca cu bunacredinta si profesionalism menirea. De astazi inainte va avea parte de un nou management care, sper eu, sa ii aduca implinirile de care aceasta maternitate are nevoie. Va fi un nou concurs pentru ambele posturi, intai va fi delegat un nou director interimar. Asta nu e greu, asta e partea usoara, cea mai grea va fi cea de reconstructie, si sa face astfel incat toate conditiile care au permis tragediile anterioara sa nu mai existe”, a declarat CRISTIAN ADOMNITEI, citat de Mediafax.

Citeste si: CAZUL BEBELUSULUI MORT: Ministerul Sanatatii cere sanctiuni la Maternitatea din Iasi

Pe de alta parte, liderul de sindicat din cadrul spitalului, Luminita Buzea, a declarat ca este “extrem de nemultumita” de aceasta decizie.

“Cei din Consiliul de Administratie au venit cu temele facute, nu a existat niciun fel de dialog, cand am incercat sa spun, cu statutul de invitat la acea sedinta, parerea despre ce s-a intamplat pentru a se putea cantari altfel situatia mi s-a spus ca este de prisos. Nu toate voturile au fost pentru demitere”, a spus Luminita Buzea, asistenta sefa la sectia ATI.

Vineri, la Maternitatea “Elena Doamna” a avut loc o sedinta a Consiliului de Administratie al unitatii, patru dintre cei sase membri cu drept de vot votand impotriva demiterii managerului si a directorului medical, unul, respectiv reprezentantul Consiliului Judetean Iasi, votand pentru, in timp ce un membru s-a abtinut.

Ministerul Sanatatii a recomandat, in urma unui control facut dupa decesul unui bebelus, eliberarea din functii a managerului si directorului medical al Maternitatii “Elena Doamna” din Iasi, MS propunand sanctionarea mai multor medici in acest caz, in conditiile in care au fost constatate nereguli privind supravegherea mamei.

Citeste si: IML Iasi, despre cazul de la Maternitatea “Elena Doamna”: Bebelusul era MORT cu peste 24 de ore inainte de nastere

Din Consiliul de Administratie al maternitatii fac parte opt membri, insa doar sase au drept de vot, doi avand statutul oficial de invitati la luarea deciziilor. DSP Iasi, presedintele Consiliului Judetean din Iasi, Universitatea de Medicina si Farmacie “Grigore T. Popa“ si Colegiul Medicilor din Iasi au cate un reprezentant, iar Consiliul Judetean are doi.

Ancheta Ministerului Sanatatii a fost declansata dupa ce tatal unui BEBELUS declarat MORT la nastere la Maternitatea ”Elena Doamna” le-a acuzat de neglijenta pe cadrele medicale ale unitatii, sustinand ca inainte cu cateva ore ca sotia sa sa nasca in spital nu se afla niciun medic si ca a sunat chiar la 112 pentru a cere ajutor.

BEBELUSUL a fost declarat MORT la nastere in noaptea de 8 spre 9 septembrie, iar tatal acestuia declara ca inainte cu cateva ore ca sotia sa sa nasca in spital nu se afla niciun medic si ca a sunat chiar la 112 pentru a cere ajutor.

De asemenea, barbatul mai spunea ca in noaptea dinaintea decesului copilului sotia sa a fost supravegheata doar de catre o infirmiera, care s-a purtat urat cu el atunci cand i-a cerut ajutorul, si ca medicii ar fi ajuns la spital dupa ora 03.00 noaptea, dupa ce timp de cateva ore femeia a fost lasata singura.

Pe de alta parte, conducerea Maternitatii ”Elena Doamna” sustinea ca sotia barbatului ar fi fost consultata de catre medici de patru ori in noaptea respectiva, iar ”monitorizarea a aratat evolutie buna a mamei si a fatului si nedeclansarea nasterii”.

Sursa foto: realitatea.net