Conducerea PARLAMENTULUI a votat Comisia speciala de ancheta pentru alegerile prezidentiale din 2009

Birourile permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului au aprobat, joi, proiectul de hotarare privind constituirea comisiei speciale de ancheta pentru verificarea “aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009 si de rezultatul scrutinului prezidential”, informeaza Hotnews.ro. Proiectul de hotarare va fi votat miercurea viitoare in plenul reunit al celor doua camere, a anuntat presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea. 

UPDATE:  “Astazi (joi – n.r.), la Birourile permanente reunite, s-a aprobat proiectul de hotarare care va fi trimis in plen si se va vota, sper, miercuri, 26 aprilie. Au fost cateva observatii ale unor colegi de la PNL, USR, PMP, care au spus ca s-ar opune acestui proiect de hotarare. Unii colegi au spus ca Parlamentul n-ar avea dreptul sa investigheze aceste aspecte care au aparut in mass-media.

Le-am spus colegilor mei ca au timp pana miercuri sa se gandeasca la amendamente. (…) Sa se verifice daca institutii s-au implicat fara sa aiba competentele, atat in evaluarea alegerilor, cat si in rezultatul lor final. Trebuie sa vedem daca asa este. La acea vreme, unii dintre noi au contestat rezultatul alegerilor, nu s-a verificat tot ce am solicitat noi”, a spus Dragnea, joi, la Parlament.

Intrebat de jurnalisti daca este posibil ca unii dintre cei chemati la audieri sa nu vina, liderul PSD a raspuns: “Cred ca totusi s-ar putea sa nu refuze cei care sunt invitati la aceste audieri. Cineva care n-are ce sa ascunda nu vad de ce n-ar veni”. “Daca vom considera ca vor fi de ajutor, vom cere documente de la orice institutie publica in Romania. N-am cum sa uit toate doumentele cu care mergeam la emisiuni”, a mai declarat presedintele Camerei Deputatilor.

Intrebat si daca el va fi cel care va conduce comisia, Dragnea a raspuns ca “e dorinta mea de cand eram mic”, adaugand ulterior ca aceasta decizie va fi luata in zilele urmatoare: “Vedem care sunt propunerile de la PSD si de la ALDE”. La observatia unui jurnalist ca fostul presedinte Traian Basescu, ales pentru al doilea mandat in 2009, a spus ca lui Dragnea “s-ar putea sa nu-i placa” ce o sa afle, acesta din urma a declarat: “Eu zic ca o sa aiba o surpriza Basescu”. Liderul PSD nu a spus clar daca il va chema si pe actualul senator PMP la audieri in cadrul comisiei: “Sa ajungem acolo, e unul dintre personajele principale”.

STIRE INITIALA

Presedintele USR, Nicusor Dan, a acuzat faptul ca in cadrul sedintei birourilor reunite opozitia nu a avut ocazia sa studieze proiectul de hotarare inainte ca aceasta sa fie dezbatut. Proiectul de hotarare, semnat de peste 140 de parlamentari ai PSD si ALDE, propune constituirea unei Comisii parlamentare pentru a verifica aspectele aparute in mass-media privind organizarea alegerilor prezidentiale din 2009. 

Potrivit documentului, comisia parlamentara ar urma sa aiba ca obiective, printre altele, determinarea “posibilului grad de implicare a unor institutii si/sau persoane in posibila viciere a rezultatului alegerilor prezidentiale”, “verificarea legalitatii achizitionarii aplicatiilor si/sau serviciilor informatice utilizare de Biroul Electoral Central pentru centralizarea rezultatelor votarii”, “verificarea modului in care Serviciul de Telecomunicatii Speciale a asigurat serviciile de telefonie speciala si de comunicatii de voce si date, precum si posibilele interferente nelegitime in procesul electoral” si “verificarea modului in care au fost securizate rezultatele votarii in circumscriptiile din strainate precum si a modului in care au fost transmise informatii catre BEC”. 

Proiectul de hotarare arata ca forul va fi format din 15 membri titulari, dintre care un presedinte, doi vicepresedinti si un secretar.  Amintim ca presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, si-a anuntat intentia de a prezida lucrarile comisiei parlamentare de ancheta. Documentul mai arata ca forul va avea in componenta noua parlamentari ai coalitiei parlamentare (7 – PSD, 1 – ALDE, 1 – UDMR). PNL va fi reprezentat in comisie de trei parlamentari, USR de doi si PMP de unul. 

Comisia de ancheta va depune in doua luni de la data infiintarii forului un raport care va contine constatarile, concluziile si propunerile. Acest raport urmeaza sa fie supus dezbaterii plenului reunit al Camerei Deputatilor si Senatului, precizeaza proiectul.

Sursa foto: adevarul