Conducerea SRI a facut dovada ”echidistantei” privind viata politica prin secvente ale videoconferintelor din 2014

SERVICIUL ROMAN DE INFORMATII, SRI, ROMANCA, EXPULZARE, ITALIA, ATENTIE, 2014, PROPAGANDA ISLAMISTA, GRUPAREA ISIS, ISIS, TERORISTI

Conducerea SRI a facut dovada ”echidistantei” activitatii Serviciului in raport cu viata politica, cu ocazia audierilor din Parlament, prin prezentarea membrilor Comisiei parlamentare de control a unor secvente din 23 de videoconferinte din 2014 sustinute de conducerea SRI in frunte cu George Maior.

Comisia de control SRI precizeaza intr-un comunicat transmis presei ca, in privinta acuzatiilor de „implicare in activitatea politica si in campania electorala” a Serviciului, a ”constatat ca sub mandatul domnului George Cristian Maior au fost create si dezvoltate politici si mecanisme de securitate orientate prioritar catre respectarea, de catre toti angajatii SRI, a acestor cerinte legale”.

”De asemenea, domnul Maior si domnul general Coldea au atentionat constant intregul personal cu privire la respectarea acestor exigente legale, concomitent fiind consolidata componenta de securitate interna. Reprezentantii SRI audiati au prezentat Comisiei secvente video din cadrul a 23 de videoconferinte cu toate efectivele de comanda ale SRI, pe durata anului 2014, in care domnul Maior si domnul general Coldea atentionau explicit, recurent, intregul personal cu privire la obligatia legala si profesionala de a respecta cu strictete cerintele de neutralitate, echidistanta si neimplicare in viata politica. A fost reiterata determinarea institutiei de a manifesta toleranta zero pentru astfel de abateri”, se mentioneaza in comunicat.

Citeste si: DANIEL SAVU: COLDEA NE-A SPUS CA SRI NU A FACUT FOTOGRAFIILE CU UDREA SI BICA LA PARIS

Potrivit documentului, ”Comisia parlamentara a determinat faptul ca nu au fost inregistrate abateri de la cadrul legal si neutralitatea impusa prin lege institutiei si reprezentantilor acesteia”.

De asemenea, Comisia face referire la ”relatii ale conducerii institutiei (SRI, n.r.) cu o serie de persoane invocate public”

”Domnul George Maior a impus ca la nivelul SRI relationarea cu celelalte institutii, beneficiari, demnitari, diplomati, oameni de afaceri sau societatea civila, sa fie realizate exclusiv de catre domnia sa sau, in situatii exceptionale, de cadre de conducere ale SRI, desemnate nominal de domnia sa. La nivelul conducerii SRI au fost receptionate solicitari exprese pentru astfel de intâlniri, exprimate de reprezentanti ai categoriilor mentionate. Domnul director Maior a raspuns in cea mai mare parte favorabil, intâlnirile fiind organizate in sedii si spatii de protocol, iar in functie de problematica discutata, la parte din aceste intâlniri au fost invitati si alti membri ai conducerii institutiei, potrivit competentelor de coordonare ale acestora”, se precizeaza in comunicat.

Citeste si: PARLAMENTUL A APROBAT CA RADU STROE SA FACA PARTE DIN COMISIA DE CONTROL AL ACTIVITATII SRI

De asemenea, documentul afirma ca membrii Comisiei de control SRI au ”determinat faptul ca nu exista nici un indiciu privind relatii sau interactiuni nejustificabile legal sau imputabile profesional intre reprezentanti ai institutiei si oameni de afaceri sau fosti beneficiari ai informarilor furnizate de institutie”.

Comisia precizeaza ca in cadrul SRI a fost declansata o verificare interna, sub autoritatea si in directa coordonare a Directorului General pentru Securitate, care a presupus ”verificari in bazele de date centralizate ale SRI”, ”intrebari adresate domnului George Maior”, ”audierea domnului general-locotenent Florian Coldea si a 15 cadre cu functii de conducere, de coordonare operationala, avizare juridica si coordonare a unor sisteme interne” si ”analizarea si verificarea procedurilor interne si a politicilor de securitate privind accesul si evidentierea invitatilor la nivelul conducerii SRI, precum si a modului de aplicare a acestora”.