Conducerile Camerelor, avertizate de ANI in cazurile AKOS MORA si STEFAN STOICA

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a transmis conducerilor Senatului si Camerei Deputatilor ca, daca nu se vor pune in aplicare deciziile definitive ale ICCJ in cazurile senatorului DANIEL AKOS MORA si deputatului STEFAN BUCUR STOICA, va sesiza organele de cercetare penala pentru nerespectarea hotararilor judecatoresti.

”Agentia Nationala de Integritate s-a adresat conducerii celor doua camere ale Parlamentului cu privire la punerea in aplicare a deciziilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie in cazul senatorului Mora Akos Daniel si a deputatului Stoica Stefan Bucur. In situatia in care deciziile I.C.C.J. nu vor fi aplicate cu celeritate, in sensul dispunerii sanctiunilor disciplinare de revocare din functie, Agentia va proceda la aplicarea de sanctiuni contraventionale persoanelor care au in atributii ducerea la indeplinire a sentintei judecatoresti, precum si la sesizarea organelor de cercetare penala pentru nerespectarea hotararilor judecatoresti, in conformitate cu dispozitiile art. 287 din Codul Penal”, se arata intr-un comunicat ANI remis, luni, presei.

Citeste si: VALERIU ZGONEA: Stefan Stoica TREBUIE SA PLECE din Parlament

ANI precizeaza ca, de la momentul ramanerii definitive a raportului de evaluare emis de ANI prin care s-a constatat starea de incompatibilitate a celor doi membri ai Parlamentului si pana in prezent, toate drepturile salariale incasate de cei doi parlamentari ”pot constitui prejudiciu in sensul legii penale”.

”Referitor la dispozitiile art. 72, alin. (1) din Constitutia Romaniei republicata, potrivit caruia «deputatii si senatorii nu pot fi trasi la raspundere juridica pentru voturile sau opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului», mentionam faptul ca acest text constitutional nu exonereaza de raspundere administrativa si penala privind neaplicarea unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile”, se mai arata in comunicatul ANI.

Situatia senatorului AKOS MORA, declarat incompatibil, va fi pusa pe ordinea de zi in prima sedinta a plenului Senatului, a declarat, luni, vicepresedintele Senatului CRISTIAN DUMITRESCU (PSD). Senatorii nu au activitate in plen de la inceputul campaniei electorale, iar urmatoarea sedinta de plen ar putea avea loc abia dupa turul al doilea al alegerilor prezidentiale, din 16 noiembrie.

Presedintele Camerei Deputatilor, VALERIU ZGONEA, a declarat, in 11 septembrie, ca a discutat cu presedintele ANI, HORIA GEORGESCU, legat de cazul de incompatibilitate al deputatului PDL STEFAN STOICA, Zgonea aratand ca acesta trebuie sa-si piarda mandatul.

ANI a cerut, la inceputul lunii septembrie, pentru a treia oara, Senatului si Camerei Deputatilor revocarea din functie a senatorului DANIEL AKOS MORA si a deputatului STEFAN STOICA, dupa ce instanta suprema a decis definitiv ca acestia au fost in incompatibilitate, potrivit Mediafax.

ANI a facut demersuri similare pentru revocarea din functie a senatorului AKOS MORA si in martie 2014 si in ultimele luni din 2013.

Citeste si: ANI cere din nou revocarea din functie a senatorului Akos Mora si a deputatului Stefan Bucur Stoica

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis definitiv, in 24 septembrie, ca DANIEL AKOS MORA (PNL) a fost in incompatibilitate. Mora, fost consilier judetean in cadrul CJ Mures, s-a aflat in stare de incompatibilitate intrucat SC Moragroind SRL, societate in cadrul careia acesta detinea functia de director si calitatea de asociat, a incheiat contracte de executie a unor lucrari in valoare totala de 15.689.344 de lei, cu unitati aflate sub autoritatea Consiliului Judetean Mures si cu alte unitati administrativ-teritoriale din judetul Mures, potrivit ANI.