Conducerile RADIOULUI si TVR-ului au fost CHEMATE in JUSTITIE

Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind a actionat in judecata administratiile celor doua institutii publice de media, Societatea Romana de Radiodifuziune (SRR) si Societatea Romana de Televiziune (SRTV), pentru nerespectarea Legii privind informatiile de interes public, si solicita demiterea conducerii acestora, prin respingerea rapoartelor de activitate de catre Parlament, a anuntat, luni, MediaSind.

Totodata, FRJ MediaSind solicita institutiilor abilitate, respectiv Curtii de Conturi si Directiei Nationale Anticoruptie, sa ancheteze in regim de urgenta denunturile penale depuse de catre organizatiile afiliate din cele doua societati, impotriva abuzurilor conducerilor celor doua societati publice platite din banii cetatenilor.

‘Initiativa a plecat de la constatarea ca la SRR si SRTV se fac cheltuieli imense, pe diverse contracte incheiate cu case de avocatura, de catre conducerile celor doua societati, in mai multe procese care vizau drepturile propriilor angajati. Astfel, numai in procesul de concediere a liderului sindical din SRR, Adrian Moise, administratia a cheltuit peste 10.000 de euro, iar in procesele privind anularea prevederilor CCM din mass-media au fost oferite drept onorarii sume, de asemenea, foarte mari’, se mentioneaza intr-un comunicat al FRJ MediaSind.

Potrivit sursei citate, aceste procese au fost declansate deoarece atat administratia SRR, condusa de presedintele-director general Ovidiu Miculescu, cat si administratia SRTV, condusa de presedintele-director general Stelian Tanase, au refuzat sa raspunda la cererile MediaSind, care solicitau prezentarea cuantumului cheltuielilor facute in ultimii ani cu avocati, case de avocatura si cu propriile compartimente juridice.

‘In paralel cu demersul nostru, organizatiile afiliate la FRJ MediaSind din cele doua institutii publice de media vor depune si plangeri penale impotriva celor doi presedinti-directori generali pentru abuz in functie, deoarece acestia au refuzat, in mod deliberat, sa respecte legislatia. Conform Ordonantei de Urgenta numarul 26/2012, se interzice expres institutiilor publice sa achizitioneze servicii juridice daca au infiintate compartimente de profil, lucru ignorat de sefii SRR si SRTV’, se mai spune in comunicat.

Reprezentantii Federatiei Romane a Jurnalistilor MediaSind sustin ca, ‘apeland la tertipuri avocatesti, acestia au negat statutul de institutie publica, atat pentru SRR cat si pentru SRTV’.

‘Lipsa de transparenta de care au dat dovada in cheltuirea banului public este de neinteles, in conditiile in care exista, deja, doua sentinte definitive si irevocabile care obliga SRR sa raspunda la cererile intocmite in baza Legii numarul 544/2001 (privind informatiile de interes public — n. r.), Radioul National si Televiziunea Romana fiind institutii publice care functioneaza in baza aceleiasi legi de organizare, Legea numarul 41/1994. Avand in vedere faptul ca cele doua societati s-au transformat de mult timp in feude ale unor grupuri de interese politice, pentru care incalcarea legii a devenit o practica, iar angajatii sunt tratati ca niste sclavi, FRJ MediaSind se raliaza Rezolutiei adoptate de Consiliul National al Federatiei Cultura si Mass-Media FAIR-MediaSind si cere demiterea administratiilor Miculescu si Tanase din SRR si SRTV, prin respingerea rapoartelor de activitate de catre Parlament’, sustin reprezentantii MediaSind.

Sursa foto: jurnalul