Conducta Iasi – Ungheni va livra gaze catre Rep. Moldova incepand de miercuri

De maine incepe livrarea gazelor pe ruta Iasi – Ungheni. Premierul Republicii Moldova, Chiril Gaburici, a anuntat ca incepand de miercuri incep livrarile de gaze din Romania pentru Republica Moldova, prin conducta Iasi – Ungheni.

Gazoductul Iasi-Ungheni a fost inaugurat la 27 august 2014, de Ziua Independentei, la un an de la lansarea constructiei. Contractul de livrare a gazului din Romania, prin gazoductul Iasi-Ungheni, a fost semnat la 22 decembrie 2014 de catre autoritatile de la Chisinau si cele de la Bucuresti.

Ministrul Economiei al Rep. Moldova de la acea vreme, Andrian Candu, declara intr-un interviu acordat in toamna  anului trecut in exclusivitate pentru Mondo News, ca primele livrari de gaze romanesti peste Prut, prin gazoductul Iasi – Ungheni, se vor face in scurt timp, precizand ca volumul total al livrarilor va constitui aproximativ 1-3% din consumul total de gaze al Rep. Moldova.

Iti recomandam si: INTERVIU MONDO NEWS. ANDRIAN CANDU, MINISTRUL ECONOMIEI DIN REP. MOLDOVA, A EXPLICAT CAND SE VOR FACE PRIMELE LIVRARI DE GAZE PESTE PRUT 

“Primele livrari de gaze naturale catre Republica Moldova prin conducta Ungheni-Iasi, exclusiv pentru consumatorii raionului Ungheni, vor fi posibile in cel mai apropiat timp. Volumul total al livrarilor va constitui aproximativ 1-3% din consumul total de gaze al tarii noastre. Actualmente, la Statia de Masurare Gaze „Ungheni” se efectueaza lucrari de finalizare privind verificarea si reglarea utilajului in vederea asigurarii securitatii si sigurantei livrarilor.

Totodata, in faza finala se afla procedurile legale privind transmiterea la balanta iS „Vestmoltransgaz” a gazoductului si a Statiei de Masurare Gaze „Ungheni”. Astfel, livrarile de gaze catre consumatori vor demara dupa incheierea tuturor procedurilor respective, imediat ce va fi obtinuta licenta si vor fi stabilite tarifele pentru transportare”, a spus Andrian Candu, pentru Mondo News.