Conectarea RETELELOR DE GAZE din Romania si Bulgaria, AMANATA pana in toamna

Conducta de interconectare a RETELELOR DE GAZE din Romania si Bulgaria, intre orasele Giurgiu si Ruse, nu va fi operationala inainte de luna septembrie, au declarat surse apropiate de Bulgartransgaz pentru site-ul Econ.bg, scrie Agerpres, care citeaza Novinite.

Lucrarile la conducta de 25 de kilometri au inceput in 2012. Initial, interconectorul trebuia sa fie gata in 2013, apoi lansarea lui s-a amanat pentru ianuarie 2014, iar termenul limita a fost iarasi extins din cauza dificultatilor tehnice.

Surse apropiate de Bulgartransgaz au afirmat ca cea mai recenta intarziere a fost cauzata de spargerea unei conducte care traversa fluviul Dunarea. Constructorii incearca acum sa extraga conducta din apa, fiind chemati si experti pentru a furniza asistenta.

Citeste si: Bulgaria SUSPENDA pregatirile pentru construirea gazoductului SOUTH STREAM

De asemenea, Bulgartransgaz intentioneaza sa construiasca o noua conducta, pentru a majora capacitatea de transport.

Ministrul bulgar al Economiei si Energiei, Dragomir Stoinev, afirma recent ca un pas concret spre securitatea livrarilor este interconectarea sistemului de transport de gaze al Bulgariei cu cele ale tarilor vecine. Cel mai avansat proiect este cel cu Romania. In ianuarie anul acesta, s-a ajuns la un acord pentru construirea unui interconector si intre Bulgaria si Turcia. Potrivit ministrului, aceasta conducta ar putea fi finalizata in 2016. Exista asemenea proiecte si cu Grecia si Serbia.

Conducta Giurgiu-Ruse va avea o lungime totala de aproximativ 25 kilometri, dintre care 15,4 kilometri pe teritoriul Bulgariei, 5,2 kilometri pe cel al Romaniei, iar 4,14 kilometri reprezinta traversarea subterana a fluviului Dunarea. Totodata, vor fi construite si doua statii de masurare a parametrilor tehnici ai gazelor naturale.

Citeste si: Rusia va incepe livrarile de gaze naturale catre Bulgaria prin SOUTH STREAM la sfarsitul lui 2015

Conducta de gaze Giurgiu-Ruse va avea o capacitate maxima de transport de 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an dinspre Bulgaria catre Romania, iar capacitatea dinspre Romania spre Bulgaria va fi de 500 milioane metri cubi pe an.

Valoarea totala estimata a proiectului este de 24 de milioane euro, iar 8,9 milioane euro sunt asigurate de Comisia Europeana. Finantarea din partea companiei bulgare Bulgartransgaz se ridica la 14 milioane euro, iar firma romana Transgaz participa cu 10 milioane de euro.