Conflictul militar din SIRIA risca sa transforme tara intr-o a “doua SOMALIE”

LAKHDAR BRAHIMI (foto), fost mediator ONU pentru Siria, a AVERTIZAT in legatura cu riscul transformarii conflictului din SIRIA in cea de-a “doua SOMALIE” si a atras atentia asupra PERICOLULUI “exploziei intregii regiuni” in cazul in care nu va fi gasita o solutie.

SIRIA va deveni “a doua SOMALIE. Nu vom asista la o divizare a tarii, asa cum prezic multi, dar SIRIA va deveni un stat in descompunere, unde vor domina seniorii razboiului”, a avertizat BRAHIMI, intr-un interviu pentru saptamanalul german Der Spiegel, informeaza Mediafax.

Citeste si: ATENTAT SINUCIGAS comis de un AMERICAN in SIRIA

“Pe termen lung, intreaga regiune va EXPLODA, daca nu se gaseste o solutie. Acest CONFLICT nu se va limita la SIRIA, el destabilizeaza deja Libanul”, a mai afirmat BRAHIMI, care a demisionat luna trecuta din postul de mediator ONU, dupa mai putin de doi ani de eforturi, fara succes, de a pune capat conflictului, in care regimul de la Damasc este din nou acuzat de folosirea ARMELOR CHIMICE.

Fostul mediator ONU a insistat asupra rolului detinut in CONFLICTUL din SIRIA de gruparea radicala sunnita Statul islamic in Irak si Levant. “Gruparea SIIL este activa in Siria si in Irak. Iordania face eforturi sa o contracareze, iar Turcia se confrunta cu aceeasi provocare. In ultimele trei luni, combatantii SIIL au comis 100 de atentate in Siria si 1.000 in Irak”, a explicat fostul mediator ONU.

Citeste si: ALEGERI SIRIA: BASHAR AL-ASSAD reales cu 88,7 % din voturi 

Diplomatul a avertizat, de asemenea, guvernele occidentale asupra riscurilor razboiului din Siria: “Sunt intre 500 si 600 de francezi, aproximativ acelasi numar de britanici. Mii de cetateni care nu sunt sirieni lupta acolo”, a afirmat LAKHDAR BRAHIMI.

“Toti acesti combatanti care se formeaza in SIRIA si cred ca au misiunea de a instaura un stat islamic in lume reprezinta o AMENINTARE majora pentru Occident”, a subliniat fostul mediator ONU.

Sursa foto: presstv.com