CONGRES UDMR: KELEMEN HUNOR a fost REALES PRESEDINTE, iar STATUTUL schimbat

PRESEDINTE UDMR, KELEMEN HUNOR, PREMIERUL ROMANIEI, VICTOR PONTA, GRESEALA POLITICA, ROMANIA, REPREZENTARE, VIZITA, BAKU

Kelemen Hunor a fost reales, vineri, prin vot secret in funcția președinte al Uniunii Democrate Maghiare din Romania, cu ocazia celui de-al XII-lea Congres UDMR, informeaza Agerpres.

Kelemen Hunor a fost, de altfel, singurul candidat pentru funcția de lider al formatiunii.

Pentru alegerea lui Kelemen Hunor au fost exprimate 575 voturi ”pentru” si zece voturi ”impotriva”.
Delegatii la Congresul UDMR au aprobat, vineri, la Cluj-Napoca, modificarea Statutului Uniunii, printre noile prevederi figurand desfiintarea functiei de vicepresedinte politic, detinuta de Laszlo Borbely, si redenumirea Secretariatului General in Prezidiu Executiv.
Secretarul general al UDMR, Kovacs Peter, a declarat, vineri, la Congresul Uniunii, dupa adoptarea modificarilor la Statut, ca in cazul functiei de vicepresedinte politic nu este vorba despre persoana care a detinut-o.

“Nu sunt modificari substantiale la Statutul UDMR, dar sunt doua schimbari mai vizibile. in primul rand, Secretariatul General se va redenumi Prezidiu Executiv, ceea ce inseamna ca nu vrem sa ne transformam intr-un partid in sensul clasic al cuvantului, ci vrem sa avem si activitati specifice unei Uniuni, pentru a tine legatura cu comunitatile maghiare din Romania. Din iunie, la prima sedinta a CRU se va infiinta Prezidiul Executiv, se vor alege presedintele executiv si vicepresedintii, care vor asigura o activitate mai eficienta a UDMR. De asemenea, prin statut am desfiintat functia de vicepresedinte politic, nu este vorba despre persoana care a detinut functia, ci despre faptul ca in perioada cand am avut Prezidiu Executiv nu am avut vicepresedinte politic”, a spus Kovacs.

CITESTE SI: KELEMEN HUNOR: Societatea romaneasca nu accepta MOMENTAN AUTONOMIA ca modalitate de solutionare a PROBLEMEI MINORITARE

El a explicat ca procesul de reconfigurare a UDMR presupune punerea accentului asupra conceptului de uniune, nu de partid, caz in care functia de vicepresedinte politic nu mai este atat de necesara.

Deputatul Borbely Laszlo, care a pierdut functia de vicepresedinte politic, a declarat, la randul sau, ca el a decis inca in urma cu un an sa renunte la aceasta functie

“Nu numai ca nu ma afecteaza pierderea acestei functii, dar eu inca de acum un an am decis sa renunt la functia de vicepresedinte politic si in 2016 sa nu mai candidez la un nou mandat de parlamentar. Au fost 25 de ani frumosi, dar dificili pentru mine, am fost secretar de stat si ministru delegat, a fost o perioada densa. Pentru un om vine momentul cand trebuie sa faca un pas in spate, dar asta nu inseamna ca plec din politica. Voi fi mai activ in politica externa a UDMR si a Parlamentului. Mai am ce spune in politica din Romania, nu trebuie sa ai neaparat o functie ca sa iti spui parerea despre anumite lucruri. Ceea ce voi face dupa 2016 voi decide atunci”, a spus Borbely.

CITESTE SI: KELEMEN HUNOR la CONGRESUL UDMR: Este nevoie de o reconfigurare a politicii autohtone

El a subliniat ca, in perioada urmatoare, UDMR trebuie sa fie mai activa in relatia cu electoratul propriu, dar si in ceea ce priveste relatia cu majoritatea romana.

“Trebuie sa avem un dialog si mai puternic bazat pe ceea ce am pornit in 1990”, a conchis Borbely.