CONGRESUL PMP: TRAIAN BASESCU a fost ales presedintele MISCARII POPULARE. UPDATE

Partidul Miscarea Populara (PMP), infiintat la 23 iulie 2013, prin transformarea Fundatiei Miscarea Populara in partid politic, se reuneste in Congres, sambata 24 octombrie 2015. Ideea infiintarii formatiunii i-a apartinut fostului presedinte Traian Basescu si a fost pusa in practica de sustinatori ai sai din fostul Partid Democrat Liberal (PDL), la 25 martie 2013.

UPDATE 14.30 TRAIAN BASESCU a fost ales presedintele MISCARII POPULARE.

UPDATE 13:30: Cei aproximativ 5.000 de membri ai partidului prezenti la congres au votat schimbarea numelui partidului in Miscarea Populara si au validat statutul formatiunii. 

UPDATE:  Fostul presedinte al Romaniei, TRAIAN BASESCU, va candida, sambata, la CONGRESUL PMP, la functia de presedinte al partidului, iar actualul lider al formatiunii politice, EUGEN TOMAC, isi va anunta candidatura pentru functia de presedinte executiv, anunta Mediafax, citand surse din partid.

CONGRESUL PMP incepe la ora 12:00 la Sala Palatului, unde sunt asteptati aproximativ 5.000 de membri ai partidului. La congresul de sambata, PMP ar urma sa isi schimbe denumirea in Miscarea Populara, asa cum a propus TRAIAN BASESCU. Cu o zi inainte de congres, liderii PMP s-au reunit la sediul partidului pentru a definitiva structura conducerii formatiunii politice.

Surse din PMP au declarat, vineri seara, pentru Mediafax, ca la Congresul de sambata partidul ar urma isi sa desemneze zece vicepresedinti – deputatii Petru Movila, Stefan Burlacu, Clement Negrut, Adrian Gurzau, precum si Mihaela Stoica, inscrisa joi in partid. Presedintii de filiale care vor candida pentru functia de vicepresedinte PMP sunt Claudiu Palaz – Constanta, Catalin Cristache – Galati, Catalina Bojanu – Prahova, Roxana Iliescu – Timis.

La congres vor avea loc alegeri atat pentru presedintia partidului, cat si pentru desemnarea membrilor Consiliului Executiv National, Comisiei de Cenzori si Comisiei de Arbitraj si Integritate.

Fostul presedinte Traian Basescu s-a inscris in PMP pe 9 octombrie, afirmand ca cel mai important motiv pentru revenirea sa in viata politica este apararea mandatelor sale prezidentiale. El a mai spus ca motivul major al revenirii sale in politica este ca, nemaiputand lasa mostenire un PDL, va lasa o Miscare Populara.

STIRE INITIALA

Congresul PMP din 24 octombrie 2015

Congresul din 24 octombrie 2015 este, potrivit unui comunicat al PMP din 20 octombrie 2015, un congres de lansare a formatiunii sub denumirea de Miscarea Populara. Totodata, vor avea loc alegeri pentru presedintia partidului, pentru membrii Consiliului Executiv National, precum si pentru membrii Comisiei de cenzori si ai Comisiei de Arbitraj si Integritate.

Fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, afirma la 10 octombrie, in cadrul Colegiului National al PMP, ca nu ii place actuala denumire a PMP si ca recomanda schimbarea in “Miscarea Populara”, dupa ce la 9 octombrie se inscrisese in partid.

CITESTE SI: TRAIAN BASESCU: NU IMI PLACE DENUMIREA PARTIDUL MISCAREA POPULARA

In prezent deputatul Eugen Tomac este presedintele PMP, iar europarlamentarul Siegfried Muresan este prim-vicepresedinte. Din conducerea partidului mai fac parte 10 vicepresedinti, un secretar general, doi secretari generali adjuncti si 17 secretari executivi. Presedinte al PMP a mai fost Elena Udrea, in perioada 7 iunie 2014 — 29 ianuarie 2015.

PMP si testul electoral

PMP a participat de la infiintare la doua scrutinuri electorale. Primul test electoral al PMP a fost reprezentat de alegerile europarlamentare din 25 mai 2014, in urma caruia partidul a reusit sa treaca pragul electoral, obtinand 6,21% din voturi (345.973) si ocupand locul al saselea, dupa PSD+UNPR+PC, PNL, PDL, Mircea Diaconu si UDMR. Cu scorul obtinut, partidul a reusit sa trimita la Bruxelles doi europarlamentari: Cristian Preda si Siegfried Muresan.

Cel de-al doilea test electoral pentru PMP au fost alegerile prezidentiale din 2 noiembrie 2014, in urma carora candidata Elena Udrea s-a clasat pe locul al patrulea, cu 5,20% (493.376 voturi).

Partidul are in prezent, conform site-ului oficial, pmponline.ro/, patru deputati: Eugen Tomac, Clement Negrut, Petru Movila si Adrian Gurzau. Eugen Tomac a fost ales in 2012 pe listele PDL Diaspora, iar ceilalti trei parlamentari pe listele PDL din tara. In prezent, toti cei patru parlamentari sunt deputati neafiliati.

Congresele PMP

Primul congres al PMP a avut loc la 7 iunie 2014, cand aproximativ 1.000 de delegati au decis ca functia de presedinte a PMP sa-i revina Elenei Udrea, impotriva careia a candidat doar Daniel Funeriu. Ceilalti trei candidati, Adrian Papahagi, Adrian Radulescu si Gelu Visan, s-au retras din cursa pentru sefia partidului.

La 29 ianuarie 2015, Elena Udrea s-a autosuspendat din functia de presedinte al PMP, dupa ce a fost pusa sub urmarire penala. Eugen Tomac a devenit presedinte interimar.

Cel de-al doilea congres al PMP s-a desfasurat la 8 februarie 2015, si a avut ca scop alegerea unui nou presedinte. Deputatul Eugen Tomac a fost ales presedinte, iar Dorel Onaca secretar general. Siegfried Muresan a devenit prim-vicepresedinte, iar vicepresedinti au fost alesi: Clement Negrut, Petru Movila, Adrian Gurzau, Nicolae Ivaschescu, Catalina Buzoianu, Catalin Cristache, Victor Tarhon, Adrian Radulescu, Claudiu Palaz si Gabriel Berca.

CITESTE SI: TRAIAN BASESCU PARTICIPA LA COLEGIUL NATIONAL AL PMP DE LA SINAIA

Infiintarea PMP si a Fundatiei Miscarea Populara, in 2013

Partidul Miscarea Populara a luat nastere la 23 iulie 2013, cand mai multi demisionari din PDL, printre care Eugen Tomac, Teodor Baconschi, Cristian Predescu si Adrian Papahagi,  au anuntat ca Fundatia Miscarea Populara, infiintata la 7 aprilie 2013, se transforma in partid politic. Fostii membri ai PDL au anuntat ca formatiunea promoveaza valorile de centru-dreapta si ca reprezinta interesele clasei de mijloc din Romania. S-a mai anuntat ca pana la primul congres, presedintia interimara va fi asigurata de catre deputatul Eugen Tomac.

La 16 septembrie 2013, Tribunalul Bucuresti a admis cererea de infiintare a partidului, decizia definitiva cu privire la inregistrarea PMP ca partid politic fiind data la 29 ianuarie 2014.

Ideea infiintarii Fundatiei Miscarea Populara i-a apartinut presedintelui Romaniei de la acea vreme, Traian Basescu. Dupa Congresul PDL din februarie 2013, in cadrul caruia Vasile Blaga a castigat presedintia partidului, Traian Basescu a declarat ca s-a despartit de PDL si ca va sustine un nou proiect politic. La 25 martie 2013, consilierul prezidential Cristian Diaconescu, a anuntat initierea procedurilor pentru infiintarea Fundatiei Miscarea Populara, un proiect care isi asuma temele promovate de Traian Basescu. Au urmat mai multe demisii din PDL, pentru a se alatura proiectului sustinut de presedintele Basescu.

Lansarea oficiala a Fundatiei a avut loc, la 7 aprilie 2013, prilej cu care Marian Preda, care a fost desemnat presedinte, a prezentat grupul membrilor fondatori, printre care se aflau: seful Administratiei Prezidentiale, Cristian Diaconescu; consilierii prezidentiali, Sebastian Lazaroiu si Daniel Funeriu; secretarul de stat, Cristian Hertiuc; avocatul Radu Borza; jurista Elena Nicut.

Sursa text: agerpres