CONGRESUL PNL incepe vineri: se adopta noua forma a STATUTULUI partidului

Congresul extraordinar al PNL va adopta, vineri, noua forma a Statutului partidului, prin care este eliminata apartenenta PNL la ALDE, creste numarul membrilor Biroului Politic si se instituie mecanisme de control in cazul ministrilor si demnitarilor sustinuti de partid. Majoritatea organizatiilor judetene liberale il sustin pe Klaus Iohannis pentru conducerea PNL.

Inainte de CONGRES, liberalii se vor reuni in cadrul Delegatiei Permanente, acolo unde proiectul noului statut al PNL va fi supus votului.

Din cei 31 de vicepresedinti, care vor fi alesi in mod uninominal in cadrul Congresului, 15 vor avea competente executive pentru a se ocupa de domenii specifice.

Citeste si: CRIN ANTONESCU, IN DIRECT LA REALITATEA TV: PONTA N-ARE ANVERGURA SA FIE PRESEDINTE – LIVE TEXT

Atributiile acestora urmeaza a fi aprobate in prima sedinta a Delegatiei Permanente, la propunerea Biroului Politic National, iar ceilalti 16 vicepresedinti vor primi atributii in coordonarea activitatilor filialelor PNL, prin decizia BPN.

Din cadrul Biroului Politic National, pe langa presedintele PNL, secretarul general si cei 31 de vicepresedinti, mai fac parte ca membri de drept avand calitatea de membru de partid: prim-ministrul, ministrii, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, presedintii filialelor PNL, liderii si viceliderii grupurilor parlamentare ale PNL, membrii Birourilor Permanente ale Parlamentului, presedintii comisiilor parlamentare permanente, presedintii consiliilor judetene, primarii din municipiile resedinta de judet, de sector si primarul general al Municipiului Bucuresti, presedintele TNL, OFL, Clubul Studentilor Liberali si Liga Alesilor Locali, fostii presedinti ai PNL care sunt membri ai partidului si trezorierul.

Conform documentului, secretarul general al PNL nu va mai fi ales de Congres, ci va fi numit de Biroul Politic National, la propunerea presedintelui PNL.

In cazul presedintelui PNL, Statutul este completat cu prevederea conform careia “in cazul vacantarii functiei de presedinte al PNL, responsabilitatile acestei functii se asigura de catre un vicepresedinte ales de Congres, desemnat prin vot de catre BPN”.

Citeste si: CONGRESUL PNL, VINERI SI SAMBATA. IOHANNIS, SUSTINUT DE MAJORITATEA ORGANIZATIILOR LIBERALE

In Statutul PNL este mentinuta prevederea conform careia Delegatia Permanenta este cea care “desemneaza candidatul PNL la functia de Presedinte al Romaniei”, se arata in noua forma a statutului citata de Mediafax.

Din proiectul de Statut al PNL este eliminata prevederea conform careia partidul este membru al Aliantei Liberalilor si Democratilor Europeni (ALDE), dar este mentinuta apartenenta la Internationala Liberala. In schimb, nu este precizata apartenenta la vreo alta familie politica europeana, cum ar fi PPE.

De asemenea, noul Statut restrange posibilitatea ca semnul permanent, semnul electoral, culorile si drapelul partidului sa poata fi modificate de vreun alt for de conducere a PNL in afara Congresului.

Astfel, conform actualului Statut, aceste elemente de identificare ale PNL pot fi schimbate in Delegatia Permanenta, forul care se reuneste intre congresele partidului. Potrivit noului Statut, semnul permanent, semnul electoral, culorile si drapelul PNL pot fi modificate numai de Congresul partidului.

Citeste si: ANTONESCU: NU DECLARATIA DE IERI A PARLAMENTULUI L-A RUINAT PE BASESCU, CI FAPTELE IN SINE

De asemenea, documentul este completat cu prevederea conform careia “fostii presedinti PNL, de la nivel local, membri ai Partidului National Liberal, sunt membri de drept ai Biroului Politic Local, daca isi exprima in scris aceasta solicitare si daca primesc acordul Delegatiei Permanente”.

Totodata, este instituita interdictia de a reveni in PNL, pentru un an de zile, aplicata in prezent celor exclusi din partid si in cazul celor care au demisionat din PNL.

In plus, noul Statut instituie infiintarea la nivelul fiecarei filiale a PNL a Cluburilor Liberale pentru Mediul de Afaceri, Organizatiilor Pensionarilor Liberali si a Cluburilor Elevilor Liberali.

De asemenea, devin “membri de drept si au calitatea de vicepresedinte al Biroului Politic Teritorial parlamentarii alesi in judet sau municipiul Bucuresti, presedintele Consiliului Judetean, primarul municipiul resedinta de judet sau cel de sector”.

In cazul atributiilor Delegatiei Permanente a PNL, este adaugata posibilitatea ca, la propunerea Biroului Politic National, prin derogare de la prevederile Statutului, sa poata “coopta in functii de conducere ale PNL personalitati ale vietii politice, sociale, economice, culturale”.

Citeste si: PREDOIU: PROCESUL DE FUZIUNE DINTRE PNL SI PDL VA DURA

Parlamentarii PNL vor beneficia de reguli stricte pentru controlul activitatii ministrilor

In cadrul PNL este infiintat un organism unic privitor la grupul parlamentar al partidului, compus din toti senatorii, deputatii si europarlamentarii partidului, avand rolul de a “promova politica partidului”.

“Membrii Grupului Parlamentar nu pot exprima, in dezbaterile parlamentare, pozitii divergente liniei politice a partidului”, se arata in document.

In plus, sunt instituite reguli stricte in ceea ce priveste activitatea prim-ministrului, a ministrilor, ori secretarilor de stat.

“Cel putin lunar, prim-ministrul/viceprim-ministrul/ministrii PNL prezinta grupurilor parlamentare ale PNL din Senat si Camera Deputatilor o informare privind activitatea desfasurata si strategia viitoare. Atunci cand un ministru, secretar de stat sau orice alt reprezentant sustinut de PNL in administratia publica centrala este invitat la sedinta grupurilor parlamentare ale PNL, prezenta sa devine obligatorie.

In caz de forta majora, intalnirea poate fi amanata o singura data. Secretarii de stat si subsecretarii de stat, precum si cei care detin functiile asimilate acestora au obligatia de a se prezenta lunar sau ori de cate ori sunt invitati, in comisiile de specialitate ale PNL pentru a dezbate politicile publice ale ministerelor in cauza”, precizeaza noua forma a Statutului.

Mai mult, “ministrii PNL nu vor inainta niciun proiect de lege cu impact economic/social sau alta masura la nivel guvernamental cu impact economic/social fara consultarea grupurilor parlamentare ale PNL din Senat si Camera Deputatilor. In cazul in care exista un dezacord intre ministri si grupurile parlamentare in ceea ce priveste promovarea unui act normativ cu impact economic/social, situatia va fi supusa analizei si deciziei Biroului Politic National”.

Sursa foto: sursazilei.ro