CONGRESUL PNL, vineri si sambata. Iohannis, sustinut de majoritatea organizatiilor liberale

NOUL STATUT AL PNL, adoptat in Delegatia Permanenta

PNL se va reuni vineri si sambata, la Palatul Parlamentului,  in Congres extraordinar si ordinar pentru aprobarea modificarilor la statutul partidului si pentru alegerea noii conduceri. Majoritatea organizatiilor judetene liberale il sustin pe Klaus Iohannis pentru conducerea PNL.

Vineri, inainte de Congresul extraordinar, liberalii se vor reuni in Biroul Politic National si in Delegatia Permanenta.

Noul statut al liberalilor prevede ca cei 31 de vicepresedinti ai PNL vor fi alesi uninominal in congresul partidului, urmand ca atributiile acestora sa fie propuse ulterior in Biroul Politic National si aprobate de Delegatia Permanenta.

De asemenea, el a spus ca noul statut stipuleaza ca secretarul general al partidului va fi propus de presedintele PNL si validat de Biroul Politic National, in care membri de drept vor fi liderii de filiale ai partidului, liderii si viceliderii grupurilor parlamentare, primarii de municipii resedinta de judet si presedintii de consilii judetene si liderul delegatiei de europarlamentari PNL.

ADINA VALEAN, desemnata de PPE pentru pozitia de vicepresedinte al Parlamentului European

Senatorul liberal a precizat ca noul statut prevede ca si pana acum faptul ca PNL isi asuma istoria si traditia sa. Vineri, Comisia de statut a liberalilor se va reuni pentru a da un vot final asupra statutului PNL.

Congresul extraordinar al PNL va convoca pentru sambata Congresul ordinar in care va fi aleasa noua conducere a liberalilor.

Potrivit unor surse liberale, citate de Agerpres, sunt 57 de candidaturi pentru functiile de vicepresedinti ai PNL, iar pentru sefia partidului candideaza Klaus Iohannis si Ioan Ghise. Cea mai mare parte a organizatiilor judetene ale PNL au anuntat in ultimele zile ca delegatii pe care ii vor trimite la congresul formatiunii vor adopta preponderent pozitii de sustinere pentru alegerea lui Klaus Iohannis la sefia partidului, precum si pentru candidatura acestuia la Presedintia Romaniei. De asemenea, multi dintre liderii organizatiilor judetene s-au exprimat favorabil si in privinta aprobarii trecerii PNL de la ALDE la Partidul Popular European (PPE), fiind de asteptat ca acest pas sa fie validat de majoritatea delegatilor la congresul liberalilor.

In structurile de decizie ale organizatiile judetene PNL s-a votat, in general, si favorabil pentru fuziunea prin absorbtie cu PDL, dar unele dintre vocile importante din teritoriu ale formatiunii au aratat ca vor lua pozitie in congres cu privire la necesitatea pastrarii identitatii PNL si a denumirii istorice a partidului.

Vineri, inainte de Congresul extraordinar, liberalii se vor reuni in Biroul Politic National si in Delegatia Permanenta.

Cea mai mare parte a organizatiilor judetene ale Partidului National Liberal (PNL) au anuntat in ultimele zile ca delegatii pe care ii vor trimite la congresul extraordinar al formatiunii, din 27-28 iunie, vor adopta preponderent pozitii de sustinere pentru alegerea lui Klaus Iohannis la sefia partidului, precum si pentru candidatura acestuia la Presedintia Romaniei, informeaza Agerpres.

De asemenea, multi dintre liderii organizatiilor judetene s-au exprimat favorabil si in privinta aprobarii trecerii PNL de la ALDE la Partidul Popular European (PPE), fiind de asteptat ca acest pas sa fie validat de majoritatea delegatilor la congresul liberalilor.

In structurile de decizie ale organizatiile judetene PNL s-a votat, in general, si favorabil pentru fuziunea prin absorbtie cu PDL, dar unele dintre vocile importante din teritoriu ale formatiunii au aratat ca vor lua pozitie in congres cu privire la necesitatea pastrarii identitatii PNL si a denumirii istorice a partidului.

* Delegatia organizatiei judetene a PNL Arad va participa la congresul extraordinar de la sfarsitul acestei saptamani cu un mandat clar de sustinere a candidaturii lui Klaus Iohannis la presedintia partidului, a declarat senatorul Ioan Cristina, presedintele liberalilor aradeni.

Predoiu: Procesul de fuziune dintre PNL si PDL va dura

“In urma discutiilor purtate in cadrul Biroului Permanent Judetean (BPJ) al PNL Arad s-a hotarat ca organizatia aradeana sa-l sustina pe actualul presedinte interimar, Klaus Iohannis in incercarea acestuia de a obtine investitura sa ca presedinte al partidului”, a declarat, pentru Agerpres, liderul liberalilor aradeni.

“Totodata, BPJ al PNL Arad a hotarat sa sustina neconditionat propunerea ca in Parlamentul European PNL sa treaca de la ALDE la PPE”, a adaugat Ioan Cristina.

Delegatia PNL Arad va numara 27 de persoane. Din delegatie fac parte membrii BPJ, precum si cei doi parlamentari liberali aradeni, senatorul Ioan Cristina si deputatul Mihai Calimente.

* Liberalii argeseni sustin fuziunea prin absorbtie cu democrat-liberalii si pastrarea numelui partidului, potrivit unui comunicat transmis de departamentul de comunicare al PNL Arges.

Hotararea a fost luata in Delegatia Permanenta Teritoriala a PNL Arges, care a votat si pentru afilierea la Partidul Popular European. O alta decizie adoptata de catre forul de conducere judetean este aceea de a sustine candidatura lui Klaus Iohannis pentru functia de presedinte al PNL.

“In ceea ce priveste presedintia Romaniei, candidatura trebuie sa fie asumata de un liberal desemnat in urma unor sondaje de opinie”, se mai arata in comunicat. Delegatia Permanenta Teritoriala a PNL Arges a transmis si un mesaj de unitate catre toti liderii liberali, dezavuand “unele actiuni de dizidenta” din interiorul partidului.

* Presedintele filialei din Botosani a PNL, Florin turcanu, si-a anuntat intentia de a candida pentru functia de vicepresedinte al partidului la viitorul congres al PNL.

Turcanu, care este si presedinte al Consiliului Judetean Botosani, a declarat, pentru AGERPRES, ca va intra in competitia electorala interna cu speranta de a obtine mandatul de vicepresedinte cu cele mai multe voturi din partea colegilor. “Din cate am inteles, vor fi peste 70 de candidati pentru cele 31 posturi de vicepresedinte. imi depun candidatura si am incredere ca ma vor vota colegii. Pentru mine conteaza si numarul de voturi”, a afirmat turcanu.

Liderul liberal din Botosani a adaugat ca atat filiala din judet, cat si toate filialele din regiunea Nord-Est vor sustine candidatura lui Klaus Iohannis la presedintia partidului, dar si la presedintia tarii.

* PNL Braila il sustine pe Klaus Iohannis la Presedintia Romaniei, dupa cum a declarat presedintele filialei liberale din Braila, senatorul Catalin Boboc. Decizia privind sustinerea candidaturii lui Klaus Iohannis pentru Presedintia Romaniei a fost luata cu unanimitate de voturi de catre membrii Biroului Politic Teritorial al PNL Braila.

* Delegatia Permanenta a Filialei PNL Caras-Severin a stabilit cei 40 de delegati la congres si a votat, in unanimitate, un mandat pentru a sustine coagularea dreptei prin fuziunea PDL cu PNL, precum si afilierea la Partidul Popular European, a declarat, pentru Agerpres, vicepresedintele PNL, Marcel Vela.

Totodata, toti delegatii si parlamentarii caraseni il vor sustine pe Klaus Iohannis ca presedinte al PNL, dar si pentru a fi nominalizat candidat pentru functia de presedinte al Romaniei, a afirmat Vela.

Cat priveste pastrarea numelui PNL, liderul liberalilor caraseni este convins ca, fiind un capital politic si avand un palmares de 140 de ani, unic la nivel european, “cu intelepciune si bunavoire”, fuziunea dreptei se va face sub acest brand istoric.

“Rezolutia domnului Ghise, de a interzice alianta cu partide aflate la guvernare intre 2009 si 2012, este contrara pana si domniei sale, deoarece chiar el este rezultatul electoral al unei aliante PNL in USL, cu un partid care a guvernat in anul 2009, adica PSD, alaturi de PDL. Domnia sa se va contrazice pe sine cu aceasta rezolutie si, din dragoste si colegialitate, nu vom vota in congres tagada paternitatii sale parlamentare, el fiind un camarad asa de simpatic”, a spus Marcel Vela.

* Filiala PNL Cluj il va sustine la presedintia partidului pe Klaus Iohannis, la Congresul extraordinar al formatiunii. Senatorul PNL Marius Nicoara a declarat, pentru Agerpres, ca organizatia clujeana sustine trecerea partidului la PPE.

“Il sustinem pe Klaus Iohannis la conducerea partidului. Sustinem propunerea sa se aleaga vicepresedintii de catre congres. in ce priveste ALDE, discutiile sunt vechi si noi credem ca este OK sa trecem la PPE”, a mentionat Marius Nicoara.

PNL Cluj va fi reprezentat la Congresul PNL de 36 de delegati.

* Delegatii PNL Covasna la Congresul partidului de la sfarsitul lunii vor vota candidatura lui Klaus Iohannis la presedintia formatiunii politice. Liderul PNL Covasna, senatorul Marius Obreja a declarat ca in cadrul organizatiei s-a luat decizia sustinerii candidaturii lui Iohannis, precum si a unei eventuale fuziuni cu PDL doar dupa alegerile pentru Presedintia Romaniei.

“In cadrul delegatiei permanente am stabilit sa votam in bloc, sa mergem pe un vot unitar in toate problemele, atat in ce priveste statutul, rezolutiile si candidatul pentru presedintia partidului”, a spus Marius Obreja.

El a mai afirmat ca un candidat al dreptei pentru presedintia Romaniei va trebui stabilit dupa congresul PNL, in baza unui sondaj de opinie national care va releva persoana cel mai bine plasata ca notorietate si intentie de vot, parere impartasita si de colegii sai din organizatie.

* Filiala PNL Dambovita va sustine candidatura lui Klaus Iohannis la sefia partidului, la congresul extraordinar care va avea loc in perioada 28-29 iunie. Conducerea filialei PNL Dambovita a mai stabilit ca sustine fuziunea prin absorbtie cu PDL, insa cu conditia de a nu fi schimbat numele Partidului National Liberal.

”La Delegatia Permanenta Teritoriala s-a stabilit mandatul delegatilor la congresul PNL din 27-28 iunie. Filiala PNL Dambovita sustine candidatura presedintelui interimar Klaus Iohannis la presedintia partidului, votul a fost in unanimitate. De asemenea, filiala il sustine, pentru candidatura la presedintia Romaniei in 2014 pe presedintele PNL. Filiala sustine fuziunea prin absorbtie de catre PNL a PDL inaintea alegerilor prezidentiale cu conditia de a nu fi schimbat numele partidului, PNL. S-a mai votat sustinerea pentru aderarea la PPE”, a declarat, pentru Agerpres, purtatorul de cuvant al PNL Dambovita, Gabriel Cioaca.

Filiala Dambovita a partidului va fi reprezentata la Congresul PNL de 20 de delegati.

* Delegatia Permanenta a PNL Galati a decis sa propuna Congresului extraordinar al partidului aderarea la PPE, fuziunea cu PDL si candidatura lui Klaus Iohannis la presedintia formatiunii politice, a declarat, pentru Agerpres, presedintele PNL Galati, deputatul Victor Paul Dobre.

Potrivit acestuia, aderarea la grupul parlamentar PPE din Parlamentul European si fuziunea cu PDL au fost intai aprobate in unanimitate in Biroul Permanent Judetean, dupa care au fost supuse votului in Delegatia Permanenta.

“Votul Delegatiei Permanente a consfintit acordul nostru pentru aderarea la PPE si acordul pentru fuziunea cu PDL, dar in conditiile respectarii titulaturii de PNL. De asemenea, exista un sprijin cvasimajoritar pentru candidatura domnului Iohannis la presedintia partidului”, a afirmat Dobre.

El a precizat ca va candida la o functie de vicepresedinte PNL la nivel national, iar alti doi colegi din PNL Galati vor candida la cate o functie in comisia de cenzori si curtea de arbitraj.

Delegatia PNL Galati la Congresul extraordinar al partidului va fi formata din 33 de persoane.

* Cei 37 de delegati ai filialei teritoriale a PNL Giurgiu la Congresul PNL de la finalul acestei saptamani il vor sustine pe Klaus Iohannis la functia de presedinte al PNL, dar si pentru candidatura la functia de presedinte al Romaniei, a declarat, pentru Agerpres, vicepresedintele PNL Giurgiu, Marian Maroiu.

El spune ca liberalii giurgiuveni vor sustine si unele modificari la statutul partidului, respectiv modificari privind modalitatea de alegere a vicepresedintilor si a membrilor Biroului Politic National, astfel incat acestea sa se faca potrivit unei candidaturi uninominale si nu pe lista, asa cum a fost in perioada cand la sefia PNL s-a aflat Crin Antonescu.

Totodata, liberalii giurgiuveni sustin si eliminarea functiei de prim-vicepresedinte, prin care s-ar reveni la prevederile din fostul statut al PNL.

* Liberalii gorjeni au decis sa il sustina pe Klaus Iohannis pentru functia de presedinte al PNL, a declarat, pentru Agerpres, liderul PNL Gorj, senatorul Dian Popescu. Delegatia care va participa la Congresul National al PNL din 28-29 iunie la Bucuresti va fi formata din 29 de membri.

“Votul Delegatiei Permanente, un vot majoritar, cu nicio abtinere si cu niciun vot impotriva, este pentru sustinerea la presedintia PNL a lui Klaus Iohannis. Nu s-au dat propuneri din teritoriu pentru modificarea statutului partidului, am discutat in schimb cu presedintele Comisiei Juridice de la Senat care este membru in Comisia de Statut, este un statut aproximativ asemanator, singura diferenta este ca vicepresedintii nu mai sunt alesi pe motiune, ci sunt alesi intr-un vot universal, prin votul participantilor la Congres”, a afirmat Dian Popescu.

In ceea ce priveste afilierea la Partidul Popularilor Europeni (PPE) a europarlamentarilor liberali, organizatia judeteana a PNL este de acord.

* Filiala judeteana PNL Hunedoara il sustine la conducerea partidului pe actualul presedinte interimar Klaus Iohannis, apreciind ca acesta va reusi sa coaguleze cat mai multi liberali in cadrul formatiunii politice, a declarat, pentru Agerpres, presedintele PNL Hunedoara, Mircea Ioan Molot.

Potrivit acestuia, statutul PNL nu va suferi modificari importante la congresul extraordinar, singura notabila fiind ca secretarul general va fi numit de presedinte si votat de Biroul National, nu de congres, cum era pana acum.

In ceea ce priveste trecerea PNL la Partidul Popular European, presedintele PNL Hunedoara este de parere ca s-a produs un pas “normal”.

* Liberalii maramureseni vor sustine, in cadrul Congresului extraordinar al PNL, fuziunea prin absorbtie cu PDL, decizia fiind luata in cadrul sedintei Delegatiei Permanente a PNL Maramures.

“Am lansat o tema in interiorul partidului si trebuia sa decidem care varianta o vom propune la Congresul de la sfarsitul lunii — fuziunea prin absorbtie sau fuziunea prin comasare cu Partidul Democrat Liberal. (…) Prin fuziunea prin absorbtie Partidul National Liberal isi pastreaza identitatea, principiile si valorile si pregateste structura politica de dreapta care va da, in decembrie, presedintele Romaniei. Constituirea unui mare partid de dreapta reprezinta singura solutie de a castiga alegerile prezidentiale si, in acelasi timp, de a impiedica pesedizarea Romaniei” , a declarat presedintele PNL Maramures, Ovidiu Nemes.

Delegatia Permanenta a PNL Maramures a aprobat, de asemenea, cu majoritate de voturi, sustinerea lui Klaus Iohannis pentru functia de presedinte al partidului.

Si vicepresedintele PNL Maramures, senatorul Liviu Titus Pasca a declarat, pentru Agerpres, ca PNL simtea de mai mult timp nevoia schimbarii reprezentata de trecerea la PPE, precum si de preluarea conducerii formatiunii de catre Klaus Iohannis, a carui candidatura la presedintia partidului o sustine.

* Delegatii liberali mehedinteni vor sustine la sefia partidului, la Congresul Extraordinar al PNL, pe presedintele interimar Klaus Iohannis, a declarat, pentru Agerpres, presedintele filialei, Virgil Popescu.

Potrivit sursei citate, organizatia Mehedinti a fost cea care “a promovat aceasta propunere la nivel national si a considerat ca decenta si seriozitatea lui Iohannis va aduce PNL-ului un spor de credibilitate in randul electoratului roman”.

“De asemenea, la forumul nostru din 27-28 iunie vom vota pentru modificarile statutului referitoare la alegerea celor 31 de vicepresedinti prin vot uninominal si a secretarului general, care suntem de acord sa se faca de Biroul Politic National, la propunerea Presedintelui’, a afirmat Popescu. Liderul liberalilor mehedinteni a mai aratat ca in Delegatia Permanenta a organizatiei judetene s-a decis sa fie sprijinita aderarea PNL la PPE si parasirea neconditionata a ALDE.

* Conducerea filialei PNL Neamt sustine ideea aderarii la Partidul Popular European astfel ca delegatii desemnati la congresul partidului vor sustine aceasta pozitie, precum si pe Klaus Iohannis pentru functia de presedinte al partidului, a declarat deputatul Dorinel Ursarescu, liderul liberalilor nemteni.

“Iohannis este cea mai buna solutie pentru functia de presedinte al PNL”, a afirmat Dorinel Ursarescu.

Filiala Neamt va fi reprezentata de 22 de delegati la congresul PNL programat pentru 27 iunie. Desemnarea delegatilor a avut parte de un moment tensionat intre presedintele filialei judetene, deputatul Dorinel Ursarescu, si presedintele filialei municipale, senatorul Eugen tapu Nazare. Cei doi au refuzat sa comenteze incidentul, dar au confirmat ca a fost nevoie de o decizie a Curtii de Arbitraj a PNL.

De asemenea, liberalii nemteni sunt de acord cu fuziunea cu Partidul Democrat Liberal (PDL), insa pun doua conditii esentiale pentru realizarea acesteia. Potrivit lui Ursarescu, titulatura partidului dupa fuziune trebuie sa ramana PNL, iar noul partid sa nu necesite reinscrierea la tribunal.

Deputatul Dorinel Ursarescu a adaugat ca deocamdata nu s-a pus in discutie cine va fi presedintele partidului dupa fuziunea dintre PNL si PDL. “Nu s-a discutat nici care va fi candidatul noului PNL la alegerile prezidentiale pentru ca mai intai trebuie sa aiba loc fuziunea. Nu este exclus niciun nume, nici chiar cel al domnului Crin Antonescu. Cert este un singur lucru, ca PNL Neamt il sustine pe Klaus Iohannis pentru functia de presedinte al PNL”, a mentionat deputatul Dorinel Ursarescu.

* Organizatia PNL Prahova il va sustine pe Klaus Iohannis la presedintia partidului, cea mai mare parte a delegatilor care vor fi prezenti la congres urmand sa ii dea acestuia votul, optiunea a trei dintre ei fiind insa necunoscuta, a afirmat, presedintele liberalilor prahoveni, Mircea Rosca.

“Prahova va avea 43 de delegati la congres. 40 il vor sustine pe Klaus Iohannis la presedintia partidului. Nu cunosc parerea a trei dintre colegii care si-au aratat alte intentii vizavi de optiunea lor politica”, a declarat Mircea Rosca, pentru Agerpres. Intrebat care sunt cei trei a caror optiune nu este cunoscuta, acesta i-a indicat pe deputatii care s-au afiliat grupului de initiativa al lui Calin Popescu-Tariceanu, respectiv Gratiela Gavrilescu, Nicolae Alexandri si Sorin Teju.

Organizatia judeteana a PNL nu a facut propuneri de modificare a statutului, a adaugat sursa citata.

In ceea ce priveste trecerea PNL la Partidul Popular European (PPE), Rosca s-a declarat “pentru” acest demers, aratand ca el reprezinta o garantie a sustinerii din partea puterii.

“Eu sunt pentru, chiar mai hotarat decat altii, poate. (…) Cel mai important este ca ALDE e un grup cu o doctrina de centru stanga. PPE este o formatiune politica, este un grup in Parlamentul European cu o doctrina de centru-dreapta. in 2003, o echipa larga de liberali de frunte ai PNL a facut tot posibilul pentru a adera la aceasta familie. (…) Trecerea noastra la PPE este o garantie ca avem sustinerea puterii, este o garantie vizavi de proiectul mare de dreapta pe care vrem sa il consolidam alaturi de o familie de centru-dreapta ca doctrina care ne va ajuta sa ducem la capat tot ceea ce ne-am propus”, a explicat presedintele PNL Prahova.

* Liberalii din Salaj vor sustine candidatura lui Klaus Iohannis la presedintia PNL la congresul extraordinar al formatiunii ce va avea loc la sfarsitul acestei saptamani, la Bucuresti, acestia sustinand, totodata, si trecerea de la ALDE la PPE, a precizat pentru Agerpres, Radu Capilnasiu, presedintele organizatiei judetene.

“Am supus atentiei si Biroului Judetean si Delegatiei Permanente a PNL Salaj trecerea de ALDE la PPE si s-a dat o rezolutie de sustinere privind afilierea partidului. E o chestie de consecventa intr-un fel, ca ai facut parte dintr-o familie. Pe de de alta parte, PNL din Romania are o doctrina de centru-dreapta, pe cand in ALDE este de centru stanga, deci ar fi justificata aceasta modificare. La presedintia PNL s-a votat pentru sustinerea lui Klaus Iohannis”, a afirmat Capilnasiu.

Acesta a adaugat ca la congres va fi prezenta o delegatie formata din 26 de membri din Salaj, printre care si deputatul Mirel Talos, sustinator al grupului de initiativa al lui Calin Popescu-Tariceanu.

PNL Salaj nu va avea la congres propuneri de modificare a statutului partidului, Radu Capilnasiu mentionand ca deja s-a tinut cont de doleantele liberalilor din Salaj.

“In ceea ce priveste eventualele noastre propuneri de modificare a statutului partidului, deja s-a tinut cont de cea mai importanta dintre ele, in sensul ca alegerea vicepresedintilor si a celorlalti membri din biroul national nu se va mai face pe motiune, ci uninominal”, a conchis liderul liberalilor din judet.

* Delegatia Permanenta a PNL Suceava a mandatat delegatii la congresul partidului de la sfarsitul saptamanii sa dea vot favorabil pentru candidatura lui Klaus Iohannis la conducerea formatiunii, a declarat, liderul liberal judetean, deputatul stefan Alexandru Baisanu.

Totodata, in cadrul Delegatiei Permanente a PNL Suceava s-a votat in favoarea trecerii liberalilor de la ALDE la PPE. Organizatia Judeteana a PNL va avea 30 de delegati la congres, respectiv cei cinci parlamentari ai partidului, viceprimarul municipiului Suceava, Ovidiu Doroftei, vicepresedintele Consiliului Judetean, Ilie Nita, cei 13 primari ai PNL, precum si zece persoane desemnate din fiecare colegiu pe criteriul performantei obtinute la alegerile europarlamentare din 25 mai.

Tot in Delegatia Permanenta a PNL Suceava s-a decis ca la congresul partidului sa se propuna fuziunea prin absorbtie cu PDL, pastrandu-se identitatea PNL si conduceri bicefale in organizatiile locale pana la alegerile locale din 2016.

Baisanu a spus ca s-a decis ca aceasta fuziune sa se realizeze prin absorbtia PDL si cu pastrarea identitatii PNL cu privire la ce inseamna sigla, denumire si trecut ale partidului. “Nu renuntam sub nicio forma la identitatea PNL (…) Partidul mai mare sa il absoarba pe cel mai mic (…) PDL are nevoie urgenta sa faca parte din PNL, dintr-un partid puternic, altfel cu siguranta va fi destructurat de PSD si de catre partidul lui Basescu. Oamenii din PDL vad in PNL singura salvare si posibilitate a lor de a-si salva onoarea de oameni politici intrand intr-un partid serios, fara a fi lasati prada PSD sau PMP. Fara lucrurile acestea PDL ar risca o disolutie si noi le oferim aceasta posibilitate de a intra in mod egal la masa, dar nu prin desfiintarea PNL, prin desfiintarea PDL si crearea unui nou partid, numit tot PNL. Nu. Ramane tot PNL. Ei vin la noi, ii putem lua si la bucata, pentru ca foarte multi s-au exprimat ca nu-si doresc sa faca, la nivel de judet Suceava, vreo alianta cu cei care au votat taierea pensiilor si salariilor, cu cei care au dus in saracie o mare parte a populatiei”, a spus Baisanu.

Potrivit lui Baisanu, o alta propunere a liberalilor suceveni este ca dupa fuziunea prin absorbtie si stabilirea conducerii centrale a formatiunii politice sa se mentina in organizatiile judetene si locale, pana dupa alegerile locale, conduceri bicefale PNL — PDL, fiind necesara o perioada de tranzitie.

* PNL Teleorman il sustine pe presedintele interimar al PNL, Klaus Iohannis, pentru un mandat in fruntea partidului, a declarat, pentru AGERPRES, vicepresedintele PNL Teleorman, Eugen Pirvulescu. Totodata, el a precizat ca, in urma cu doua saptamani, conducerea organizatiei judetene a stabilit, de asemenea, sa sustina trecerea europarlamentarilor partidului la PPE.

“Organizatia judeteana il va sustine la congresul extraordinar pe Klaus Iohannis. Pozitia noastra a fost adoptata intr-un birou politic judetean cu mult timp in spate (…) si s-a adoptat in unanimitate. Suntem ‘pentru’ ca PNL sa faca parte din PPE”, a completat vicepresedintele PNL Teleorman.

* Presedintele liberalilor timiseni, Nicolae Robu, va propune la Congresul Extraordinar al PNL care va avea loc la finele lunii, la Bucuresti, adoptarea unei rezolutii care sa afirme ca nu e permis nimanui schimbarea numelui istoric al partidului.

“Propun adoptarea unei Rezolutii a Congresului care sa statuteze ca nicio persoana si niciun for, in nicio imprejurare, nu au dreptul sa angajeze renuntarea la numele istoric al Partidului National Liberal, fuziunile la care va participa PNL acum si/sau in viitor urmand a se face sub denumirea PNL”, a declarat, pentru Agerpres, Nicolae Robu.

Liberalul a mai subliniat ca el si filiala judeteana a PNL sustin la sefia partidului candidatura lui Klaus Iohannis, pe care-l doresc ulterior si presedinte al Romaniei si ca nu au amendamente pentru schimbarea statutului PNL.

Robu a adaugat ca este de acord cu trecerea europarlamentarilor liberali de la ALDE in PPE.

“Am exprimat public pozitia mea. Sustin aderarea PNL la PPE, sustin fuziunea PNL cu PDL, sustin neconditionat pastrarea numelui de PNL a partidului rezultat in urma fuziunii, sustin candidatul Klaus Iohannis la functia de presedinte al PNL si pe candidatul Klaus Iohannis la functia de presedinte al Romaniei”, a mai afirmat Nicolae Robu.

* Liberalii vasluieni il vor sustine pe Klaus Iohannis la Congresul Extraordinar al PNL de la sfarsitul saptamanii, a declarat, pentru AGERPRES, presedintele Filialei Teritoriale a PNL Vaslui, deputatul Florin Ciurariu.

“Filiala vasluiana participa la Congresul Extraordinar in urma caruia se va stabili conducerea partidului cu un numar de 30 de delegati. Dupa intalnirile regionale cu candidatii, delegatii vasluieni la congres vor urma curentul de sustinere a lui Klaus Iohannis pentru sefia partidului, pe care il considera persoana cea mai potrivita sa preia conducerea PNL”, a precizat presedintele PNL Vaslui.

Deputatul Florin Ciurariu a adaugat ca delegatii din judetul Vaslui nu considera ca se impun modificari majore la statutul partidului. Singura solicitare a liberalilor vasluieni va fi legata de renuntarea la liste pentru alegerea vicepresedintilor partidului. Referitor la decizia privind parasirea grupului ALDE din Parlamentul European si aderarea la PPE, Ciurariu a precizat ca in cadrul ultimei sedinte a Delegatiei Permanente a PNL Vaslui, membrii acestui for au stabilit in unanimitate decizia de aderare la grupul popularilor.

* Cei 40 de delegati ai organizatiei PNL Valcea care vor participa la Congresul Extraordinar al partidului il sustin pe Klaus Iohannis pentru functia de presedinte al partidului, a declarat, pentru Agerpres, presedintele liberalilor valceni, deputatul Cristian Buican.

“Delegatia Permanenta a PNL Valcea cred ca a fost printre primele din tara care a votat in unanimitate sustinerea lui Iohannis la sefia partidului si implicit sustinerea sa si la alegerile prezidentiale din toamna. Consideram normala aderarea PNL la PPE, la cel mai important grup de dreapta, deoarece ALDE este un grup de centru stanga. PNL trece printr-o perioada de clarificare doctrinara, pentru ca in ultimul timp am avut si anumite devieri spre stanga”, a precizat Buican.

Cristian Buican, in prezent vicepresedinte la nivel national al partidului, va candida pentru un nou mandat la aceasta functie. Una dintre principalele modificari la statutul partidului propusa de liberalii valceni si aprobata a fost infiintarea cluburilor oamenilor de afaceri pe langa fiecare filiala din tara.

“Acest lucru nu era prevazut explicit in statut. Este calea cea mai buna de a-i apropia de partid pe cei care aduc plusvaloare in economie si totodata pe baza unui dialog cu oamenii de afaceri se pot aduce imbunatatiri la legislatia in domeniu”, a mai spus liderul PNL Valcea.