Congresul PSD: Delegatii au inceput votul pentru alegerea noii conduceri

Social-democratii delegati la Congres voteaza electronic, in baza unei cartele unice, nenominale, folosind aparate touchscreen, aflate in fiecare din cele 60 de cabine de vot. Pentru functia de presedinte al PSD candideaza actualul presedinte al partidului, Victor Ponta, iar pentru cea de presedinte executiv actualul secretar general, Liviu Dragnea. 

UPDATE Delegatii la Congresul PSD au inceput votul pentru alegerea noii conduceri

UPDATE Ponta le-a cerut delegatilor la Congresul PSD sa ii acorde increderea pentru un nou mandat

“Dar nu vreau ca acest mandat sa fie un mandat staturar, pana in 2017, vreau sa fiti de acord ca in 2016 sa avem un congres, sa alegem impreuna cine va fi liderul – eu sau altcineva, cel mai bun lider care ne va conduce in alegerile din 2016”, a spus liderul PSD.

Ponta s spus ca aceasta este mentalitatea sa de echipa.

“Nu vreau sa fiu capitanul echipei care pierde. Vreau sa fiu un castigator, in echipa care castiga, si vreau, impreuna cu dumneavoastra sa guvernam bine, dar sa ne gandim ca, de fiecare data, guvernarea erodeaza, iar partidul trebuie sa mearga mai departe, indiferent de eroziunea guvernarii”, a subliniat acesta.

Mentionand ca un lider are valoarea echipei din jurul sau, Victor Ponta le-a cerut delegatilor sa sprijine echipa propusa de el.

“O sa va cer un nou mandat de incredere de trei ani, alaturi de Liviu Dragnea, alaturi de echipa de vicepresedinti, un mandat in care, sa stiti, nu o sa fiti foarte relaxati sau foarte linistiti”, le-a spus el participantilor la Congres.

UPDATE Ponta: Nastase mi-a zis ca in politica, spre deosebire de box, conteaza daca poti sa te ridici

“Am o multumire speciala pentru cel care mi-a fost totdeauna alaturi si sper sa-mi fie si in continuare, pentru Adrian Nastase”, a spus Ponta, starnind aplauzele delegatilor PSD.

El a relatat un episod din 2002 din biroul premierul de la acea data, Adrian Nastase, cand acesta i-a propus sa intre in PSD.

“O sa recunosc intotdeauna si o sa ma mandresc cu rolul pe care l-a avut Adrian Nastase in cariera mea politica. (…) Mi-a spus ceva Adrian Nastase, ca diferenta intre politica si box este faptul ca nu conteaza de cate ori esti trimis la podea, conteaza daca de fiecare data poti sa te ridici. si sunt convins ca va putea sa faca ceea ce mi-a zis mie in acele momente”, a mai sustinut presedintele PSD.

El a mai afirmat ca nu a luat parte la negocierile pentru pozitiile de vicepresedinti deoarece “nu exista un criteriu obiectiv” prin care sa poata diferentia candidatii la functiile de vicepresedinte.

“Toti ati castigat alegerile, toti v-ati facut datoria fata de PSD, nu pot sa va impart in cei mai buni si cei mai rai”, a completat Ponta.

Liderul PSD a mentionat ca ii va vota pe toti candidatii si in felul acesta isi va anula votul din Congres.

UPDATE Ponta: PSD e un partid credincios liderului, fie ca s-a chemat Iliescu, Nastase, Geoana

“Ion Iliescu vorbea de unitatea partidulul ca fiind unul din asa-zisele secrete ale PSD. Adrian Nastase spunea ca liderul trebuie sa vada mai departe si sa-i convinga pe cei din jur sa-l urmeze. Daca e un motiv pentru care spun ca ma mandresc cu PSD si il iubesc e ca PSD e acel partid care a fost credicios liderului si a stat alaturi de lider, fie ca s-a chemat Ion Iliescu, Oliviu Gherman, Adrian Nastase sau Mircea Geoana”, a spus Ponta.

El a aratat ca social-democratii afla de la televizor despre unele dintre deciziile luate la centru, dar a subliniat ca acestia, si in aceste conditii, stau alaturi de liderul lor.

“Stiu ca deciziile pe care le luam – unele le aflati de la televizor – chiar daca nu vi se par bune, capacitatea de a fi lider, de a fi uniti – acesta e marele secret al PSD pe care pot sa-l dezvalui si sunt sigur ca niciun partid din Romania nu va putea sa aiba aceasta calitate extraordinara. Va multumesc, orice sacrificiu merita pentru a pastra aceasta calitate a partidului”, a spus Ponta.

UPDATE Ponta: Hrebenciuc si Mitrea au vazut in mine un lider cand eu nu vedeam acest lucru

“Le multumesc acum celor care crezut de la inceput in proiectul pezentat in 2010. Nu am uitat ca am fost sprijinit de Ion Iliescu, Adrian Nastase, Liviu Dragnea, Ilie Sarbu, Bunea-Stancu, Constantin Nicolescu, Mircea Cosma, Corina Cretu, Radu Moldovan Mircea Dusa, Radu Mazare, Nicusor Constantinescu… Miron Mitrea si Viorel Hrebenciu – lideri vechi ai partidului, care au vazut in mine un lider chiar cand eu nu vedeam acest lucru – Dragos Benea, Nicu Banicioiu, Robert Negoita, mai tineri”, a spus Ponta.

El a mentionat ca le mutumeste in special celor care in 2010 nu au fost alaturi de el, ci de Mircea Geoana, pentru ca asa au crezut ca e bine atunci, pentru ca au venit alaturi de echipa de conducere a PSD si saau batut pentru partid, castigand alegerile.

“Am invatat de la Ion Iliescu si de la alti intelepti ca e mai greu sa-ti apropii oamenii si ca e mult mai usor sa-i departezi, sa-i gonesti. Am facut bine a am trecut peste orgoliul meu personal si peste tendinta mea tinereasca spre confict. Cred ca fiecare dintre dumneavostra,, incepand in primul rand cu Mircea Geoana, cu toti ceilalti pe care v-am convins, reprezinta un castig pentru partid. Fiecare care ramane alaturi de PSD e un castig, pentru ca o echipa puternica inseamana un lider mai puternic”, a spus Ponta.

UPDATE Ponta: Sunt complementar cu Dragnea; ce are Liviu nu am eu si ce am eu nu are Liviu

“Principalul meu partener e Liviu Dragnea. ii multumesc pentru anii in care a fost alaturi de mine. Azi ne asumam un nou mandat impreuna – presedinte si presedinte executiv. Secretul acestui tandem e ca suntem complementari: ce are Liviu nu am eu si ce am eu nu are Liviu. Asta da eficienta tandemului nostru, impreuna vom reusi, nu doar in partid, ci si in Guvern, sa le ducem in directia buna”, a spus Ponta.

UPDATE Ponta: PSD intra in campania pentru europarlamentare de luni; in 2014 nu mai avem “umbrela USL”

“De luni incepem campania pentru europarlamentarele din 2014, pentru ca in mai 2014 nu vom mai avea umbrela USL. Veti putea sa demonstrati in fiecare organizatie, comuna, oras, judet care e capacitatea noastra de mobilizare, sprijnul pe care PSD il are”, a spus Ponta, la Congresul PSD, dupa discursul presedintelui PES, Sergei Stanishev adresat delegatilor social-democrati prezenti la Sala Palatului.

Ponta a spus ca se bazeaza pe sprijinul delegatilor veniti la Congres pentru ca PSD sa fie primul partid din Romania la alegerile europarlamentare din 2014.

“Ma bazez pe dumneavostra ca sa fim nu doar primul partid din Romania la alegeri, dar sa fim in grupul social-democrat din Parlamentul European o delegatie puternica si respectata. Vreau sa intelegeti acest mesaj si sa-l tratati cu mare seriozitate. De luni va considerati in campania pentru Parlamentul European”, a spus Ponta.

UPDATE Ponta: Adrian Nastase m-a rugat sa transmit Congresului cele mai calde sentimente

“Ii salut pe domnul Iliescu, domnul Geoana, ii salut pe domnul Gherman, domnul Nastase, pentru faptul ca ieri au fost alaturi de noi. Am vorbit mai devereme cu domnul Nastase, care m-a rugat sa va transmit inca o data cele mai calde sentimente pentru emotia cu care a fost primit ieri la acest Congres”, a spus Ponta.

El a mentionat ca isi doreste ca social-democratii sa aiba o zi la fel de frumoasa si de buna ca cea anterioara, cand a deburat Congresul.

“Am avut emotii ca se vor trezi mai putini dupa discutiile si negocierile de azi noapte. Va multumesc ca sunteti prezenti. imi doresc sa avem o zi la fel de frumoasa si de buna ca cea de ieri”, a mai spus Ponta.

El a tinut sa salute in mod deosebit prezenta, pentru a doua zi consecutiv, a presedintelui Organizatiei de Femei a PES, Zita Gurmai, despre care a spus ca este “cea mai populara figura a politicii europene in Romania”.

Ponta a salutat si prezenta primarului Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, despre care a spus ca este “un conservator cu cravata rosie”.

Presedintele PSD a mai aratat ca mesajul cel mai important pe care PSD il da cu ocazia acestui Congres este cel de unitate.

Sursa: Realitatea