Congresul SUA: Crypto monedele sunt o “formă slabă a banilor” pentru teroriști

Subcomisia pentru Terorism și Finanțe ilegale din Congresul SUA a discutat despre diversele metode de finanțare a terorismului cu ajutorul crypto monedelor, potrivit unui comunicat oficial al Camerei Reprezentanților din sectorul serviciilor financiare.

Pentru a monitoriza amenințările și metodele de finanțare a terorismului, audierea a considerat mijloace importante de transfer de fonduri de către teroriști, inclusiv instituții financiare tradiționale și metode formale, cum ar fi sistemul de schimb hawala, precum și crypto monedele.

Cu toate acestea, în timp ce al-Qaeda, Statul Islamic și alte grupări teroriste au încercat să strângă fonduri prin intermediul crypto monedelor, nu au avut un succes real, după cum a concluzionat Congresul în cadrul reuniunii.

Yaya Fanusie, director de analiză pentru Centrul pentru Sancțiuni și Finanțe ilegale al Fundației pentru Apărarea Democrațiilor (FDD), a subliniat că majoritatea teroriștilor, în special cei care servesc “câmpuri de luptă jihadiste”, locuiesc în prezent în medii unde crypto monedele nu sunt operabile asta înseamnând că utilizarea valutei obișnuite este preferabilă pentru cumpărarea de bunuri.

Fanusie a identificat banii fiți ca metoda cea mai anonimă de finanțare, susținând că este foarte popular printre teroriști. În timp ce Fanusie a afirmat că monedele virtuale sunt o “formă slabă de bani pentru jihadiști” și că “banii obișnuiți sunt încă regi”, potrivit unui articol Forbes, el a recunoscut încă că “există multiple exemple de campanii de finanțare a crypto monedelor pentru terorism”. Expertul a mai precizat că, pentru a combate potențiala utilizare reușită a campaniilor de criptare a fondurilor de către teroriști, organele guvernamentale din S.U.A., responsabile de investigația în domeniul finanțării terorismului, ar trebui să devină mai competente în analizarea tranzacțiilor cu criptă. Fanusie a remarcat: “Prin pregătirea acum pentru utilizarea în creștere de teroristi a crypto monedelor, SUA poate limita capacitatea de a transforma piețele de valută digitală într-un sanctuar pentru finanțare ilicită.”

În acest moment, Fanusie pare să recomande autorităților să se concentreze pe schimburile minore de crypto monede care comercializează tokenuri alternative sau “monede de confidențialitate” în loc de schimburi majore care au sporit semnificativ spălarea banilor și cunoașterea clientului (KYC ) în ultimii ani.

La începutul acestui an, gigantul LexisNexis de gestiune a riscurilor a încheiat un parteneriat cu CryptoBondbid pentru a introduce o soluție de securitate pentru schimburi denumită “Trade with Confidence”, care intenționează să prevină finanțarea terorismului, printre alte activități ilicite.

În ianuarie 2018, Rep. Ted Budd (R-NC) al Comitetului de Servicii Financiare al Camerei a introdus un proiect de lege care urmărește combaterea terorismului oferind recompense pentru informații care conduc la condamnarea terorismului susținut de crypto monede.