Congresul SUA va aproba marti un plan de ajutorare pentru Ucraina

Congresul american urmeaza sa valideze marti un plan de ajutorare a Ucrainei si sa adopte inca o serie de sanctiuni impotriva Rusiei ca represalii la alipirea Peninsulei Crimeea, punand astfel capat mai multor saptamani de impas la Capitoliu.

Proiectul de lege, care a primit saptamana trecuta aprobarea aproape unanima a Senatului, ar trebui sa fie aprobat fara dificultate, marti, de Camera Reprezentantilor, apoi promulgat de presedintele american Barack Obama, dupa aproape o luna de la inceputul crizei cu Rusia.

Pachetul, care constituie o prima masura concreta a alesilor americani de ajutorare a autoritatilor interimare de la Kiev, prevede garantarea unor imprumuturi de un miliard de dolari, acordarea unui ajutor de 50 de milioane de dolari pentru dezvoltarea democratiei, guvernantei si societatii civile, dar si oferirea a 100 de milioane de dolari pe trei ani pentru sporirea cooperarii in materie de securitate.

Citeste si: SUA incurajeaza Rusia sa-si retraga trupele din Ucraina

De asemenea, alesii americani iau in calcul adoptarea unor noi sanctiuni impotriva unor cetateni rusi si ucraineni invinuiti de incalcari ale drepturilor omului sau ale integritatii teritoriale si suveranitatii Ucrainei.

Negocieri de urgenta intre secretarul de Stat american, John Kerry, si ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, au avut loc duminica, la Paris, dupa o discutie telefonica, prima de la adoptarea unor sanctiuni americane impotriva unor oficiali rusi si ucraineni, intre Barack Obama si omologul sau de la Moscova, Vladimir Putin. Cei doi presedinti au convenit asupra necesitatii lansarii in curand a unor negocieri care sa permita incetarea escaladarii situatiei din Ucraina.

Alesi americani au deplans luni intarzierea acumulata in Congres pentru aprobarea planului de ajutorare a Ucrainei. Supunerea textului la vot a fost intarziata timp de mai multe saptamani din cauza unor disensiuni intre alesi pe tema unei reforme economice cerute de Fondul Monetar International care implica si ajutorul american.