Consilier al premierului VICTOR PONTA: Majoritatea maghiarilor nu va merge la vot in TURUL II

Consilierul premierului Victor Ponta pe probleme juridice si minoritati, Gyorgy Frunda (UDMR), afirma ca majoritatea maghiarilor nu vor merge la vot in turul II al alegerilor prezidentiale, iar voturile care vor fi totusi exprimate de acestia se vor imparti intre Victor Ponta si Klaus Iohannis.

György Frunda a declarat, vineri ca ar fi fost “mult mai optim” ca UDMR sa aiba “o pozitie ferma: voteaza-l pe X sau Y”, insa, pe de alta parte, alianta UNPR cu PRM pentru a-l sustine peVictor Ponta “a schimbat datele problemei”.

CITESTE SI: HUNOR: Nu putem sta alaturi de VADIM TUDOR nici macar o ora. De ce a fost scos dupa cordonul sanitar?

“Daca n-ar fi existat aceasta alianta, UDMR ar fi mers cu Ponta. Daca cititi comunicatul nostru, spune la un moment dat ca Uniunea in niciun caz nu il sustine pe Iohannis. Cred ca ar fi fost mult mai optim ca UDMR sa aiba o pozitie ferma: voteaza-l pe X sau Y”, a spus Frunda, care a subliniat ca orice formatiune politica trebuie sa-si asume astfel de decizii.

Intrebat cum crede ca vor vota maghiarii in turul II al alegerilor prezidentiale, in actuala situatie, Frunda a apreciat ca majoritatea maghiarilor nu vor merge la vot, iar voturile care vor fi totusi exprimate de acestia se vor imparti intre Victor Ponta si Klaus Iohannis.

“Cred ca majoritatea nu vor merge la vot. Daca nu s-au dus in primul tur, cand n-a existat o astfel de situatie, existau un candidat al UDMR si unul al PPMT, iar participarea maghiarilor a fost sub media romanilor, cred ca in turul II lipsa la vot va fi si mai mare, iar voturile exprimate vor fi partajate intre Ponta si Iohannis. Eu ii indemn pe cei care cred in mine sa-l voteze pe Victor Ponta”, a spus Frunda.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, anunta, joi, ca maghiarii sunt liberi sa voteze dupa constiinta, el precizand ca decizia privind sprijinul UDMR in turul al doilea a fost ingreunata de “revenirea in ecuatie” a lui Corneliu Vadim Tudor, fiind “un gest neasteptat si de neinteles”.

Potrivit acestuia, decizia pentru turul doi a fost dificila si influentata de factori importanti, membrii Consiliului Permanent al UDMR refuzand sa il sustina pe Iohannis.

CITESTE SI: UDMR a decis sa lase la latitudinea alegatorilor cu cine voteaza in TURUL II 

“Am avut o sedinta constructiva, majoritatea celor prezenti au spus despre candidatul PNL ca nu il putem sprijini pe Iohannis. Dupa primul tur, candidatul opozitiei a refuzat intr-un fel cu totul arogant sa initieze orice fel de discutii. Noi respectam aceasta decizie. In perioada campaniei a avut declaratii negative la adresa dezideratelor comunitatii maghiare, iar colegii mei au zis ca nu putem sprijini un candidat care vrea voturile comunitatii maghiare, dar nu vrea sa asculte vocea comuninitatii maghiare”, sublinia liderul UDMR.

Kelemen mentiona ca UDMR doreste o stabilitate la guvernare si a spus ca, in ultimii doi ani, Victor Ponta s-a dovedit in relatia cu UDMR “un partener corect si de incredere”.

Sursa foto: adevarul.ro