Consilierul PSD, Traian Chindea, ar fi votat pentru memorandumul pentru autonomie. Dusa: Daca e adevarat va fi exclus

Liderul PSD Harghita, Mircea Dusa, spune ca un consilier local PSD din Miercurea Ciuc, Traian Chindea, va fi exclus din partid daca se va constata ca a votat “pentru” memorandumul privind autonomia initiat de CNS si adoptat intr-o sedinta a CL, insa Chindea sustine ca s-a abtinut de la vot.

Presedintele PSD Harghita, Mircea Dusa, a declarat, joi, corespondentului Mediafax, ca, incepand din luna iunie, mai multe consilii locale din judetele Covasna, Harghita si Mures au aprobat un memorandum pentru declararea autonomiei tinutului Secuiesc.

“in cele trei judete, UDMR si organizatiile minoritatii maghiare au luat initiativa de a adresa o scrisoare consiliilor locale, prin care sa aprobe un memorandum pentru declararea autonomiei tinutului Secuiesc. Din informatiile pe care le am, in fiecare judet prefectii au atacat in instanta hotararile consiliilor locale, fie municipale, orasenesti si comunale si in continuare consider ca un asemenea demers este anticonstitutional si este indreptat impotriva suveranitatii statului roman”, a spus Dusa.

Citeste si: UDMR si-a desemnat candidatul la prezidentiale

Potrivit acestuia, un astfel de memorandum a fost aprobat si de Consiliul Local Miercurea Ciuc in cea mai recenta sedinta ordinara, din 27 iunie, iar consilierul social-democrat Traian Chindea ar fi votat “pentru” acest proiect.

“Am inteles ca si in municipiul Miercurea Ciuc s-a organizat un astfel de vot si un consilier municipal social-democrat, Chindea Traian, ar fi votat pentru acest proiect. Daca acest lucru este adevarat si se dovedeste ca domnul Chindea a votat acest proiect, vom proceda la excluderea dansului din PSD si, in conformitate cu Legea 393 privind statutul alesilor locali, isi va pierde si mandatul de consilier”, a afirmat Mircea Dusa.

Presa locala a relatat ca Traian Chindea ar fi votat hotararea CL Miercurea Ciuc privind ”unele masuri pentru apararea unor interese legitime ale locuitorilor din municipiu” si Petitia adresata Parlamentului si Guvernului Romaniei in care se mentioneaza, printre altele, ca “la delimitarea unitatilor administrativ-teritoriale se va tine cont in mod obligatoriu de vointa populatiei din unitatea respectiva” si ca “orice efort de reorganizare administrativa este obligatoriu sa ia in considerare dimensiunile care tin de protectia minoritatilor nationale”.

in aceeasi hotarare, initiatorii au solicitat Parlamentului si Guvernului Romaniei sa respecte toate angajamentele internationale ale tarii in domeniul protectiei minoritatilor nationale, “sa se creeze o regiune administrativa a Romaniei, care sa fie denumita tinutul Secuiesc”, “un statut autonom acestei regiuni, pe baza unei legi organice, care va fi inaintat Parlamentului Romaniei”, urmand ca “in acele unitati teritorial-administrative in care ponderea unei minoritati nationale depaseste 10%, limba acesteia sa fie recunoscuta ca limba oficiala in unitatile teritorial-administrative respective, avand acelasi statut cu limba oficiala a statului”.

intr-un comunicat de presa, consilierul PSD Traian Chindea a respins acuzatiile, sustinand ca s-a “abtinut” in timpul votului, din mai multe considerente.

Citeste si: Kelemen Hunor a stabilit cu premierul sa demisioneze din Guvern incepand cu data de 1 august

“in legatura cu proiectul de hotarare privind unele masuri privind apararea unor interese legitime ale locuitorilor din municipiul Miercurea Ciuc, aflat pe ordinea de zi a sedintei ordinare a Consiliului Local din data de 27 iunie, precizez ca in timpul votului m-am abtinut pentru urmatoarele: aceasta petitie nu a fost analizata si nu avea avizul niciunei comisii de specialitate, fundamentarea proiectului de hotarare a fost facuta pe baza unui tabel cu referendumuri pentru tinutul Secuiesc ale comunitatilor din afara municipiului Miercurea Ciuc si chiar din afara judetului Harghita (localitati din judetele Brasov, Mures, Covasna), iar Consiliul Local Miercurea Ciuc nu are competenta de a lua hotarari pentru alte localitati. Mai mult, la proiectul de hotarare si la petitie era anexat un tabel anexa din care rezulta ca ar fi avut loc referendumuri pentru tinutul Secuiesc in localitatile Bilbor (pozitia 15), Corbu (pozitia 37), Galautas (pozitia 56), Sarmas (pozitia 122), Subcetate (pozitia 131), Toplita (pozitia 136), Tulghes (pozitia 137), Voslobeni (pozitia 150), ceea ce reprezinta un mare neadevar, un fals grosolan de neacceptat”, a afirmat Chindea.

El a sustinut ca “din eroare s-a inteles” ca ar fi votat “pentru” acest proiect, in conditiile in care “nu a avut loc un vot electronic, precis controlabil”, ci prin ridicarea mainii.

Consilierul local PSD mai spune ca nu este “un tradator de tara si de neam” si face apel la “intelegere, pace, prietenie si respect din partea secuilor fata de romanii minoritari din acest areal geografic”.

“Am fost militar activ, nu mi-am tradat si nu-mi voi trada niciodata tara si neamul, sunt mandru ca sunt roman, iar prevederile Constitutiei referitoare la fundamentul statului roman, precum: suveranitatea, independenta, unitatea, drapelul imnul de stat, pentru mine sunt sfinte, de aceea salut cu satisfactie pozitia Comisiei Europene de respingere a Initiativei Cetatenesti Europene privind protectia minoritatilor nationale, Minority Safe Pack, initiata de UDMR si sustinuta de Uniunea Federala a Nationalitatilor din Europa (FUEN), al carei vicepresedinte este domnul Kelemen Hunor, pentru ca aceasta initiativa ar aduce atingere grava suveranitatii statului roman, ar acorda prerogative suprastatale si ar deschide calea spre secesiune si sunt in consens cu pozitia presedintelui PSD Victor Ponta si a ministrului de externe Titus Corlateanu fata de aceasta chestiune”, a afirmat consilierul PSD.

Prefectura Harghita a atacat in instanta, in luna iunie, patru hotarari ale consiliilor locale Ditrau, Gheorgheni, Lazarea si Suseni, prin care era aprobat un memorandum initiat de CNS privind infiintarea regiunii administrative tinutul Secuiesc cu statut autonom.

Prefectul Jean-Adrian Andrei declara ca aceste solicitari contravin Constitutiei Romaniei si reglementarilor din actele normative.

“Mai mult decat atat, aceste acte nu sunt valabile intrucat exista o lipsa a competentelor materiale a consiliilor locale de a emite sau a adopta astfel de acte administrative. De aceea, orice hotarare care vizeaza astfel de teme nu poate fi adoptata in baza unei competente legale, in consecinta nu poate produce raporturi juridice si nu are forta executorie, nefiind obligatorie”, preciza, la vremea respectiva, prefectul judetului Harghita.
Cum a ajuns un director HR sa fie retrogradat ca agent de paza

Ca sa determine angajatii sa paraseasca compania fara a fi nevoita sa achite plati compensatorii, conducerea Complexului Energetic Oltenia a trecut la retrogradari ale angajatilor.

Asta a facut ca, de exemplu, un fost director de resurse umane din cadrul Complexului Energetic Oltenia sa fie numit agent de securitate. si asta dupa ce Ion Tanasoiu a lucrat 40 de ani in minerit, detinand 34 de functii de conducere. Acum, mai are doi ani pana la pensie.

In aceeasi situatie a fost pus si un jurist al companiei, Marius Popescu, care a aflat recent ca va deveni electrician de mina.

Fostul director HR acuza compania de metode “securisto-comuniste” prin care sa determine angajatii sa plece fara a primi plati compensatorii.

„Este o metoda de a determina oamenii sa plece singuri. E un razboi psihologic. Ei au aplicat aceste masuri securisto-comuniste gandind ca oamenii nu vor suporta presiunea si vor pleca“, a spus Tanasoiu, citat de pandurul.ro.

In replica, directorul Diviziei Energetice din CE Oltenia, Aurel Medintu, a declarat ca nu crede ca exista situatia in care un fost director de resurse umane este facut paznic.

Pe de alta parte, Medintu a mai spus ca cei care nu vor semna actele aditionale la contractele de munca vor fi concediati.

„Pentru cei care vor refuza posturile, nu exista o a treia cale decat de a li se desface contractul de munca, cu platile compensatorii prevazute in contractul colectiv de munca“, a adaugat Medintu, citat de pandurul.ro.