Consiliul Afaceri Generale a aprobat raportul MCV, apreciind ca Romania poate indeplini obiectivele

Consiliul Afaceri Generale a aprobat, marti, raportul MCV publicat de Comisia Europeana in ianuarie, apreciind ca Romania poate indeplini obiectivele MCV, daca va continua sa inregistreze progrese, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Romania a fost reprezentata la Consiliul Afaceri Generale (CAG) de secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba. Agenda discutiilor a vizat pregatirea reuniunii Consiliului European din 20 – 21 martie, implementarea Semestrului European la nivelul UE in 2014 si Comunicarea Comisiei Europene asupra mecanismului privind statul de drept.

In contextul prezentarii de catre Comisia Europeana a Comunicarii sale privind mecanismul UE in domeniul statului de drept, la 11 martie, George Ciamba a exprimat sustinerea de principiu a Romaniei si a punctat importanta asigurarii “unui cadru echitabil, nediscriminatoriu, in raport cu toate statele membre in implementarea acestui mecanism”. Totodata, Ciamba a reliefat rolul important pe care propunerile vizand protectia valorilor fundamentale si a statului de drept il pot avea inclusiv ca instrument de contracarare a fenomenelor de intoleranta, xenofobie si extremism care se manifesta tot mai pregnant la nivelul UE.

Afla aici detalii despre raportul MCV

Consiliul a adoptat, cu unanimitate, concluziile rapoartelor Comisiei Europene privind progresele inregistrate de Romania si Bulgaria in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), publicate la 22 ianuarie 2014.

“Consiliul saluta progresele pe care le-a facut Romania in multe domenii, cu accent pe consolidarea in continuare a bilantului pozitiv al principalelor institutii judiciare si de integritate. Consiliul considera ca, in viitor, Romania ar putea indeplini obiectivele mecanismului prevazute in acest sens, daca va continua sa inregistreze progrese”, precizeaza Ministerul de Externe.

In pregatirea Consiliului European de primavara din 20-21 martie, ministrii afacerilor externe sau ai afacerilor europene din statele membre UE au avut un schimb de opinii asupra proiectului de concluzii, cu accent pe Semestrul European, competitivitatea industriala, pachetul 2030 privind energia si schimbarile climatice, Uniunea Bancara si relatiile externe.

Foto: expresspress.ro