Consiliul ASF a APROBAT norma privind VANZAREA PRODUSELOR de ASIGURARE in mediul online

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat, in sedinta de joi, norma privind comercializarea prin mijloace electronice a contractelor de asigurare, prin care se doreste o reglementare adecvata a vanzarii produselor de asigurare in mediul online, potrivit unui comunicat al ASF, informeaza Agerpres.

“A fost, de asemenea, prezentat si aprobat proiectul de Norma privind aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate aplicabile brokerilor de asigurare si/sau de reasigurare. A fost aprobat proiectul de Regulament privind procedura de solutionare, de catre entitatile reglementate si supravegheate de ASF in baza Legii nr.297/2004, a petitiilor referitoare la activitatea acestora pe piata de capital”, informeaza ASF.

Potrivit institutiei, a fost discutat si aprobat proiectul Normei de modificare si completare a Normei nr. 11/2011 privind investirea si evaluarea activelor fondurilor de pensii private, cu modificarile si completarile ulterioare. Modificarile vizeaza actualizarea si flexibilizarea cadrului de reglementare secundara aplicabil investirii activelor fondurilor de pensii in vederea diversificarii portofoliilor acestora.

CITESTE SI: PNL propune infiintarea unei COMISII de ANCHETA privind deciziile ASF in cazul politelor RCA

Consiliul ASF a mai aprobat, potrivit comunicatului, proiectul Normei privind obligatiile de raportare si transparenta in sistemul pensiilor facultative si proiectul Normei privind obligatiile de raportare si transparenta in sistemul pensiilor facultative administrate privat.

“Cele doua proiecte urmaresc imbunatatirea cadrului de raportare a fondurilor de pensii, in beneficiul consolidarii mecanismelor de supraveghere, dar si al furnizarii de informatii suficiente, adecvate si relevante participantilor in cadrul sistemului de pensii”, arata documentul citat.

Toate proiectele de acte normative mentionate vor fi supuse unui proces de consultare publica, urmand a fi afisate in acest scop pe site-ul institutiei.

In cadrul sedintei a fost aprobat si ‘Ghidul participantului la Sistemul de Pensii Administrate Privat Pilonul II’ din seria publicatiilor destinate educatiei financiare. Ghidul prezinta functionarea concreta si beneficiile Pilonului II, etapele aderarii la un fond de pensii administrat privat si modalitatile de plata a pensiei, precum si masurile concrete de asistenta pe care ASF le pune la dispozitia participantilor. Acesta va fi publicat, in format electronic, pe site-ul ASF.

CITESTE SI: PROTEST al TRANSPORTATORILOR si reprezentantilor service-urilor in fata Parlamentului si la sediul ASF

De asemenea, consiliul a fost informat in privinta participarii ASF la activitatea Autoritatii Europene pentru Valori Mobiliare si Piete (ESMA) si a Autoritatii Europene pentru Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA), in primul trimestru al anului 2015, institutii internationale unde ASF are calitatea de membru cu drepturi depline.

Sursa foto www.economica.net