Consiliul Concurentei: Romanii platesc printre cele mai mari comisioane bancare din intreaga Europa

PROGRAM BANCI 15 AUGUST 2014 DE SFANTA MARIA. PROGRAM BCR, BRD, Banca Transilvania, ING, Alpha Bank, Raiffeisen Bank, Unicredit

Comisioanele bancare din Romania sunt printre cele mai ridicate din Uniunea Europeana (UE). Un raport al Consiliului Concurentei arata ca romanii platesc printre cele mai mari comisioane bancare din intreaga Europa, diferentele intre banci fiind foarte mari. Astfel, daca unele banci taxeaza pana si simpla retragere de bani de la bancomat, altele ofera acest serviciu gratuit.

De partea cealalta, bancherii nu par dispusi sa micsoreze comisioanele si se plang ca vor termina anul cu pierderi de doua miliarde de lei, potrivit Digi 24.

Banca Transilvania si Marfin Bank sunt singurele banci care nu percep bani clientilor pentru administrarea contului curent. ii taxeaza insa mai mult pentru alte servicii precum tranzacțiile online. Celelalte banci analizate de Consiliul Concurentei au tarife pentru contul curent care pornesc de la 2 lei, ca in cazul ING si Libra Bank, si ajung la 7,5 lei, cat incaseaza Unicredit tiriac. Diferentele mari intre comisioanele practicate de banci ii surpind pe clienti.

Un client care are un cont la o banca din Romania plateste in total cu 50 de euro mai mult decat media la nivel european, arata datele Comisiei Europene.

Bogdan Chirițoiu, presedintele Consiliului Concurenței: “Vedem in continuare comisioane mari la nivelul bancilor, noi ne concentram pe acele comisioane unde nu exista concurenta.”

Bancherii se scuza si spun ca au comisioane atat de mari pentru ca trebuie sa acopere pierderile pe care le au din cauza romanilor care nu isi platesc ratele la timp.

De asemenea, clientii platesc in plus si pentru folosirea cardului. Posesorii de carduri plateasc cele mai mari taxe daca retrag bani de la bancomatele altor banci decat cele la care au contul deschis. Taxa in acest caz se ridica la cel putin 2,5 lei.

Din martie 2015, bancile vor fi obligate sa afiseze comisioanele la bancomate. Dar sub forma de procente, nu ca valoare asa cum cum ar vrut Protectia Consumatorilor. Asta dupa ce bancile au amenintat ca vor mari taxele din cauza cheltuielilor cu modificarea softului bancomatelor.