Consiliul de Securitate al ONU promite ca va pedepsi Phenianul pentru testul cu racheta de duminica

Consiliul de securitate al ONU a condamnat puternic duminica ultima lasare de racheta a Coreii de Nord si a promis ca va lua masuri de pedeapsa, iar Washingtonul a anuntat ca se va asigura ca ONU va impune „consecinte severe” asupra Phenianului cat mai curand posibil, informeaza Reuters. 

„Membrii Consiliului de Securitate condamna puternic aceasta lansare” a spus ambasadorul venezuelean Dario Ramirez Carreno, presedintele din aceasta luna al Consiliului. El a declarat ca lansarea este o „incalcare serioasa”. 

Carreno a adaugat ca acest consiliu cu 15 membri „a reiterat intentia de a dezvolta masuri semnificative intr-o noua rezolutie ca raspuns la testul nuclear” din ianuarie, dar si la lansarea de racheta de duminica. 

CITESTE SI: NATO condamna testul balistic, somand Coreea de Nord sa evite “actiunile provocatoare”

Ambasadorul a precizat ca se va lucra cu „celeritate”. 

Stand alaturi de omologii sai din Japonia si Coreea de Sud, ambasadoarea SUA, Samantha Power, a declarat reporterilor ca „ne vom asigura ca acest Consiliu de Securitate va impune consecinte serioase. Ultima incalcare a Coreii de Nord face ca raspunsul nostru sa fie mai ferm”. 

SUA si China au inceput sa discute o rezolutie pentru extinderea actualelor sanctiuni ONU dupa testul nuclear din 6 ianuarie.  

CITESTE SI: Reactiile SUA, RUSIA si CHINA dupa lansarea RACHETEI BALISTICE de catre COREEA DE NORD

Power a spus ca ea spera ca ONU va pregati un draft de rezolutie pentru a fi pusa la vot „cat mai curand posibil”. 

„Este urgent si trebuia deja facut”, a mai spus ea. 

Coreea de Nord a lansat duminica dimineata o racheta cu raza lunga de actiune, sustinand ca a plasat pe orbita un satelit, dar Coreea de Sud, Japonia si Statele Unite considera ca a fost testata o racheta intercontinentala, acuzand regimul stalinist de la Phenian ca a testat tehnologie balistica.

Sursa foto: dcnews