Consiliul de Securitate al ONU se reuneste miercuri in sedinta de urgenta

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni miercuri intr-o sedinta de urgenta in care va evoca noile proiecte de colonizare ale Israelului in Ierusalimul de Est, au declarat marti diplomati citati de AFP. Aceste discutii urgente au fost solicitate de catre Iordania luni seara, in urma unei cereri a reprezentantului palestinian la ONU Riyadh Mansour, care a indemnat cele 15 state membre ale Consiliului “sa analizeze situatia de criza din Ierusalimul de Est”.

Iordania, membru nepermanent al Consiliului, joaca rolul de intermediar pentru palestinieni.

Israelul a anuntat luni ca accelereaza planurile de constuire a aproximativ 1.000 de locuinte in Ierusalimu de Est, afectând si mai mult atmosfera deja tensionata din partea palestiniana a orasului, anexat si ocupat de Israel. Palestinienii au avertizat ca o asemenea actiune ar putea sa declanseze “o explozie” de violenta.

Citeste si: REUNIUNE DE URGENTA A CONSILIULUI DE SECURITATE AL ONU, CERUTA DE MAHMOUD ABBAS 

In scrisoare, emisarul palestinian indeamna Consiliul de Securitate al ONU sa ceara Israelului sa dea inapoi imediat si “sa revina pe calea pacii, pe care a abandonat-o in mod clar”.

Statele Unite si Uniunea Europeana (UE) au subliniat cât de mult complica asemenea proiecte ajungerea la o solutie negociata in conflictul israeliano-palestinian care, in prezent, pare foarte indepartata.

Palestinienii vor sa transforme Ierusalimul de Est in capitala statului la care aspira, iar comunitatea internationala considera ilegala anexarea si ocuparea Ierusalimului de Est de catre Israel.

Reuniunea de miercuri are loc in contextul in care palestinienii depun eforturi in vederea adoptarii unei rezolutii ONU care sa impuna 2016 ca data-limita a ocupatiei israeliene.