CONSILIUL EUROPEI cere statelor membre sa RESPECTE DREPTURILOR OMULUI in cazul tuturor REFUGIATILOR

Secretarul general al CONSILIULUI EUROPEI, Thorbjorn Jagland, a atras miercuri atentia asupra obligatiilor celor 47 de state membre ale CoE in legatura cu TRATAMENTULUI IMIGRANTILOR SI SOLICITANTILOR DE AZIL, inclusiv in ceea ce priveste gazduirea lor si conditiile de viata temporare, pentru a asigura RESPECTAREA DREPTURILOR OMULUI.

‘Actuala criza a imigrantilor creeaza provocari fara precedent pentru statele europene’, a afirmat Thorbjorn Jagland intr-o scrisoare adresata statelor membre ale Consiliului Europei. ‘Unui grup restrans de tari i se cere sa gazduiasca majoritatea celor sositi, iar solidaritatea politica este pusa la grea incercare’, a mai spus el.

El le-a cerut insistent tuturor liderilor europeni sa-si ajute aliatii si statele vecine pentru a satisface nevoile imediate ale noilor sositi.

‘Orice persoana care soseste pe teritoriul celor 47 de state membre ale Consiliului Europei este indreptatit sa aiba ACELEASI DREPTURI FUNDAMENTALE CA TOTI CEILALTI”, a mai spus Jagland, subliniind ca desi exista un numar extrem de mare de sosiri, nu poate exista nicio derogare de la Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care interzice tratamentul inuman si degradant.

CITESTE SI: JUNCKER A PREZENTAT SCHEMA DE DISTRIBUIRE A REFUGIATILOR IN UE. ROMANIA A AFLAT CATI IMIGRANTI VA PRIMI. UPDATE

‘Multi dintre cei care sosesc sunt solicitanti de azil ale caror cereri de a ramane in Europa VOR FI ACCEPTATE”, a adaugat el. ‘Contravine propriilor interese sa maltratezi sau sa injosesti oricare viitor membru al societatilor noastre’, a mai spus el.

Totodata, secretarul general al Consiliului Europei a cerut o analiza urgenta a lacunelor juridice care in prezent impiedica urmarirea penala a traficantilor si imbunatatirea metodelor de cooperarea judiciara intre Europa si tarile din sudul Mediteranei. El a le-a cerut de asemenea tuturor statelor membre ale CoE sa sprijine Planul Regional de Raspuns pentru Siria al UNHCR.

Sursa foto: tribuna