CONSILIUL NATIONAL PNL: LIBERALII au votat CRITERIILE de INTEGRITATE. UPDATE

Forul superior de decizie al Partidului National Liberal (PNL), CONSILIUL NATIONAL, se reuneste, vineri de la ora 12.00, pentru a valida cateva decizii extrem de importante pentru liberali – criterile de integritate si schimbarea oragnizarii interne.

UPDATE 14.35: In incheiere, Gheorghe Flutur prezinta situatia validarii candidatilor: “53% candidati validati in tara. Termenul era sfarsitul lunii decembrie, avem multa treaba”.

UPDATE 14.25: ILIE BOLOJAN, noul Secretar General al PNL: „Le multumesc copresedintilor ca m-au propus pentru aceasta functie, cu toate ca nu intotdeauna am gandit la fel.  Avem o incredere scazuta in ochii populatiei fata de perioada in care am intrat eu in administratie. In 2005 era o onoare sa fii primar, astazi nu mai este”.

UPDATE 14.20: Toate DECIZIILE au fost APROBATE!

UPDATE 14.05: Sunt prezentate trei decizii care vor fi supuse dezbaterii si votului.

– Candidatii de primari sunt desemnati presedinti unici in localitatea unde candideaza.
– ILIE BOLOJAN, secretar general unic; Petrache si Flutur raman prim-vicepresedinti.
– Catalin Predoiu numit presedinte intermar al filialei PNL Bucuresti.

UPDATE 14.00 Consiliul National al PNL a votat astazi CRITERIILE DE INTEGRITATE, ce vor intra in vigoare inca de la desemnarea candidatilor pentru alegerile locale si parlamentare de anul viitor. 

UPDATE 12.50: VASILE BLAGA i-a urmat ALINEI GORGHIU la tribuna CONSILIULUI NATIONAL al PNL.  „Sunt absolut de acord cu MIRCEA IONESCU QUINTUS, este o zi decisiva. Ce am putea sa facem rau pentru PNL: 1. Sa promovam clantai, demagogi, care anunta schimbarea ca sa apuce si ei ceva. Si 2. sa mimam schimbarea.

Trebuie sa ne masuram limitele. E clar ca PNL are o problema de incredere in randul generatiei de dupa 1989.  Din pacate avem colegi in tara care colaborau cu PSD cand noi eram in opozitie si colaboreaza si astazi. Aceste criterii vor fi un raspuns pe care noi il dam societatii. Accentul cade pe responsabilitatea si responsabilitarea din functie. Nu mai sunt fiefuri dinainte castigate de PSD.

Cand am luat decizia de unificare am luat decizia ca vom lasa in urma trecutul. O reforma nu se face plecand de la ideea de a epura pe cineva sau ceva, este un esec daca este indreptata impotriva unor persoane. Nu se face cu ultimatumuri. Colegi aruncati peste bord dupa ce ne-am facut treaba cu ei. Reforma se face sa te ridici la asteptarile romanilor. Nimeni dintre cei care vor pierde alegerile la ei acasa in teritoriu nu vor face parte din conducere.  

UPDATE 12.25: Copresedintele PNL, ALINA GORGHIU, si-a inceput discursul de la Consiliul National.  „Am depus in septembrie o motiune de cenzura desi multi ne-au pus sa asteptam. Nu luam in calcul politica inaintea integritatii.  Cetateanul trebuie sa se afle in centrul atentiei unui partid politic. La alegerile locale si parlamentare din 2016 ne asumam doar promisiuni pe care le putem realiza. Construim fundatia unui partid diferit cu un electorat evoluat, implicat in viata sociala. PNL va ajunge la guvernare, dar nu cu ajutorul compromisurilor si nu urcandu-se pe furia cetatenilor.

Vom avea un secretar general unic si presedinte unic la PNL Bucuresti dar timpul nu mai are rabdare cu noi, este nevoie sa acceleram procesul de fuziune. Dar vorbesc si despre alta fuziune, mai importanta: fuziunea cu strada. Este necesar sa fuzionam conform asteptarilor electoratului. Avem nevoie de dialog cu societatea civila.

Impreuna cu colegele parlamentare vom depune initiativa legislativa pentru a aduce mai multe femei in viata politica. Trebuie modificari in programele de guvernare. Este nevoie de o reforma ampla, constitutionala. Este nevoie de comasarea tuturor alegerilor pentru a evita starea de perpetua campanie electorala. Avem obligatia sa revenim la doua tururi de alegeri pentru primari. Sunt lucruri pentru care iti trebuie curaj. Trebuie sa anuntam o noua viziune pentru administratia din Romania, nu refuzam ideea cresterii salariilor pentru functionari, dar in paralel trebuie o debirocratizare.

O parte a presei a criteriilor de integritate le-a numit “decalogul integritatii”. Eu le voi numi “decalogul normalitatii”. Va cer votul pentru ele. PSD a preluat criteriile de integritate al PNL dar a facut ajustarile necesare pentru ca intreaga lor conducere sa poata candida”, a declarat ALINA GORGHIU.

UPDATE 12.20: Presedintele de onoare al PNL, MIRCEA IONESCU QUITUS, a fost primul care a luat cuvantul de la tribuna.  “Unificarea definitiva a PNL – cred ca acest lucru ar trebui sa se intample inainte de alegerile parlamentare de anul viitor Aceasta este sansa noastra. Colegii mei sa grabeasca lucrul acesta. Cred ca intalnirea de astazi este un pas decisiv spre ceea ce dorim cu totii sa facem. Il rog pe Dumnezeu sa imi ingaduie pana cand acest partid va fi unit. As vrea sa traiesc acest moment! Traiasca Partidul National Unit!”, a declarat decanul liberal MIRCEA IONESCU QUITUS.

Dincolo de adoptarea oficiala a criteriilor de integritate, liberalii il vor numi, astazi, la Consiliul National al partidului, pe ILIE BOLOJAN in functia de secretar general unic al partidului si pe CATALIN PREDOIU in functia de lider al PNL Bucuresti. PNL Bucuresti va avea si un nou secretar general, ANDREI CRECI, un alt purtator de cuvant, deputatul RAZVAN MIRONESCU, si un nou trezorier, ANTONEL TANASE.

CITESTE SI: EXCLUSIV: MODIFICARI IMPORTANTE IN CADRUL PNL BUCURESTI

De asemenea, liberalii vor adopta o rezolutie prin care candidatii la primarii vor fi si sefi de organizatii. O decizie care pare ca in unele cazuri va ramane doar pe hartie, in conditiile in care de exemplu, momentan, la Bucuresti, Cristian Busoi candideaza din partea partidului la alegerile pentru Primaria Capitalei, dar seful de organizatie este CATALIN PREDOIU.

„In octombrie-noiembrie a fost un sondaj mare al INSCOP, pe 4. 200 de subiecti, iar concluzia privind Primaria a fost ca cel mai mare potential l-ar avea candidatura mea”, a spus Busoi, intr-un interviu pentru Adevarul, in care argumenta de ce a fost desemnat candidat al partidului pentru Primaria Capitalei. In privinta candidatilor la sectoare, cel mai probabil, acestia vor fi desemnati la finalul lunii ianuarie, conducerea partidului nefiind multumita de toate optiunile existente.

CONSILIUL NATIONAL al PNL va dezbate si situatia politica la zi, provocarile cu care se confrunta partidul si dorinta liderilor ALINA GORGHIU si VASILE BLAGA de a accelera procesul de fuziune. Aceasta dorinta a celor doi ar putea conduce la un Congres PNL in primavara in care fuziunea sa fie finalizata si PNL sa isi aleaga un singur presedinte.

CITESTE SI: ALINA GORGHIU BAGA SPAIMA IN CANDIDATII PNL: VOR FI INLOCUITI CHIAR DACA SUNT FAVORITI!

Conducerea PNL va aborda si problema alegerilor locale. Va fi luat in discutie stadiul pregatirilor pentru aceste alegeri, care dau batai de cap liberalilor. Desi multi dintre candidati sunt deja stabiliti, raman orase cheie din tara unde inca nu au gasit o persoana care sa le asigure cele mai mari sase de castig.

CONSILIUL NATIONAL al PNL nu va fi marcat de incidente sau de modificari majore la deciziile luate deja de Comisia de unificare a PNL. Reuniunea acestui for este o simpla formalitate pentru a valida criteriile de integritate deja batute in cuie de liderii partidului, potrivit unor surse liberale.

Sursa foto: realitatea