Consiliul Superior al Magistraturii a publicat un protocol declasificat cu SRI

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a făcut public, vineri, un nou protocol încheiat cu SRI, după ce publicat recent, care era încheiat cu centrul Cyberint al SRI.

Protocolul a fost semnat în martie 2012, de Alina Ghica, preşedintele CSM de la acea dată, şi George Maior, directorul SRI din acel moment, dar şi de vicepreşedintele CSM, Oana Schmidt-Hăineală, şi prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea.

În luna martie 2017, protocolul a fost însă denunțat, prin acordul părților, fiind demarată procedura de declasificare.

Premierul Viorica Dăncilă a solicitat desecretizarea protocoalelor încheiate între SRI și alte instituții ale statului, sub motivul “interesului public privind clarificarea unor chestiuni extrem de importante pentru funcționarea României că stat democratic în care funcționează separația puterilor în stat, precum și poziția oficială exprimată astăzi de Administrația Prezidențială”.

Ulterior, în 19 martie, ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a cerut oficial procurorului general Augustin Lazăr începerea procedurii legale de desecretizare a protocoalelor încheiate între Ministerul Public, DNA, DIICOT și SRI.

Serviciul Român de Informații (SRI) a publicat, pe 30 martie, protocolul de colaborare încheiat cu Parchetul General. Protocolul a fost semnat în februarie 2009 de procurorul general Tiberiu Nițu și prim-adjunctul SRI Florian Coldea și a înlocuit documente similare încheiate chiar imediat după înființarea de către Guvernul Năstase a Parchetului Național Anticorupție (PNA), actuală DNA.

Sursa foto: realitatea