Consiliul Superior al Magistraturii și-a ales noua conducere

Ședința Consiliului Superior al Magistraturii va avea loc, miercuri, de la ora 12.00, la aceasta urmând să participe și președintele Klaus Iohannis, a anunțat Administrația Prezidențială.
 
Update: Judecătoarea Lia Savonea a fost aleasă, miercuri, preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Procurorul Nicolae Andrei Solomon a fost ales vicepreşedinte al CSM.

CSM are în componenţă 19 membri: nouă judecători şi cinci procurori aleşi de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor şi validaţi de Senat, doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi trei membri de drept – ministrul Justiţiei, preşedintele ÎCCJ şi procurorul general al României.

Mandatul membrilor aleşi este de şase ani, fără posibilitatea reînvestirii. Potrivit Constituţiei şi Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, care fac parte din secţii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Stire initiala

Pe ordinea de zi a ședinței de plen a CSM se află raportul de activitate al Consiliului pe acest an, precum și alegerea noii conduceri, pentru 2019.
Pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM va candida procurorul Nicolae Solomon, a decis Secţia pentru procurori. Candidatul pentru funcția de președinte al CSM va fi desemnat de Secţia pentru judecători în ședința de miercuri, de la ora 11.00.
 
Procurorul Nicolae Solomon, candidat la funcția de vicepreședinte, este membru CSM și a candidat pentru acest post și anul trecut, când a pierdut alegerile, fiind ales Codruț Olaru.
 
Nicolae Solomon are 34 de ani și și-a început cariera de procuror în 2008, la Parchetul Judecătoriei Medgidia, unde a lucrat până februarie 2010. Ulterior, el a fost procuror și purtător de cuvânt la Parchetul Judecătoriei Sectorului 6, până în iulie 2011, când s-a mutat la Parchetului Tribunalului București, unde a lucrat până în aprilie 2013. Până în luna septembrie a aceluiași an, Solomon a lucrat la Parchetul Curții de Apel Bucureşti și la DIICOT. Din octombrie 2013, s-a întors la Parchetul Tribunalului București, unde lucrează și în prezent, fiind prim-procuror adjunct.
 
În mod obișnuit, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii este desemnată în luna ianuarie. În acest an, plenul CSM a decis ca alegerile pentru noua conducere să aibă loc în 12 decembrie, fiind invocate motive administrative.