CONSILIUL SUPERIOR al MAGISTRATURII respinge legea raspunderii magistratilor

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mariana Ghena, a prezentat joi, in sedinta de plen, punctul de vedere al institutiei privind legea raspunderii magistratilor, aratand ca aceasta nu este oportuna din moment ce nici puterile legislativa si executiva nu au o lege a raspunderii demnitarilor, informeaza News.ro.

Punctul de vedere al plenului CSM a fost adoptat dupa consultarea asociatiilor de magistrati. “Independenta justitiei reprezinta o componenta esentiala a statului de drept, in care cele trei puteri, legislativa, executiva si judecatoreasca, trebuie sa fie intr-un permanent echilibru. Consiliul subliniaza ca legislatia actuala reglementeaza raspunderea magistratilor sub o tripla forma: disciplinara, penala si civila.

Nu este necesara adoptarea altor dispozitii legale privind acest aspect. O alta reglementare care nu-si gaseste corespondentul in forme similare de raspundere a membrilor celorlalte doua puteri in stat, cea legislativa si cea executiva, reprezinta in sine o perturbare a echilibrului dintre acestea, cu grave consecinte pentru buna functionare a societatii”, a aratat Mariana Ghena.

Presedintele CSM a precizat ca sistemul judiciar “a dovedit de-a lungul timpului ca are capacitatea de a autoregla”, inclusiv prin sanctionare sub cele trei forme a magistratilor, fiind de altfel si singura dintre cele trei puteri care are reglementata o forma a raspunderii materiale. In opinia CSM, orice initiativa legislativa care sa aiba ca obiect angajarea raspunderii materiale a magistratilor pe alte coordonate decat cele deja existente in prezent este inoportuna.

“Consiliul Superior al Magistraturii, la randul sau, isi asuma identificarea, solutionarea si sanctionarea cu fermitate a situatiilor de incalcare a legii de catre magistrati”, a mai aratat Mariana Ghena. Referitor la independenta financiara a sistemului judiciar, CSM se angajeaza sa intensifice demersurilor pentru preluarea bugetului instantelor de la Ministerul Justitiei.

Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a declarat, in 6 ianuarie, la CSM, ca este necesara o lege a raspunderii magistratilor, iar aceasta ar putea intra in dezbaterea Parlamentului cel tarziu in februarie, dupa ce va avea discutii cu reprezentantii sistemului judiciar. Mircea Aron, cel care a condus in ultimul an Consiliul Superior al Magistraturii, a declarat, la constituirea noului CSM, ca vor fi incercari de modificare a statutului magistratului, care nu trebuie sa se transforme intr-o umilinta.

Despre acest subiect, presedinta instantei supreme, Cristina Tarcea, declara, in 6 ianuarie, la finalul sedintei de plen a CSM, ca este de acord cu imbunatatirea legii raspunderii magistratilor, numai daca se propune o lege a raspunderii parlamentarilor si una a raspunderii Guvernului. Si procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a spus ca, in acest moment, raspunderea magistratilor este reglementata atat in Constitutie, cat si in alte legi, nefiind o urgenta modificarea ei.

Sursa foto: realitatea