CONSTANTIN: Vrem sa platim in avans despagubirile pentru fermieri, pana in decembrie. Cat vor primi agricultorii

Autoritatile intentioneaza sa plateasca in avans, respectiv in lunile noiembrie sau decembrie 2015, despagubirile pentru pagubele suferite de fermieri din cauza secetei, iar sprijinul nu va fi mai mare de 400 de lei pe hectar, la culturile de baza, a anuntat, miercuri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, DANIEL CONSTANTIN.

‘In cadrul Consiliului de Ministri, Romania alaturi de Polonia a facut o informare cu privire la pierderile pe care le-am inregistrat. Le-am adus la cunostinta fermierilor si despagubirile care se platesc in Polonia, si desigur mai sunt si alte state afectate intr-o proportie mai mica — de pilda Cehia. Pentru fermierii romani, vom notifica probabil saptamana viitoare, dupa ce avem imaginea completa la nivel national.

Am convenit urmatorul lucru: in conformitate cu regulamentul european, putem sa platim despagubiri pentru pierderea de venit pe care au inregistrat-o in anul agricol 2015 fata de media ultimilor 3 ani, 2012, 2013, 2014. Ca sa vedem pierderea, desigur ar trebui in mod normal sa asteptam bilantul. Nu putem sa asteptam pana atunci si vrem sa notificam Comisia Europeana sa platim in avans, inca din anul 2015, adica pana la sfarsitul acestui an, undeva in luna noiembrie sau decembrie.

CITESTE SI: DANIEL CONSTANTIN: Pentru refacerea infrastructurii de IRIGATII sunt necesare peste 1,4 miliarde de euro

Valoarea va fi stabilita in urma unor calcule pe care le prezentam Comisiei Europene, dar sprijinul nu va fi mai mare de 400 de lei pe hectar, daca vorbim de culturile de baza, si aici ma refer la porumb si floarea soarelui, care au fost afectate. Daca vorbim de cartof sau de sfecla de zahar, sau de legume, despagubirile ar trebui sa fie ceva mai mari’, a afirmat DANIEL CONSTANTIN, dupa intalnirea cu liderii asociatiilor si federatiilor reprezentative din sectorul agricol si de crestere a animalelor.

Potrivit acestuia, despagubirile vor fi acordate pe doua categorii — persoane fizice si persoane juridice.

‘Persoanele juridice vor primi un avans in acest an, care nu va fi mai mare de 300 de lei la hectar, sau in conformitate cu valoarea care a fost stabilita de catre comisiile locale, cu o mentiune: trebuie sa fie asigurati. Daca nu sunt asigurati, primesc jumatate din valoarea acestui sprijin ca si despagubire.

La persoanele fizice, avand in vedere ca majoritatea nu sunt asigurati, probabil ca avansul din acest an va fi nu mai mult de 200 de lei sau in conformitate cu pierderea pe care au inregistrat-o comisiile judetene care au facut aceasta centralizare’, a mai spus ministrul Agriculturii.

Oficialul a mentionat, totodata, ca saptamana viitoare vor fi disponibile toate datele concrete din piata, cu privire la valoarea pierderilor iar sprijinul poate ajunge pana la 80%.

CITESTE SI: MINISTRUL AGRICULTURII VA DISCUTA CU PRODUCATORII DESPRE DESPAGUBIRI, IN URMA SECETEI

‘In legatura cu valoarea pierderilor, saptamana viitoare vom avea toate estimarile din piata, de fapt vom avea datele concrete, pe baza carora vom transmite solicitarea catre Comisia Europeana.

Sprijinul poate ajunge la 80 la suta in conformitate cu Directiva Europeana, din pierderea pe care au stabilit-o, dar e de 80 la suta sau 60 la suta, in conformitate cu bugetul fiecarui stat membru. Mai e un lucru important. In partea de cash — flow, Comisia Europeana a venit cu propunerea ca fiecare stat membru sa poata sa plateasca in avans pana la 70 la suta din 16 octombrie, fata de 50 la suta, cat era pana acum.

Sigur ca e o masura buna, toti ministrii au spus un lucru: nu terminam in niciun stat membru controalele pe teren. A fost un an mai special anul acesta, 2015, chiar si in Romania: o legislatie noua, o politica agricola comuna noua, car s-au implementat destul de dificil. Ca atare, niciun stat nu este pregatit sa plateasca, chiar daca avem aceasta facilitate, nici macar 50 la suta, dar 70 la suta, si atunci am solicitat o derogare’, a precizat ministrul.

Acesta a inaintat o scrisoare catre comisarul Phil Hogan (comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala n.r.), in care mentioneaza ca se doreste ca plata sa aiba loc dupa finalizarea controalelor administrative, fara sa se mai astepte controalele pe teren.

‘Daca aceasta solicitare va fi acceptata de catre Comisie, atunci vrem sa platim mai mult de 50 la suta. Nu garantez 70 la suta, pentru ca efortul ar fi urias. 70 la suta in avans ar insemna un miliard 119 milioane de euro. Bani pe care ii platim intai de la bugetul de stat, dupa aceea ii returneaza Comisia in doua luni de zile.

A fost o propunere interesanta astazi, respectiv cei care au suferit pierderi din cauza secetei sa primeasca 70 la suta, iar ceilalti 50 la suta, astfel incat sa putem sa folosim un buget pe care l-am gasit undeva la 850 milioane de euro disponibil in momentul de fata. Nu cred ca pierderile ajung chiar la doua miliarde de euro’, a mai spus DANIEL CONSTANTIN.

 Sursa foto enews