CONSULTARI la COTROCENI: IOHANNIS a ANUNTAT cand va DESEMNA PREMIERUL. REACTII

Presedintele Klaus Iohannis a stabilit programul de consultari cu partidele din noul Parlament, acestea fiind programate miercuri si joi. Este foarte probabil ca astazi sa aflam numele premierului propus de PSD sefului statului.

UPDATE 14: “Noi la Parlament, si Senatul si Camera Deputatilor, am fost convocati de catre presedinte, conform prevederilor constitutionale, in urma cu doua zile si astazi am incheiat toate procedurile, in asa fel incat Parlamentul sa fie complet operational si sa poata incepe audierea ministrilor din Guvernul care urmeaza sa se formeze.

Am procedat atat de repede pentru ca, asa cum este si normal, alegerile s-au incheiat, Parlamentul vechi si-a incheiat mandatul, noul Parlament a fost ales si trebuie sa inceapa sa functioneze si nu putem sa lungim aceasta perioada de asteptare, care nu este una normala.

Suntem intr-o situatie anormala, cu un Guvern cu puteri limitate si, sigur ca, trebuie sa depunem eforturile ca lucrurile sa reintre in normal, adica pe baza alegerilor, pe baza votului dat de cetateni, noul Parlament sa se constituie, sa se alcatuiasca si Guvernul sa porneasca la treaba”, a scris pe pagina sa de Facebook, Calin Popescu Tariceanu.

UPDATE 13: Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, joi, ca si-ar fi dorit ca presedintele Klaus Iohannis sa faca astazi o nominalizare pentru functia de premier, astfel incat Guvernul sa poata fi instalat anul acesta.

“Am luat nota de anuntul presedintelui cu privire la posibila desemnare a premierului dupa Craciun. Noi eram pregatiti ca azi sa fie facut anuntul, pentru a avea Parlamentul pregatit pentru votarea Guvernului. Imi pare rau ca nu a fost facut anuntul azi. Am inteles ca (Iohannis – n.red.) vrea mai multe discutii. Fiecare in ritmul lui”, a declarat Dragnea la scurt timp dupa anuntul sefului statului.

UPDATE 12: In declaratia de presa inceputa la ora 14.00, presedintele KLAUS IOHANNIS i-a informat pe reprezentantii mass media acreditati la Palatul Cotroceni ca va desemna noul premier dupa Craciun! DECLARATIA PRESEDINTELUI:

 “In urma cu 27 de ani revolta impotriva unui regim abuziv a scos oameni in strada. Romanii au spus un nu hotarat disctaturii. Sa ne amintim azi de martirii Revolutiei, fara al caror scarificiu nu ar fi fost posibila o Romanie libera si democrata. Am avut in cursul consulatrilro 2 propuneri pentru pozitia de prim-ministru: PSD pe Sevil Shhaideh, PMP pe Eugen Tomac. Intre timp s-a format in Parlament o coalitie PSD-ALDE-PMP In urmatoarele zile voi avea discutii pe aceasta tema si voi desemna premierul dupa Craciun, va urez sarbatori fericite!”

UPDATE 11: CONSULTARILE de la PALATUL COTROCENI s-au incheiat la ora 13.35! Delegatia minoritatilor, condusa de Varujan Pambuccian, a iesit de la la discutiile cu presedintele Iohannis dupa aproximativ o jumatate de ora. Presedintele Klaus Iohannis va anunta, joi la ora 14.00, pe cine va desemna in functia de premier al Romaniei pentru urmatorii patru ani.

UPDATE 10: Presedintele PMP, Traian Basescu, a declarat, joi, la iesirea de la consultarile cu presedintele Klaus Iohannis, ca Sevil Shhaideh, propunerea lui Liviu Dragnea pentru functia de premier, “are experienta politica zero”. Basescu a mai afirmat ca ce i se mai poate reprosa lui Sevil Shhaideh este ca “Este casatorita cu un om care a lucrat 20 de ani in Ministerul Agriculturii de la Damasc.” “Am spus maxim ce pot sa spun public”, a adaugat liderul PMP, care a anuntat ca partidul sau “si-a facut datoria” ca formatiune de opozitie si are o propunere pentru functia de prim ministru: Eugen Tomac.

“Consultarile de azi nu sunt inutile, ne-am facut datoria si am propus un premier”, a adaugat fostul sef al statului. “Domnul presedinte Iohannis nu este in cea mai fericita situatie in care se poate afla un sef de stat, dar mi se pare inadmisibil ca opozitia sa vina sa spuna: <Nu avem propuneri>”, a mai spus Traian Basescu.

UPDATE 9: Partidul Miscarea Populara este ultimul care participa joi la consultari cu presedintele la Palatul Cotroceni, pentru desemnarea noului premier. Delegatia PMP va intra la consultari la ora 12:00. La ora 13:00, si reprezentantii minoritatilor nationale vor intra la consultari cu seful statului, aceasta fiind ultima delegatie de parlamentari care participa la discutii. 

UPDATE 8: Presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat, miercuri, ca propunerea ca Sevil Shhaideh sa devina premier arata “obsesia de control” a presedintelui PSD, Liviu Dragnea, fiind o numire care aduce aminte de perioada guvernarii Nastase, cand Executivul era condus “prin interpusi”, informeaza News.ro.

“Arata obsesia de control a domnului Liviu Dragnea. Este o propunere care ne duce cu gandul la practici din timpul mandatului lui Adrian Nastase sau din momente politice cand Guvernul era condus prin interpusi. Este un semnal nefavorabil pentru mediul economic, pentru intreprinzatori”, a afirmat Raluca Turcan.  

Ea a spus ca nu crede ca romanii, cand au votat PSD, “au votat ca premier sa fie fina domnului Dragnea”.  Turcan a adaugat ca PNL va ramane in opozitie si va veghea asupra respectarii legii de catre actuala coalitie PSD-ALDE.  “Indiferent de numarul de voturi pe care PSD le-a luat, respectarea legii trebuie sa fie o prioritate. Din punct de vedere al Guvernului, bunastarea cetatenilor nu va putea fi obtinuta cu actuala coalitie. In Parlament vom urmari punerea in practica a programului de guvernare PSD-ALDE si vom sanctiona, oferind solutii alternative”, a spus liderul interimar al PNL.

UPDATE 7: Propunerea PSD-ALDE pentru functia de prim-ministru – Sevil Shhaideh – este interesanta, afirma presedintele UDMR, Kelemen Hunor, subliniind ca Uniunea nu are elemente sa spuna ca nu ar fi un om capabil pentru aceasta demnitate, transmite Agerpres.

“Este o propunere interesanta. Mai mult nu pot sa va spun. Doamna Sevil Shhaideh a condus Ministerul Dezvoltarii sau era oricum secretar de stat si cunoaste foarte bine administratia si nu avem elemente sa spunem ca nu ar fi un om capabil pentru aceasta functie. Cam atat pot sa spun in acest moment, pentru ca exact cand ati auzit dumneavoastra am auzit si noi propunerea”, a declarat miercuri Kelemen Hunor. 

El a aratat ca din punctul de vedere al Uniunii aceasta propunere de premier este “ok”. “Din acest punct de vedere este ok pentru ca nu are un background doamna Sevil care pe noi sa ne puna pe ganduri. Deci acolo era o problema in sensul ca daca va veni cineva cu un background politic mai putin confortabil pentru noi. Dar in cazul ei nu este vorba despre asa ceva”, a adaugat Kelemen Hunor. 

UPDATE 6: REACTII pro si contra dupa nominalizarea PSD pentru postul de premier:

Ecaterina Andronescu, senator PSD, intr-o interventie telefonica la Antena 3: “Chiar cred ca (Shhaideh – n.red.) a lucrat la programul de guvernare, pentru ca pe componenta pe care are o expertiza, expertiza ei e de necontrat de nimeni. Nu are de ce sa nu fi avut o contributie” la programul de guvernare.

Cristian Ghinea, deputat USR, potrivit Agerpres: “O propunere dezamagitoare. Un om de paie lasat de Liviu Dragnea la Ministerul Dezvoltarii, care a tras manete pe la Ministerul Dezvoltarii, inclusiv anul asta, si am simtit asta in interiorul Guvernului, si care va conduce, daca va ajunge in pozitia asta, un Guvern disfunctional, pentru ca nu putem avea doua structuri de putere – un Guvern si un partid care monitorizeaza acest Guvern. Deci, practic, Liviu Dragnea isi lasa un om de paie pentru a putea sa-si pregateasca terenul sa vina el prim-ministru”.

Presedintele PMP Traian Basescu, potrivit News.ro: “Noi suntem in opozitie. Noi ramanem in opoztie. N-o cunosc pe doamna”.

Fostul premier social-democrat Victor Ponta, potrivit Agerpres: “Am o parere foarte buna despre Sevil, am lucrat cu ea foarte bine si cat a fost secretar de stat, dupa cum stiti am propus-o ca ministru. A fost un ministru foarte bun si ii urez succes. Chiar cred ca este o femeie foarte echilibrata si, repet, cat am lucrat cu ea am lucrat foarte bine si o respect foarte mult. Mi se pare o propunere foarte buna. O votez cu placere daca vine in Parlament”.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, pentru News.ro: “Este o propunere interesanta. Doamna Sevil Shhaideh a condus intr-o perioada Ministerul Dezvoltarii si cunoaste destul de bine administratia si nu avem elemente ca sa spunem ca nu ar fi un om capabil pentru aceasta functie”.

Liberalul Ludovic Orban, intr-o interventie telefonica la Antena 3: “Propunerea reprezinta dispret si sfidare. (…) Daca PSD zicea in campanie acest nume, nu ar fi obtinut acest scor la alegerile parlamentare”.

UPDATE 5: Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a avut o reactie nervoasa, miercuri, la finalul conferintei de la finalul consultarilor cu presedintele Klaus Iohannis unde a propus ca SEVIL SHHAIDEH sa fie viitorul premier al Romaniei. Unul dintre jurnalistii prezenti a spus ca SEVIL SHHAIDEH nu este “de etnie romana” si a amintit ca, in perioada campaniei, PSD l-a atacat pe premierul Dacian Ciolos pentru cel de-al doilea prenume, Julien, insinuand ca nu ar fi roman.

“Am o intrebare. Eu nu stiu daca cei care se uita la televizor au auzit aceasta intrebare care mi se pare de o gravitate foarte mare. Dvs. considerati ca SEVIL SHHAIDEH nu este cetatean roman? Raspundeti-mi la aceasta intrebare! Atunci n-are rost sa puneti aceasta intrebare, este un cetatean roman care are toate drepturile!”, a raspuns Dragnea, vizibil enervat si aratand cu degetul spre jurnalist.

UPDATE 4: Seful USR, Nicusor Dan, sustine ca SEVIL SHHAIDEH , propunerea PSD pentru functia de premier, este o persoana fara anvergura, prin care PSD sfideaza cetatenii. “Liviu Dragnea a anuntat in primul rand azi ca va modifica legea pentru a deveni peste cateva luni prim ministru (…) Liviu Dragnea a anuntat o persoana fara anvergura necesara pentru pozitia de prim mininistru. Singurul criteriu pe care l-a folosit a fost acela al unei persoane loiale, care sa nu ii ia partidul pe perioada cat va fi prim ministru”, sustine NICUSOR DAN intr-o postare video pe pagina sa de Facebook.

UPDATE 3: SEVIL SHHAIDEH este propunerea PSD pentru postul de PREMIER! Seful PSD a spus ca SEVIL SHHAIDEH  are toate calitatile sa conduca Guvernul. Intrebat daca va avea si autoritatea necesara, Dragnea a spus ca “Sevil are o autoritate foarte mare, cateodata prea mare”. Intrebat daca exista vreo relatie de rudenie intre el si fostul ministru al Dezvoltarii, Dragnea a spus ca “nu am niciun fel de rudenie, (Shhaideh – n.red.) e doar membru PSD din iunie 2015”.

Liviu Dragnea a sustinut ca avea dreptul legitim de a solicita pentru el functia de prim-ministru. Insa, spune seful PSD, a tinut cont de doua lucruri cand a ales sa nu faca acest lucru. “De afirmatiile repetate ale presedintelui Romaniei si de o lege in vigoare. Pentru mine, legea nu reprezinata o chestiune secundara si nu vreau ca vreun mandat al meu sa inceapa prin fortarea legii. O condamnare nedreapta si o lege neconstitutionala nu mi-au permis sa cer pentru mine aceasta oportunitate”, a aratat Dragnea.

CINE ESTE SEVIL SHHAIDEH

SEVIL SHHAIDEH  s-a nascut la 4 decembrie 1964 si a absolvit Facultatea de Planificare Economica si Cibernetica din cadrul Academiei de Stiinte Economice din Bucuresti in 1987.

Viitorul PREMIER este fina lui LIVIU DRAGNEA si a lui NICUSOR CONSTANTINESCU si in prezent este secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. SEVIL SHHAIDEH a fost director al Directiei Proiecte din Consiliul Judetean (CJ) Constanta si a devenit secretar de stat imediat dupa ce, in 2012, LIVIU DRAGNEA a fost numit ministru la Dezvoltare. In luna mai a anului 2015, SEVIL SHHAIDEH a fost numita ministru al Dezvoltarii la scurt timp dupa ce LIVIU DRAGNEA a demisionat din cauza problemelor penale. SEVIL SHHAIDEH (fosta Sumanariu) a fost primul ministru post-decembrist care a jurat credinta Romaniei cu mana pe Coran.

In perioada 2007-2012, SEVIL SHHAIDEH a fost director general la Directia Generala de Proiecte in CJ Constanta si coordonator al UNCJR. Intre 1993 si 2007 a fost Director Sisteme Informatice la CJ Constanta. SEVIL SHHADEH are 50 de ani si a absolvit Facultatea de Stiinse Economice din cadrul Universitatii Ovidius din Constanta.

Legaturile de rudenie dintre SEVIL SHHAIDEH si Liviu Dragnea, precum si Nicusor Constantinescu, au fost confirmate de senatorul PSD de Constanta Nicolae Moga, care a declarat vineri pentru Evenimentul Zilei: “A cununat-o Nicusor Constantinescu si s-a bagat si Liviu Dragnea, sa nu fie numai un nas”. 

UPDATE 2:  La Cotroceni au ajuns la ora 11.00 liderii PSD si ALDE, dupa ce cele doua formatiuni au semnat un protocol de colaborare, asa ca vor veni cu acelasi nume pentru functia de prim-ministru. Liviu Dragnea a primit, la sedinta de comitet executiv, un mandat in alb de la colegii sai pentru discutiile de la Cotroceni, insa acestia nu stiu numele persoanei pe care seful PSD o va propune.

UPDATE 1: Liviu Dragnea a spus ca propunerea de premier o va face direct presedintelui Klaus Iohannis si o va anunta dupa consultarile de la Cotroceni. Declaratia lui Dragnea a fost facuta dupa o foarte scurta sedinta a Comitetului Executiv national al PSD, in care liderul partidului a primit practic un “mandat in alb”. El a declarat ca cel pe care il va propune este “categoric” membru PSD. Potrivit jurnalistilor de la HotNews.ro, propunerea cu care Dragnea va merge la Cotroceni este Vasile Dincu in ciuda faptului ca ieri a fost vehiculata si varianta Florin Georgescu.

STIRE INITIALA

“La ora 11:00, la Palatul Cotroceni, este invitata delegatia Partidului Social-Democrat. De la ora 12:30, vor fi aici, la Palatul Cotroceni, cei de la Partidul National Liberal. De la 14:00 vor fi negocieri cu USR. La ora 15:00, se vor desfasura consultari cu cei de la UDMR.  Vor continua aceste runde de consultari joi, 22 decembrie, cand la ora 11:00 este invitata la Palatul Cotroceni delegatia celor de la ALDE, la ora 12:00 PMP, iar aceste consultari se vor incheia la ora 13:00, cu cei care ii reprezinta pe minoritatile nationale alese in Parlament. 

De asemenea, e important de subliniat faptul ca partidele reprezentate in Parlament sunt invitate la Palatul Cotroceni sa vina cu o delegatie de maxim cinci persoane”, arata Administratia Prezidentiala. “Sunt invitate partidele reprezentate in Parlament in functie de numarul de mandate si, conform acestui numar, au fost impartite in doua zile, in asa fel incat sa existe timp pentru consultari in modul cel mai clar.”, se precizeaza in cadrul comunicatului.

In ciuda programului anuntat de Administratia Prezidentiala, copresedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat, luni la scurt timp dupa ce el si omologul sau de la PSD, Liviu Dragnea, au semnat protocolul de colaborare, ca formatiunile vor merge impreuna la consultarile de la Palatul Cotroceni in ciuda faptului ca programul este altul.

Sursa foto: presidency