Consultări referendum Justiție. Iohannis: PNL, USR, PMP, UDMR și minoritățile au îmbrățișat ideea referendumului

Preşedintele Klaus Iohannis începe joi discuțiile cu partidele politice parlamentare, pe care le-a chemat la Palatul Cotroceni pentru consultări pe tema situaţiei din justiţie, în contextul referendumului din 26 mai, când vor avea loc și alegeri europarlamentare.

Update 2: Potrivit agendei publicate de Administrația Prezidențială, reprezentanții PSD sunt așteptați la ora 11.00, iar cei ALDE la ora 12.00. Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat, vinerea trecută, că partidul său nu va onora invitația la consultări lansată de Iohannis. Liderul ALDE a scris, pe pagina sa de Facebook, că președintele “nu e interesat de consultări reale, ci doar de simularea lor”.

Tot vinerea trecută, Dragnea a declarat, la Călărași că nu are nicio problemă cu temele anunțate de președinte la referendum dar că, personal nu va merge la consultări. “Eu sigur nu merg. De ce? Nu-mi place personajul. Dar de la partid de la noi o să trimitem nişte oameni.

Șeful statului a replicat că i se pare „de-a dreptul ciudat” faptul că Dragnea și Tăriceanu au refuzat invitația la consultări. „Faptul că unii nu vor să vină la discuții (…) mi se pare de-a dreptul ciudat”, a comentat Iohannis, de la Bruxelles, precizând că este vorba de o „ofertă” și nu poate obliga pe nimeni să participe. „Să refuzi o ofertă la dialog parcă e cel puțin ciudat”, a mai comentat șeful statului.

Update: Klaus Iohannis a declarat că reprezentanții PNL, USR, UDMR, PMP și ai minorităților, care au participat la consultările de la Cotroceni, „au îmbrățișat ideea organizării unui referendum”. 

„Toți cei prezenți astăzi s-au arătat îngrijorați de evoluția din zona justiției. Le-am spus direct că, după părerea mea, acest asalt al PSD asupra justiției, asalt care durează de mai bine de doi ani, trebuie să primească un răspuns din partea românilor. Iar acest răspuns este, evident, un referendum. Toți participanții din această după-amiază, repet, PNL, USR, PMP, UDMR, reprezentanții minorităților naționale care au participat, toți au îmbrățișat ideea organizării unui referendum. Toți au fost de acord că oamenii trebuie încurajați să participe la acest referendum. (…) indiferent de opțiunile politice ale unui român care are dreptul să meargă la alegeri, cu toții își doresc, cu toții ne dorim o Românie cu o justiție independentă, o justiție dreaptă, o justiție scoasă de sub influența politicului”, a spus Iohannis. 

Șeful statului a precizat că va formula întrebările după ce va primi un răspuns la scrisoarea de consultare trimisă Parlamentui pe tema referendumului.

Ce au declarat liderii partidelor, după consultările cu Iohannis

Liderul PNL, Ludovic Orban, a spus la finalul consultărilor cu președintele că opinia exprimată de români la referendum reprezintă o obligație de transpunere a acestei voinței în Constituție, lansând un apel către oameni să decidă clar, la referendum, că ”în România infractorii care săvârșesc fapte de corupție vor condamnați”. Totodată, Orban a spus că liberalii sunt convinși că președintele are întrebările formulate și că românii vor veni în număr mare la vot.

Președintele USR, Dan Barna, a precizat că USR susține referendumul inițiat de președintele Iohannis, care vine să completeze și inițiativa partidului de revizuire a Constituției ”Fără penali în funcții publice”. Barna a mai spus că miza referendumului și a alegerilor europarlamentare este una mare, pentru că nu se referă doar la a trimite niște oameni în Parlamentul European, ci la a decide dacă România rămâne țară europeană sau va fi un stat aflat la marginea Europei.

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, a anunţat joi că în cadrul consultărilor de la Palatul Cotroceni delegaţia PMP i-a propus preşedintelui Klaus Iohannis ca la referendum să existe şi o întrebare care să vizeze fie reducerea numărului de parlamentari, fie eliminarea pensiilor speciale, fie revenirea la alegerea primarului în două tururi.

Președintele UDMR Kelemen Hunor a declarat în urma consultărilor cu președintele Klaus Iohannis că partidul său susține eliminarea ordonanțelor de urgență din legiferearea Guvernului, cu excepția situațiilor de criză, catastrofă sau război.

Consultările vor continua vineri. La ora 11.00, este programată întâlnirea cu PSD, iar la 12.00 ,cu delegaţia ALDE. Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au anunțat că nu vor participa la consultări. Dragnea a motivat că nu-i place “personajul” dar va trimite “niște oameni de la partid”, în timp ce Tăriceanu a anunțat că niciun reprezentant al ALDE nu va merge la Cotroceni și l-a acuzat pe Klaus Iohannis că “nu e interesat de consultări reale, ci doar de simularea lor”.

Știre inițială

Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au anunțat că nu vor participa la consultări, liderul PSD anunțând totuși că va trimite “niște oameni de la partid”.

Consultările au loc joi şi vineri, iar fiecare delegaţie poate fi formată din maximum 5 persoane. Joi, consultările încep la ora 15.00, cu delegaţia PNL, întâlnirea fiind programată să dureze o oră. De la 16.00, ar urma să intre la discuții USR, la 16.45 – PMP, la 17.30 – UDMR, iar la 18.15 – grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Vineri, consultările ar urma să înceapă la ora 11.00, cu PSD, şi să continue la 12.00 cu delegaţia ALDE.

Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au anunțat că nu vor participa la consultări. Dragnea a motivat că nu-i place “personajul” dar va trimite “niște oameni de la partid”, în timp ce Tăriceanu a anunțat că niciun reprezentant al ALDE nu va merge la Cotroceni și l-a acuzat pe Klaus Iohannis că “nu e interesat de consultări reale, ci doar de simularea lor”.

Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că are foarte multă deschidere pentru consultările cu partidele şi că i se pare ciudat să refuzi o ofertă la dialog cu preşedintele României. “Este o consultare cu foarte multă deschidere din partea mea. Consider că dacă am convocat un referendum care are ca temă principală justiţia, integritatea, lupta anticorupţie şi situaţia din justiţie acum se tot discută şi se tot discută şi din păcate multe chestiuni sunt foarte negativ prezentate chiar de sistemul de justiţie, atunci o discuţie se impune. Dar, sigur, sunt dispus, în marja acestor consultări, să discut şi alte teme cu care vin reprezentanţii partidelor”, afirma Iohannis.

“Faptul că unii nu vor să vină la discuţii cu preşedintele României mi se pare ciudat, nu oblig pe nimeni, e o ofertă. Să refuzi o ofertă la dialog parcă este cel puţin ciudat. Deci, în continuare, chiar dacă unii au spus că nu vin, dacă se răzgândesc, sunt bine-veniţi. Eu îmi doresc un dialog real cu partidele parlamentare”, a precizat preşedintele.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis partidelor invitația la consultări vineri, după ce cu o zi înainte anunțase cele două teme pentru referendumul care va fi organizat în 26 mai. Prima temă – interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție. Cea de-a doua – interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.

Sursa foto: presidency