CONSULTARILE de la COTROCENI continua: REACTIA reprezentantilor ALDE dupa discutiile cu presedintele. UPDATE

Consultarile presedintelui Klaus Iohannis cu partidele, pentru formarea unui nou Guvern, continua vineri, fiind asteptati la Cotroceni reprezentantii UNPR si ALDE si, in premiera, cei ai societatii civile si ai protestatarilor, care s-au putut inscrie pentru unul din cele aproximativ 20 de locuri. Consultarile de vineri incep la ora 11:30, cand la Palatul Cotroceni va sosi delegatia UNPR. De la ora 12:30 urmeaza sa discute cu presedintele Iohannis si reprezentantii ALDE, potrivit Mediafax. Pana in acest moment, nici UNPR si nici ALDE nu au anuntat componenta delegatiilor.

UPDATE 13.15: Delegatia ALDE a iesit de la consultari. CALIN POPESCU TARICEANU a declarat ca “dupa aceaste convorbiri va urma o perioada de reflectie, apoi noi discutii care probabil vor insemna mai mult, ceea ce inseamna negocieri. CALIN POPESCU TARICEANU a afirmat ca alte partide “fug de responsabilitatea proprie” si asteapta asumarea responsabilitatii de catre presedintele Iohannis.

ALDE sustine Guvernul interimar, insa nu sustine varianta alegerilor anticipate, Tariceanu aratand ca o stare de blocaj s-ar instala “la nivelul intregii tari pana la alegeri anticipate cu un Guvern tehnocrat care nu are capacitatea de a lua decizii politice”.

DANIEL CONSTANTIN a declarat, la iesirea de la consultari, ca “in aceasta perioada de tranzitie vom continua sa sustinem Guvernul interimar sa gestioneze problemele. Guvernul interimar trtebuie sa lucreze si la bugetul pe 2016 din punct de vedere tehnic.”

“Alegerile anticipate au fost analizate si in partidul nostru si in opinia noastra reprezinta o solutie democratica la o criza politica pe care nu o traversam in acest moment. Nu exista o solutie politica, in acest moment trebuie sa analizam toate variantele. Un guvern politic, un guvern de tehnocrati, un premier tehnocrat, sunt variante care au fost discutate. Presedintele se va gandi la ce este mai bine, de comun acord sunt convins ca vom ajunge la o solutie”, a afirmat DANIEL CONSTANTIN.

UPDATE 12.30: Delegatia ALDE s-a prezentat la consultari intr-o formula restransa, doar copresedintii CALIN POPESCU TARICEANU si DANIEL CONSTANTIN asezandu-se la masa discutiilor cu presedintele.

UPDATE 11.50: Liderul UNPR GABRIEL OPREA a anuntat, la iesirea de la consultarile de la Cotroceni cu presedintele Klaus Iohannis, ca UNPR sustine “orice formula pe care presedintele o va dori dupa consultari”, fie ca va fi vorba despre un Guvern politic, un Guvern de tehnocrati sau alegeri anticipate.

“UNPR, ca intotdeauna in probleme importante, in probleme de securtitate nationala, il sprijina pe presedintele Romaniei. UNPR sprijina stabilitatea Romaniei”, a declarat GABRIEL OPREA.

UPDATE 11:30: La Cotroceni a ajuns prima delegatie asteptata la consultari, cea a UNPR. Din delegatie fac parte Gabriel Oprea, Haralambie Voichitoiu, Neculai Ontanu, Ion Toma si Simona Man. Seful statului este insotit de consilierii prezidentiali Dan Mihalache, Andrei Muraru si Laurentiu Stefan.

UNPR s-a pronuntat, in declaratiile publice, in favoarea continuarii guvernarii alaturi de PSD si de ALDE, in actuala coalitie, insa fara prezenta lui Gabriel Oprea in Guvern.

ALDE nu a prezentat un mandat clar, insa copresedintele Calin Popescu Tariceanu s-a aratat impotriva variantei prezentate de PNL, privind alegerile anticipate, afirmand ca acestea ar “paraliza” institutiile statului.

Joi, Klaus Iohannis a anuntat in cadrul unei declaratii de presa ca va chema la discutii si reprezentanti ai societatii civile, dar si lideri reprezentantivi pentru protestatarii din tara, care au iesit in strada in ultimele zile. Ulterior acestui anunt public, Administratia Prezidentiala a precizat si modalitatea in care doritorii se pot inscrie pentru a ajunge la intalnirea cu presedintele. Potrivit unor surse oficiale, numarul participantilor la aceasta runda suplimentara de consultari va fi de aproximativ 20.

Astfel, Presedintia a anuntat ca au fost invitate “coalitiile de organizatii non-guvernamentale cu larga recunoastere publica sa desemneze cate un reprezentant care sa participe la consultarile de vineri, 6 noiembrie a.c, la o ora care va fi comunicata ulterior”. Mai mult, Klaus Iohannis “invita pe manifestanti sa indice persoanele care au un grad ridicat de reprezentativitate pentru miscarile civice din ultimele zile”.

Potrivit unor surse oficiale, in primele ore de dupa anuntul oficial au fost transmise cateva sute de mailuri, atat de la ONG-uri, cat, in cea mai mare parte, de la persoane care se prezentau a fi “protestatari” in care se cerea prezenta la consultarile de vineri. Administratia Prezidentiala nu a prezentat, public, criteriile pe baza carora vor fi selectate aceste persoane. Termenul limita este joi, ora 24.00. Ulterior, va fi facuta o centralizare, iar persoanele care vor ajunge pe lista finala a celor care ar putea fi invitati vor fi verificate de catre Administratia Prezidentiala. De acest proces se va ocupa Departamentul Relatii cu Autoritatile Publice si Societatea Civila, condus de consilierul prezidential Andrei Muraru.

Sursa foto: presidency