CONSULTARI intre IOHANNIS si partide, pentru formarea Guvernului! Declaratii PNL, PMP, UDMR si USR

Presedintele Klaus Iohannis va avea miercuri, la Palatul Cotroceni, consultari cu partidele politice care au intrat in Parlament, in urma alegerilor din 11 decembrie, in vederea formarii viitorului guvern. Seful statului i-a invitat la consultari pe reprezentantii PSD (la ora 10:00), PNL (11:00), USR (ora 12:00), ALDE (la ora 13:00), UDMR (ora 16:00), PMP (17:00) si grupului parlamentar al minoritatilor nationale (la ora 18:00), informeaza Agerpres.
 
UPDATE 18.50: Traian Basescu a declarat miercuri, la iesirea de la consultarile cu presedintele, ca Iohannis “procedeaza procedeaza corect – si sustinem acest punct de vedere – cand refuza numirea unui prim-ministru care a fost condamnat”.
Basescu a mai spus ca i-a transmis lui Iohannis ca “facem parte si vom face parte din orice solutie politica anti-PSD. Ori la guvernare, ori in Opozitie, noi suntem in opozitie cu PSD. Din motive ideologice in primul rand si a modului cum gestioneaza populist resursele bugetului si parca pregatesc iesirea Romaniei din parametrii necesari intrarii in euro”.

UPDATE 16.45: La consultari urmeaza delegatia PMP, condusa de fostul presedinte Traian Basescu. Acesta revine pentru prima oara la Palatul Cotroceni in calitate de sef de partid.

 
UPDATE 16.35: Ulterior, dupa reluarea consultarilor, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a comentat posibilitatea ca Liviu Dragnea sa fie numit prim-ministru, precizand clar ca “legea trebuie respectata” si lasand astfel de inteles ca in acest moment liderul PSD nu poate conduce Guvernul.Kelemen Hunor a fost intrebat daca ar sustine un Guvern PSD. “Nu am discutat acest lucru cu dl presedinte, pentru ca nu exista o propunere oficiala de prim-ministru, nici Dragnea, nici altcineva nu a fost propus in mod oficial. Daca va referiti la legea aceea din 2001, sigur, legea trebuie respectata, asta este pozitia noastra.

Dar asa trebuie respectata si Legea educatiei, care nu este respectata si nimeni nu spune nimic. Toate legile sunt obligatorii. Dar, daca v-ati referit la aceste discutii, legea trebuie respectata, nu poate fi ocolita de nimeni”, a precizat presedintele UDMR. De asemenea, acesta a mentionat ca nu a negociat nimic cu Liviu Dragnea, presedintele PSD. “L-am felicitat ieri dupa-masa, printr-un sms. Nici nu ne-am intalnit, n-a fost nicio discutie, nici negociere. N-am discutat despre niciun alt subiect. M-a felicitat si el pe mine, dar asta este o chestie de cei 7 ani de acasa”, a mai spus liderul UDMR.

 “Nu cautam fotolii ministeriale, nu cautam functii, cautam parteneri pentru a pune in aplicare dezideratele cele mai importante, atunci cand vorbim de reforme – constitutionala, administrativa, in educatie.In toate aceste demersuri, interesele comunitatii maghiare trebuie sa se regaseasca. Daca vorbim despre celelalte aspecte, cand vorbim despre cresterea economica, despre probleme sociale, credem ca orice decizie trebuie sa tina cont de asteptarile societatii, iar daca exista o crestere, aceasta crestere tebuie sa se vada in nivelul de trai, in salariile oamenilor si in investitii, pentru ca altfel nu putem vorbi despre o politica publica corecta. Cand vorbim despre infrastructura, orice sustinere si orice demers din partea noastra inseamna continuarea investitiilor in Autostrada Transilvania”, a spus Kelemen Hunor.

UPDATE 13.00: La Palatul Cotroceni urmeaza o pauza de trei ore, iar consultarile vor fi reluate la ora 16:00, cu delegatia UDMR. La ora 13:00 ar fi urmat consultari cu reprezentantii ALDE, insa acestia din urma au declinita invitatia.
 
UPDATE 12.55: “A fost o consultare preliminara, presedintele ne-a spus ca o sa mai fie runde de consultari dupa convocarea Parlamentului. Va avea niste discutii institutionale cu partidele”, a mai precizat liderul USR. “Noi dorim pentru Romania o guvernare onesta, transparenta, pentru binele comun si nu pentru binele personal. Daca acest tip de guvernare nu este posibil, mergem sa facem opozitie, pentru binele romanilor.Am transmis foarte ferm ca USR nu va vota un guvern format in jurul PSD-ului, in jurul lui Liviu Dragnea. Nu este admisibil pentru Romania ca Guvernul sa fie condus de un prim-ministru condamnat penal.

Este evident ca am spus presedintelui ca am sustinut si continuam sa sustinem aceasta varianta (Dacian Ciolos premier – n.red.), numai ca rezultatele alegerilor fac din aceasta varianta una foarte putin posibila. Presedintele ne-a felicitat pentru faptul ca am reusit sa intram in Parlament”, a spus Nicusor Dan la iesirea de la consultari.

UPDATE 12.00: Nicusor Dan conduce delegatia USR, din care mai fac parte vicepresedintii Cristian Ghica si Roxana Wring, precum si Emanuel Costescu, ales in diaspora, si Levente Elek.

UPDATE 11:41: “Evident ca am prezentat ceea ce credem noi ca nu a functionat. Romania are nevoie de un program de dreapta, de un partid de dreapta care sa sprijine investitorii. Am spus ce nu a mers si am exprimat speranta si doritna de a corecta tot ce nu a mers. Daca nu invatam din greseli, nu suntem pregatiti pentru viitor. PNL a demonstrat ca este pregatit si are si resursa umana sa corecteze.

Pozitia noastra este sa vedem rezultatul consultarilor, pozitiile publice, si apoi putem discuta”, a mai spus Raluca Turcan.

“Datoria noastra, tinand cont ca programul economic al PSD este deja faultat de PSD, deja incalcat de PSD, un program de dreapta pentru Romania ar duce mai rapid la bunastare si dezvoltare. Asta este pozitia PNL si avem o obligatie de a incercat sa oferim un program economic de dezvoltare si de bunastare”, a mai precizat presedintele interimar al PNL. “Ne pare rau ca in perioada de campanie electorala nu am vorbit mai mult despre programul electoral al PNL. Nu suntem in masura e a face o propunere de premier. Asteptam rezultatul consultarilor, asteptam sa vedem ce se intampla. In momentul de fata, nu avem o propunere de premier.Dar, daca va fi sa ajungem in situatia de a face o propunere de premier, cu siguranta va fi un om integru, un om pentru care sa vorbeasca faptele. Credem ca un program de dreapta poate sa raspunda asteptarilor de bunastare pentru cetatenii acestor tari. Daca vom ajunge in situatia de a propune premier, bineinteles ca dl Dacian Ciolos va fi optiunea”, a mai precizat Turcan.

“PSD incepe cu o mare frauda de incredere in randul cetatenilor. Consideram ca programul economic al PSD nu este sustenabil. Din punct de vedere economic, PSD nu poate fi solutia pentru bunastarea cetatenilor acestei tari. Consideram ca am anula toate eforturile daca am pune in fruntea Guvernului o persoana condamnata penal”, a mai spus Turcan.

“Am discutat astazi cu presedintele Romaniei despre formarea viitorului Guvern. Este surprinzatoare rapiditatea cu care PSD isi abandoneaza programul de guvernare. Sunt oameni de afaceri si investitori care si-au facut planuri pe noul Cod Fiscal”, a spus presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan.

UPDATE 11:00: Cu o intarziere de o ora, presedintele Klaus Iohannis a inceput prima runda de consultari cu partidele care au reusit sa intre in Parlament, in vederea desemnarii unui prim-ministru care sa formeze viitorul Guvern.

Consultarile trebuiau sa inceapa la 10:00, cu delegata PSD. Insa cum Liviu Dragnea si ai sai au refuzat sa se prezinte, Iohannis s-a vazut direct cu liberalii programati la ora 11:00. PNL este primul partid care a intrat la consultari, delegatia liberalilor fiind formata din Raluca Turcan, Gheorghe Falca, Mircea Hava, Cristian Busoi si Marian Petrache. 

STIRE INITIALA
 
 “Maine voi avea prima runda de consultari cu partidele politice care au intrat in Parlament. Vom vedea cum vede fiecare partid continuarea, care evident are de-a face cu formarea unui guvern”, a declarat, marti, seful statului. El a adaugat ca, daca pana la sfarsitul acestei saptamani vor exista rezultatele finale de la alegerile de duminica, foarte probabil in cursul saptamanii viitoare va convoca noul Parlament.

In invitatia adresata liderilor formatiunilor politice presedintele Iohannis precizeaza ca delegatiile formatiunilor politice pot fi formate din maximum cinci persoane.

Presedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a anuntat ca nu va merge la consultarile de la Palatul Cotroceni, sustinand ca invitatia venita din partea sefului statului este fundamentata gresit pe un articol din Constitutie: “M-am uitat cu atentie pe invitatie si aici se spune ca suntem invitati la consultari in baza art. 85, alin. 1 din Constitutie, care prevede: ‘presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament’. Acest articol din Constitutie nu poate fi urmat decat de o emitere a unui decret. Consultarile se pot face doar in baza art. 103 si acolo spune foarte clar ca, in functie de majoritatile stabilite in Parlament, despre care nu se poate vorbi decat dupa validarea fiecarui parlamentar. De asemenea, noua ni se pare straniu ca sunt invitate la consultari partide care maine, cand ar fi consultarile, nu sunt parlamentare si ma refer la USR si la PMP. Maine este in functiune actualul Parlament. Deci, am discutat in partid aceasta invitatie, cred ca presedintele ar trebui sa aiba o discutie serioasa cu cel sau cei care i-au propus fundamentarea invitatiei pe baza art. 85 din Constitutie. Nu putem merge la aceste consultari pentru ca, asa cum am spus in campanie si in seara alegerilor, noi vrem sa respectam cu strictete prevederile constitutionale. Nu mergem la consultari pentru a face exercitii de imaginatie.”

Uniunea Salvati Romania a anuntat ca va participa, miercuri, la consultarile de la Palatul Cotroceni, din delegatie urmand sa faca parte Nicusor Dan, Cristian Ghica, Roxana Wring, Manuel Costescu si Levente Elek: “Uniunea Salvati Romania a decis sa raspunda afirmativ invitatiei la consultari adresata de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis. Delegatia USR care va participa la discutiile de miercuri 14 decembrie este formata din Nicusor Dan, presedinte, vicepresedintii Cristian Ghica si Roxana Wring, precum si reprezentanti ai filialelor cu cele mai bune rezultate, Manuel Costescu, deputat ales pentru Diaspora, si Levente Elek, presedintele filialei Cluj.”

Si ALDE considera prematura invitatia presedintelui Klaus Iohannis de a participa miercuri la consultari in vederea formarii noului guvern, precizand ca va lua parte la acestea dupa convocarea Parlamentului, validarea mandatelor deputatilor si senatorilor si constituirea unei majoritati absolute fie de catre un singur partid, fie de catre o alianta.

Partidul National Liberal va fi reprezentat la consultarile de la Cotroceni de o delegatie formata din Raluca Turcan, Gheorghe Falca, Mircea Hava, Cristian Busoi si Marian Petrache: “Biroul Politic National a decis sa imi acorde mandat pentru aceste consultari in privinta echipei si a ceea ce vom discuta acolo. Mandatul nostru il vom prezenta intai domnului presedinte Klaus Iohannis. Sunt doua lucruri pe care PNL nu poate sa le ignore si de la care nu va face rabat. Primul este acela ca o persoana condamnata definitiv nu e potrivita pentru a detine functia de prim-ministru”, a declarat, marti, presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, la finalul sedintei BPN al partidului. Potrivit acesteia, al doilea lucru peste care PNL nu poate trece este ca Parlamentul sa faca legi pentru anumite persoane.

Presedintele executiv al UDMR, Kovacs Peter, a precizat, pentru Agerpres, ca reprezentantii Uniunii vor participa la consultarile de miercuri cu presedintele Klaus Iohannis, dar pozitia acestora va fi comunicata la finalul intalnirii. Delegatia UDMR va fi compusa din liderul Uniunii, Kelemen Hunor, presedintele Consiliului Reprezentantilor Unionali, Rozalia Biro, si presedintele executiv al UDMR, Kovacs Peter.

Traian Basescu, Eugen Tomac, Valeriu Steriu, Cristian Diaconescu si Robert Turcescu vor face parte din delegatia Partidului Miscarea Populara care va participa miercuri, la Cotroceni, la prima runda de consultari cu partidele politice dupa alegerile parlamentare. Reprezentantii grupului minoritatilor nationale din Camera Deputatilor vor merge miercuri la consultarile de la Cotroceni, insa nu vor avea un mandat.

Sursa foto: presidency