AFRICA s-ar putea rupe in doua, procesul va duce la aparitia unui nou ocean

Continentul Africa se va rupe in doua parti, potrivit unui tipar intalnit si in cazul separarii continentelor Africa si America de Sud, sustin cercetatorii americani. Procesul care va avea loc intr-un viitor indepartat si va duce la aparitia unui nou ocean.

Cercetatori ai Universitatii California din San Diego si de la Institutul de Oceanografie Scripps confirma ca sub placa tectonica africana se gaseste o coloana impresionanta de roca topita care, in cele din urma, va duce la aparitia unui nou continent.

Studiul americanilor a debutat dupa ce s-a constatat o fisura in partea de est a Africii, dimensiunile acesteia marindu-se cu cativa milimetri in fiecare an. De la constatarea fisurii pana la concluzia ruperii inevitabile a continentului nu a fost decat un pas.

Expertii banuiau inca din 1912 ca panasele de manta sunt responsabile de miscarea continentelor, atunci cand Alfred Wegener a demonstrat ca Africa si America de Sud au fost candva un singur continent si din motive similare s-a rupt in doua bucati imense. Acesta este si viitorul Africii, care peste mai mult sau mai putin de 10 milioane de ani se va rupe pur si simplu in doua.

CITESTE SI: DESCOPERIRE DE SENZATIE: STEAUA ZOMBIE PE CARE NU A DISTRUS-O NICI SUPERNOVA

David Hilton si echipa sa de cercetatori au mers in zona Valea Marelui Rift din Tanzania, unde au prelevat mostre de gaz din vulcani.

Initial s-a crezut ca este vorba despre doua panase care provoaca ruptura continentului, dar rezultatele obtinute in zona indica o cu totul o alta poveste.

Concluzia a fost trasa in urma identificarii gazului prelevat, care este compus din neon-22 si heliu-3 si astfel s-a confirmat ipoteza ca o singura panasa de magma se face responsabila pentru ruptura continentului.