CONTRACT DE CARTIER – taramul politicienilor liberali

Societatea civila din Romania a devenit in ultima perioada extrem de implicata si de atenta la activitatea depusa de cei carora le dau votul, modul in care politicienii isi folosesc puterea fiind pus atent sub lupa cetatenilor.

Principiul transparentei si controlul cetatenesc au fost identificate in mod evident ca fiind calea de urmat pentru responsabilizarea deciziilor publice, iar implicarea societatii civile in politica nu poate fi decat una benefica. Istoria reaminteste constant faptul ca una dintre strategiile politice eficiente este promovarea intereselor societatii civile, iar proverbul stramosesc „Unirea face puterea” este un indemn foarte actual. Politicienii liberali au conchis faptul ca prioritatile de actiune pentru imbunatatirea calitatii vietii si provocarile orasului nu pot fi intelese decat de aproape, din cartier.

Din aceasta perspectiva, viitorul reconstructiei si transformarii orasului este acela al cooperarii, al implicarii tuturor fortelor capabile sa genereze progres. Prin urmare, este important sa se recunoasca si sa respecte abilitatile si autonomia fiecarui actor.

Exista oameni capabili si specialisti, iar deschiderea politicienilor liberali catre cooptarea acelor oameni, care doresc si pot sa se implice pentru a creea bunastarea comunitatilor in care traiesc, este solutia corecta de abordare. Gasirea unor solutii concrete pentru rezolvarea problemelor comunitatilor se face prin consultari pe proiecte cu reprezentantii societatii civile.

Doamna Consilier General Alexandre-Fontoura Lacramioara, PNL sector 2 cu sprijinul domnului Primar  General Interimar RAZVAN SAVA a transformat aceasta idee intr-o actiune inedita, coerenta, dinamica si benefica pentru bucuresteni. Un astfel de proiect de coagulare a fortelor este „CONTRACT de CARTIER” o miscare civica de larga sustinere, puternica, a celor care cu suflet si competenta pot contura un viitor mai bun pentru bucuresteni.

Lipsa de incredere in autoritatile locale si birocratia administrativa excesiva retin cetateanul de la a initia proiecte, dar CONTRACT de CARTIER stabileste o punte de legatura, inlesnind dialogul, creand parteneriate viabile pentru cresterea durabila a calitatii vietii si buna coabitare in cartier.

Birourile Primarului General amplasate in cartierele cu grupuri de initiativa active vor organiza intalnirile acestuia si ale echipei sale cu locuitorii din cartierul respectiv, conform unei agende stabilite dupa proiectele din zona. Acest instrument inovator ce porneste de la nivelul cel mai apropiat de locuitor, cartierul sau, ii ofera un cadru participativ prin care evolueaza alaturi de vecinii sai si de reprezentati ai municipalitatii si dezvaluie tipurile de consum cultural, practici si nevoi la nivel de cartier.

In acest context, principiile de baza ale dezvoltarii durabile trebuie sa fie integrate in viziunea si strategia de dezvoltare a municipiului Bucuresti. Acest lucru creeaza un oras capabil sa reduca amprenta ecologica, cresterea oportunitatilor, promovarea accesibilitatii si a incluziunii persoanelor sociale defavorizate.

Sursa foto: gandul